GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συναγερμός για τη μεγαλύτερη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας

Την επιτυχή διεξαγωγή της 5ης – και μεγαλύτερης έως τώρα - πυρηνικής δοκιμής της, επιβεβαίωσε νωρίς το πρωί η Βόρεια Κορέα. Τα ξημερώμ...


Την επιτυχή διεξαγωγή της 5ης – και μεγαλύτερης έως τώρα - πυρηνικής δοκιμής της, επιβεβαίωσε νωρίς το πρωί η Βόρεια Κορέα.
Τα ξημερώματα της Παρασκευής, το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) ανακοίνωσε ότι κατέγραψε ένα σεισμικό γεγονός μεγέθους 5,3 βαθμών στην περιοχή διεξαγωγής των πυρηνικών δοκιμών της Πιονγιανγκ.
Αμέσως σήμανε συναγερμός στην διεθνή κοινότητα.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Κίνας άρχισε κατεπειγόντως ελέγχους για τα επίπεδα της ραδιενέργειας σε περιοχές κατά μήκος των συνόρων με τη Βόρεια Κορέα, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, ενώ και οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν αεροσκάφη προκειμένου να ελέγξουν την πιθανή έκλυση ραδιενέργειας μετά την πυρηνική δοκιμή.
Την διπλωματική ετοιμότητά της για συνεργασία με την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Ρωσία, αλλά και τη Νότια Κορέα, προκειμένου ν' ασκηθούν πιέσεις στη Βόρεια Κορέα, εξέφρασε η Ουάσιγκτον.  Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποίησε ότι οι προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας θα έχουν "σοβαρές συνέπειες."
Οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και της Ρωσίας ανακοίνωσαν πως θα προσφύγουν στον ΟΗΕ.
Το Παρίσι καταδίκασε την πυρηνική δοκιμή και κάλεσε  το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ν' αντιδράσει, μετά την παραβίαση των αποφάσεών του.
Αντίθετα, το Πεκίνο κάλεσε όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση. Ανακοίνωσε ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην πραγματοποίηση της πέμπτης πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα, αλλά στηρίζει την επίτευξη διπλωματικής λύσης.
Η νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, εάν επιβεβαιωθεί, είναι «πολύ ανησυχητική και λυπηρή» ενέργεια , ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. «Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση πολλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και για απόλυτη περιφρόνηση των επανειλημμένων αιτημάτων της διεθνούς κοινότητας. Είναι μία πολύ ανησυχητική και λυπηρή ενέργεια», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής της IAEA.
Η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε την τέταρτη πυρηνική της δοκιμή τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να της επιβάλει νέες, ακόμη πιο σκληρές κυρώσεις. Η Πιονγκγιάνγκ έχει επίσης προχωρήσει σε μια σειρά πυραυλικών δοκιμών φέτος.
Η χώρα τελεί υπό το καθεστώς κυρώσεων του ΟΗΕ από το 2006, όταν είχε διεξαγάγει την πρώτη της πυρηνική δοκιμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση