GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

15 χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

Σε κλίμα περισυλλογής θα τελεστούν σήμερα στις ΗΠΑ εκδηλώσεις για την δέκατη πέμπτη επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Σ...


Σε κλίμα περισυλλογής θα τελεστούν σήμερα στις ΗΠΑ εκδηλώσεις για την δέκατη πέμπτη επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Σχεδόν 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις που διέπραξαν 19 εξτρεμιστές της Αλ Κάιντα χρησιμοποιώντας σαν όπλα εμπορικά αεροσκάφη τα οποία κατέλαβαν και έριξαν στους δίδυμους πύργους του Κέντρου Παγκόσμιου Εμπορίου, στη Νέα Υόρκη, και στο Πεντάγωνο, κοντά στην Ουάσινγκτον, ενώ ακόμη ένα επιβατικό αεροπλάνο συνετρίβη σε μια εξοχική περιοχή της πολιτείας Πενσιλβάνια, στο Σάνκσβιλ.
Περίπου 75.000 άνθρωποι, μέχρι σήμερα παλεύουν με σωματικές και ψυχολογικές παθήσεις οι οποίες συνδέονται με τις επιθέσεις, ανάμεσά τους πολλοί εργαζόμενοι σε υπηρεσίες άμεσης βοήθειας, πυροσβέστες και αστυνομικοί, που εισέπνευσαν καρκινογόνα σωματίδια προσπαθώντας να σώσουν ζωές.
Για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν δύο αιώνες, οι ΗΠΑ δέχθηκαν επίθεση σε μια από τις μητροπόλεις τους. Αντέδρασαν κηρύσσοντας έναν «παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», ο οποίος συνεχίζει να μαίνεται μέχρι και σήμερα.
Στη Νέα Υόρκη, τα ονόματα των πεσόντων θα αναγνωστούν σε μια τελετή μνήμης στο Σημείο Μηδέν, εκεί όπου υψώνονταν οι δίδυμοι πύργοι που κατέρρευσαν στις επιθέσεις, και μπροστά στο One World Trade Center, ή «Πύργο της Ελευθερίας», τον νέο, ακόμη πιο ψηλό ουρανοξύστη που ανεγέρθηκε στη θέση τους.
Οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές, η γερουσιάστρια της Νέας Υόρκης όταν διαπράχθηκαν οι επιθέσεις Χίλαρι Κλίντον και ο μεγιστάνας των ακινήτων του Μανχάταν Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να είναι παρόντες στην τελετή.
Θα τηρηθεί σιγή έξι φορές, υπενθυμίζοντας το πώς εκτυλίχθηκαν οι πολύνεκρες επιθέσεις: για τις δύο προσκρούσεις των αεροσκαφών στους δίδυμους πύργους, την κατάρρευσή του ενός μετά τον άλλο, και τις προσκρούσεις των αεροσκαφών στο κτίριο του Πενταγώνου και στο έδαφος στην Πενσιλβάνια.
Οι καμπάνες στους  χώρους  λατρείας της Νέας Υόρκης θα ηχήσουν την πρώτη φορά που θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, στις 08:46 τοπική ώρα (17:46 ώρα Ελλάδας) – όταν το πρώτο αεροσκάφος, το οποίο εκτελούσε την πτήση 11 της American Airlines, έπεσε πάνω στον έναν ουρανοξύστη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα τηρήσει ενός λεπτού σιγή στις 08:46 στον Λευκό Οίκο με συνεργάτες του, κεκλεισμένων των θυρών. Κατόπιν θα μεταβεί στο Πεντάγωνο για μια τελετή μνήμης συνοδευόμενος από τον Άστον Κάρτερ, τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ.
Στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του διάγγελμα χθες, ο Ομπάμα τόνισε:
«Απέναντι στην τρομοκρατία, το πώς αντιδρούμε έχει σημασία. Είναι η ποικιλομορφία μας, ο τρόπος που υποδεχόμαστε όλα τα ταλέντα, που αντιμετωπίζουμε τους πάντες με τον ίδιο τρόπο, ανεξαρτήτως της φυλής, του φύλου, ή της θρησκείας, αυτό που συμβάλλει η χώρα μας να είναι μια σπουδαία χώρα».
«Παραμένοντας πιστοί σε αυτές τις αξίες, τιμούμε την μνήμη εκείνων που χάσαμε και προστατεύουμε την ελεύθερη και ισχυρή χώρα μας», συνέχισε ο Ομπάμα.
Ακόμη, υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε να παραδοθούμε σε αυτούς που θα μας διχάσουν, δεν μπορούμε να αντιδρούμε με τρόπους που βλάπτουν τον συνδετικό ιστό της κοινωνίας μας».
Ο αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε εξάλλου για άλλη μια φορά ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να «πολεμούν αδυσώπητα τις τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος».
«Θα τις καταστρέψουμε και θα κάνουμε τα πάντα εντός των δυνάμεών μας για να προστατεύσουμε τη χώρα μας», επέμεινε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση