GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι τηλεοπτικές άδειες πήγαν σε ΣΚΑΙ, Καλογρίτσα, ΑΝΤ1 και Μαρινάκη

Λευκός καπνός βγήκε στις Ο2.50 της Παρασκευής από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, όπου διεξήχθη η διαδ...


Λευκός καπνός βγήκε στις Ο2.50 της Παρασκευής από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, όπου διεξήχθη η διαδικασία δημοπράτησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, η οποία ξεκίνησε από τις 9.00 το πρωί της Τρίτης.

Η δημοπρασία έκλεισε συνολικά στα 246 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο ξεπερνά τις προσδοκίες της κυβέρνησης.

Οι τέσσερις νικητές με σειρά πλειοδοσίας των αδειών είναι: 

  • Ο ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου με 43,6 εκατ. ευρώ
  • Ο Βλαδήμιρος Καλογρίτσας με 52,6 εκατ. ευρώ
  • Ο ΑΝΤ1 του Μίνωα Κυριακού με 75,9 εκατ. ευρώ
  • Ο Βαγγέλης Μαρινάκης με 73,9 εκατ. ευρώ

Δεν πήραν άδεια οι STAR (συμφερόντων Βαρδινογιάννη, 13 εκατ. ευρώ) και ALPHA (συμφερόντων Κοντομηνά, έδωσε 61 εκατ. ευρώ). Δεν πήραν επίσης άδεια ο Ιβάν Σαββίδης (πρώτος επιλαχών, ανέβασε την προσφορά του στα 61,5 εκατ. ευρώ) και το κυπριακό σχήμα του Γιάννη Βαρδινογιάννη (18 εκατ. ευρώ).

Δήλωση Γεροβασίλη

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας:

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου –και μετά από μια τριακονταετία αυθαιρεσίας– μπαίνουν και εφαρμόζονται κανόνες στην χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Με όρους απόλυτης διαφάνειας, αποκαθίσταται η συνταγματική νομιμότητα και κατοχυρώνεται, επιτέλους, το δημόσιο συμφέρον».


Κιμπουρόπουλος από το ΣΚΑΙ: Η διαδικασία ήταν χιτσκοκική


Ο διευθύνων σύμβουλος του ΣΚΑΪ Κώστας Κιμπουρόπουλος ανέφερε ότι ο ΣΚΑΪ πήρε την πρώτη τηλεοπτική άδεια.

«Η διαδικασία ήταν χιτσκοκική. Ο ΣΚΑΙ πήρε την πρώτη άδεια που δημοπρατήθηκε στη χώρα» τόνισε ο κ.Κιμπουρόπουλος ο οποίος συμπλήρωσε «Ήταν ένα ραντεβού στα τυφλά. Ουσιαστικά μετά την πρώτη φάση άνοιξε η πόρτα του φρενοκομείου. Θα δείτε τι έχει γίνει. Η άδεια για εμάς κράτησε περίπου 10 ώρες» είπε ο κ. Κιμπουρόπουλος. Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως «οι πιο χρονοβόρες ήταν η 3η και η 4η περίπου στις 14 ώρες».

 

Τα επόμενα βήματα που προβλέπονται από την Προκήρυξη και είναι τα εξής:

Μετά την ανακοίνωση των υπερθεματιστών για τις τέσσερις άδειες και σε προθεσμία πέντε ημερών πραγματοποιείται έλεγχος πόθεν έσχες των κεφαλαίων των επιχειρηματιών που θα επενδυθούν για την αγορά της άδειας.

Όσοι έχουν εξασφαλίσει άδεια θα πρέπει να καταβάλουν το 1/3 του συνολικού τιμήματος εντός 15 ημερών. Το επόμενο 1/3 θα πρέπει να καταβληθεί εντός 6μήνου και το τελευταίο 1/3 στη συνέχεια, εντός 12μήνου. Εντός 15 ημερών κατακυρώνονται οι τέσσερις υπερθεματιστές της δημοπρασίας. Η απόφαση του ΣτΕ στις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών αναμένεται να εκδοθεί περί τα μέσα Οκτωβρίου. Το ΣτΕ θα εξετάσει την ουσία των προσφυγών των σταθμών κατά της αδειοδότησης και τη συνταγματικότητα του νόμου.

Σε διάστημα 90 ημερών από την κατακύρωση των αδειών στους υπερθεματιστές, οι σταθμοί που δεν πήραν άδεια πρέπει να σταματήσουν να εκπέμπουν. Αυτό τοποθετείται γύρω στις αρχές με μέσα Δεκεμβρίου. Η Digea δεν έχει δικαίωμα να μεταδίδει πρόγραμμα μη αδειοδοτημένων τηλεοπτικών σταθμών. Πολύ σύντομα, και πάντως εντός του 2016, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Νίκου Παππά, θα ξεκινήσει η προκήρυξη του κύκλου των περιφερειακών αδειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση