GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επιστρέφει η τρόικα - Στο επίκεντρο προαπαιτούμενα και 2η αξιολόγηση

Προπαρασκευαστικές συναντήσεις από την επόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσει η τρόικα, η οποία επιστρέφει στην Ελλάδα για να καταγράψει την ολ...


Προπαρασκευαστικές συναντήσεις από την επόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσει η τρόικα, η οποία επιστρέφει στην Ελλάδα για να καταγράψει την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων πριν από το τέλος του μήνα, αλλά και να βάλει τις βάσεις για τη 2η αξιολόγηση, σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο στη Μπρατισλάβα μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup.
O Πιέρ Μοσκοβισί εξήγησε ότι η Ελλάδα έχει αποφύγει το grexit και αυτό είναι μεγάλο επίτευγμα, όμως αυτό που χρειάζεται είναι ένα «success story» μια ιστορία επιτυχίας και ως προς αυτό επεσήμανε ότι «υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει» - καταλήγοντας πως είναι «βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε».
Υπάρχουν 15 προαπαιτούμενα, είπε ο Επίτροπος, 2 έχουν ολοκληρωθεί και πολλά άλλα είναι στο δρόμο της ολοκλήρωσης. «Χάσαμε λίγο χρόνο, αλλά πρέπει να το ισοσταθμίσουμε με το γεγονός ότι υπάρχει επιτάχυνση τις τελευταίες μέρες και είναι ακόμα ρεαλιστικό να τελειώσουμε εντός περιόδου διαθεσιμότητας των κονδυλίων».
Ο Πρόεδρος Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι δεν έγιναν εντατικές συζητήσεις για τους λόγους των καθυστερήσεων. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρόεδρος του EWG περιέγραψαν με σαφήνεια ότι το χρονοδιάγραμμα πρέπει να τηρηθεί, ώστε αν ακολουθήσουν οι επόμενες κινήσεις που έχουν προαποφασιστεί για το πρόγραμμα, όπως η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους και η συμμετοχή του ΔΝΤ.
Σε σχέση με το χρέος ο Πρόεδρος Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι «δεν έγιναν λεπτομερείς συζητήσεις» και περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα μέχρι το εμπλοκή του ΔΝΤ, το οποίο χαρακτήρισε «ιδιαίτερα συνεργάσιμο πλέον».
Από την πλευρά της ΕΚΤ, ο Μπενουά Κερέ έκανε έκκληση για έγκαιρη προσπάθεια για την ενέργεια και τις αποκρατικοποιήσεις. Είπε πως η γρήγορη ολοκλήρωση είναι προς το συμφέρον όλων και σημείωσε ως θετικό το ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας μείωσε τον ELA, ένδειξη ότι η πρόσβαση των τραπεζών αποκαθίσταται σταδιακά.
Τόνισε ακόμη ότι στην επικείμενη αποστολή της τρόικας, η ΕΚΤ θα επικεντρωθεί στην τραπεζική διοίκηση και την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με τα προαπαιτούμενα για τις 4 συστημικές τράπεζες. Σημείωσε δε ότι η ΕΚΤ κατά την 2η αξιολόγηση την πορεία και τα νομικά εργαλεία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Σε σχέση με το χρέος ο Μπενουά Κερέ, τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον όλων η ολοκλήρωση της συζήτησης και για το χρέος , για το οποίο «υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για τη βιωσιμότητά του». Τόνισε δε ότι είναι σημαντικό να γυρίσει και το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Επίσης ο Κλάους Ρέγκλιγκ εκ μέρους του ESM, θύμισε ότι 7,5 δισ. έχουν ήδη εκταμιευθεί πριν το καλοκαίρι και απομένουν 2,8, που η Ελλάδα πρέπει να προλάβει να εισπράξει πριν από το τέλος Οκτώβρη που λήγει η τρέχουσα περίοδος διαθεσιμότητας.
Για την υπόθεση της δικαστικής περιπέτειας της ΕΛΣΤΑΤ , ο Πρόεδρος Ντάισλεμπλουμ τόνισε ότι πρόκειται για μια «ατυχή κατάσταση» και υπενθύμισε τη δήλωση Χουλιαράκη στο ελληνικό κοινοβούλιο για την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία της στατιστικής αρχής.
Πέραν πάσας αμφισβητήσεως ο Πρόεδρος σημείωσε ότι η Eurostat έχει επικυρώσει τα στοιχεία, και «όλοι μας τα εμπιστευόμαστε, δεν δεχόμαστε καμία κριτική για την αξιοπιστία των στοιχείων. Σας θυμίζω ότι όλα αυτά έγιναν πριν αναλάβει αυτή η κυβέρνηση και είναι σαφές ότι κυβέρνηση αποδέχεται τα στοιχεία».
Σε σχέση με το δημοσιονομικό πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί κατέστησαν σαφές ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση και πως ό,τι συμφωνήθηκε θα πρέπει να τηρηθεί.
Απέφυγαν δε να σχολιάσουν το αίτημα του Νότου για μείωση της «λιτότητας», την οποία χαρακτήρισαν θεωρητική συζήτηση, με τον Πρόεδρο του Εurogroup να εξηγεί ότι η προσπάθεια για στέρεα δημόσια οικονομικά δεν μπορεί να είναι εφήμερη επιδίωξη.
Τσακαλώτος και Eurogroup συμφώνησαν για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης
Στην ανάγκη να υπάρξει ταχεία ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ώστε να ξεκινήσει γρήγορα η 2η αξιολόγηση και να διευθετηθούν τάχιστα τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, κατέληξε η συζήτηση του Eurogroup για την Ελλάδα η οποία ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής.
Κυβερνητική πηγή επεσήμανε πως προς αυτή την ανάγκη, δηλαδή της εκτέλεσης και διευθέτησης των μέτρων για το χρέος πριν από το τέλος του έτους, δεν εκφράστηκε ουδεμία αντίρρηση, ούτε καν από τη γερμανική πλευρά.
Καμπανάκι Ντάισελμπλουμ: Ολοκληρώστε τα προαπαιτούμενα
Κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τα δημοσιονομικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας πως το 2016 θα έχει οριακή ύφεση 0,3%, αφού όμως παρουσιάσει ανάπτυξη σε τρία συνεχόμενα τρίμηνα.
Είπε επίσης ότι το έλλειμμα στα έσοδα του Αυγούστου είχε να κάνει με το γεγονός ότι ο ΕΝΦΙΑ πιστώθηκε μόλις τώρα (ο οποίος ΕΝΦΙΑ σημείωσε ο υπουργός είναι χαμηλότερος για τα 2/3 των πολιτών) και περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο θα ολοκληρωθούν τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι στο επόμενο διάστημα η σύμβαση για το Ελληνικό θα περάσει από τη Βουλή, θα βρεθεί στρατηγικός επενδυτής για το 20% του ΑΔΜΗΕ, θα ολοκληρωθεί η στελέχωση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων και θα διοριστούν τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Κυβερνητική πηγή επεσήμανε ότι ο τρόπος λειτουργίας του Ταμείου είναι προδιαγεγραμμένος, δυο μέλη θα είναι Έλληνες, δύο και ο πρόεδρος θα είναι Ευρωπαίοι και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με πλειοψηφία 4/5.
Ακόμη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος περιέγραψες την πορεία εκκαθάρισης του εσωτερικού χρέους της κυβέρνησης και εξήγησε ότι ήδη 1,5 δισ. από την προηγούμενη δόση δόθηκαν για τα areas τα οποία εκκαθαρίστηκαν στο 80% του στόχου που είχε τεθεί.
Κυβερνητική πηγή επεσήμανε ότι δεν ετέθη θέμα πρωτογενών πλεονασμάτων και διέψευσε ότι ο υπουργός συζήτησε ή παρουσίασε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση