GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δραματικό μήνυμα του αντιδημάρχου Χίου για το προσφυγικό: Εκπέμπουμε SOS

«Κενό στην επικοινωνία με τους αρμόδιους» καταγγέλλει ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας του Δήμου Χίου, Γιώργος Καραμανής, αρμόδιος για τα θ...


«Κενό στην επικοινωνία με τους αρμόδιους» καταγγέλλει ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας του Δήμου Χίου, Γιώργος Καραμανής, αρμόδιος για τα θέματα διαχείρισης της διαμονής των μεταναστών και προσφύγων στο νησί. «Εκπέμπουμε SOS» λέει ο κ. Καραμανής, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, σημειώνοντας πως «υπάρχει ανάγκη άμεσης μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών από τη Χίο προς την άλλη Ελλάδα».

Σήμερα Τετάρτη, στη Χίο βρίσκονται εγκλωβισμένοι 3.317 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός αυξημένος κατά 50% σε σύγκριση με όσους βρισκόταν στο νησί κατά την εκδήλωση του πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Περίπου 2.000 από αυτούς μένουν στο Χαλκειός, στο δημοτικό καταυλισμό της Σούδας, στην τάφρο του κάστρου της Χίου, αλλά και στον υπαίθριο χώρο δίπλα από το κτίριο του ΔΗΠΕΘΕ της Χίου.

Στο hot spot της ΒΙΑΛ ζουν σήμερα περίπου 1.300 μετανάστες και πρόσφυγες, σε υποδομές που δεν μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερους από 800 ανθρώπους. «Διαθέσαμε ένα χώρο 30 στρεμμάτων στους αρμόδιους κρατικούς φορείς και στην πλειοψηφία του τον άφησαν ανεκμετάλλευτο. Το είπαμε και τότε, το λέμε και σήμερα, αλλά κανείς δεν μας έχει ακούσει. Κάπως έτσι γέμισαν οι υποτυπώδεις καταυλισμοί μέσα στη πόλη, στη Σούδα και στο ΔΗΠΕΘΕ και με την πρώτη βροχή που έρχεται, όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα μπουν στο κέντρο της πόλης» λέει ο κ. Καραμανής.

Το σημαντικότερο όλων όμως, κατά τη δημοτική αρχή της Χίου, είναι ότι όποιος νέος πρόσφυγας ή μετανάστης έρχεται, δεν μπορεί να ζήσει στο hot spot ή στις άλλες δομές. «Αυτή τη στιγμή όποιος νέος πρόσφυγας ή μετανάστης έρχεται δεν μπορεί να φιλοξενηθεί στους υπάρχοντες χώρους. Κάπως έτσι οδηγείται στο να μείνει όπου βρει. Οι υπεύθυνοι του προμηθεύουν μία σκηνή και του ζητούν να παραμείνει εκτός καταυλισμών. Μπορούν να τρώνε, να χρησιμοποιούν τα ντους αλλά όχι να μένουν μέσα στις δομές. Είναι ζήτημα ημερών, ο κόσμος που θα έρθει, να μείνει όπως έκανε πέρυσι, μέσα στο δημοτικό κήπο. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ακόμα και για τη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας, που διαπιστώνει πως μόνη της αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της ανθρωπιστικής αυτής κρίσης» εξηγεί ο κ. Καραμανής.

Και στη Λέσβο

Δύσκολη η κατάσταση και στη Λέσβο που ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών έφτασε σήμερα τους 4.926. Σε σύσκεψη με πρωτοβουλία του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, παρουσία και του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Γιαννέλλη, επισημάνθηκε η ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης της Λέσβου, με τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

«Η Λέσβος δεν μπορεί να σηκώσει περισσότερο βάρος στο μεταναστευτικό και η μη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων, απειλεί την κοινωνική συνοχή» είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.

Ας σημειωθεί, ότι σοβαρό πρόβλημα στη διαχείριση των ροών που είναι ιδιαίτερα αυξημένες στη Λέσβο, δημιουργεί η μόλις οκτάωρη λειτουργία του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης στο hot spot της Μόριας.

Όπως υποστηρίζουν οι προϊστάμενοι του τμήματος, δεν υπάρχει προσωπικό ώστε το κέντρο να λειτουργήσει περισσότερες ώρες. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών καθημερινά δεν μπορεί να μεταφερθεί στη Μόρια και παραμένει στον περίκλειστο χώρο του λιμανιού της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση