GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αναστάτωση στην επιστημονική κοινότητα: Εξωγήινο σήμα σε ραδιοτηλεσκόπιο

Μυστηριώδες σήμα από... εκεί έξω... ανακοίνωσαν ότι έλαβαν Ρώσοι ραδιοαστρονόμοι. Οι Ρώσοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι έλαβαν ένα εξωγή...


Μυστηριώδες σήμα από... εκεί έξω... ανακοίνωσαν ότι έλαβαν Ρώσοι ραδιοαστρονόμοι. Οι Ρώσοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι έλαβαν ένα εξωγήινο σήμα από την περιοχή του άστρου HD-164595, σε απόσταση 95 ετών φωτός από τη Γη.
Και... βαρειά η κληρονομιά του Ψυχρού Πολέμου και οι συνήθειες που αποκτήθηκαν τότε, οι Ρώσοι άργησαν λιγάκι να ενημερώσουν τους υπόλοιπους επιστήμονες! Το σήμα το έλαβαν το Μάιο του 2015 αλλά μόλις τώρα έκαναν την ανακοίνωση.
Το εξωγήινο σήμα έλαβε το ρωσικό ραδιοτηλεσκόπιο RATAN-600, διαμέτρου 577 μέτρων. Το τηλεσκόπιο βρίσκεται στον βόρειο Καύκασο και στελεχώνεται από επιστήμονες της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
Φυσικά προκλήθηκε πυρετός στην επιστημονική κοινότητα. Οι αναζητήσεις που έκαναν τα αμερικανικά ραδιοτηλεσκόπια των προγραμμάτων SETI και Breakthrough, που αναζητούν ίχνη εξωγήινης νοημοσύνης, δεν κατάφεραν να βρουν κάτι -προς το παρόν τουλάχιστον.
Το άστρο HD-164595, από όπου φαίνεται να προήλθε το σήμα, βρίσκεται στον αστερισμό του Ηρακλή και είναι γνωστό ότι έχει τουλάχιστον έναν εξωπλανήτη γύρω του, χωρίς να αποκλείεται η ύπαρξη και άλλων.
Οι Ρώσοι ερευνητές θεωρούνται σοβαροί, παρόλο που αδικαιολόγητα, σύμφωνα με δυτικούς συναδέλφους τους, άργησαν υπερβολικά να ενημερώσουν για το τι παρατήρησαν. Όμως η αδυναμία να ανιχνευθεί κάτι ανάλογο από τα ραδιοτηλεσκόπια στις ΗΠΑ, σημαίνει ότι είτε οι Ρώσοι ήσαν πολύ τυχεροί εκείνη τη στιγμή (παραδέχθηκαν ότι, παρά τις 39 προσπάθειές τους, δεν «έπιασαν» ξανά το σήμα), είτε ότι επρόκειτο για κάποια γήινη παρεμβολή, πχ από κάποιο δορυφόρο, που παραπλάνησε τους Ρώσους αστρονόμους.
Η υπόθεση του ραδιοσήματος θα συζητηθεί τον επόμενο μήνα σε διεθνές αστρονομικό συνέδριο στο Μεξικό, ενώ αναμένεται και σχετική επιστημονική δημοσίευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση