GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ! ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ τα λεφτά από τις άδειες...

Γράφει ο Μαυρογιαλούρος. Δεν μπορώ να μην ασχοληθώ κι εγώ με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών που ανακοινώθηκαν χθες τα ξημερώματα, ύστερα ...

Γράφει ο Μαυρογιαλούρος.

Δεν μπορώ να μην ασχοληθώ κι εγώ με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών που ανακοινώθηκαν χθες τα ξημερώματα, ύστερα από τον τριήμερο εγκλεισμό των διεκδικητών τους στα «μπουντρούμια», με αρκετές εκπλήξεις.

Τα ονόματα είναι γνωστά και σιγά σιγά γίνεται γνωστό και το παρασκήνιο. Αυτό που όμως έχει μεγαλύτερη σημασία πλέον είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα....

Η κυβέρνηση όπως αναμενόταν πανηγυρίζει και ο ίδιος ο Τσίπρας, στην (προ)χθεσινή προεκλογική εμφάνισή του για να κόψει «κορδέλες» στην Ολυμπία και την Ιόνια Οδό, είπε ότι τα 245 εκατομμύρια ευρώ από τις άδειες «πάνε στο λαό και θα δοθούν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Το ψέμα είναι χοντροκομμένο αλλά δεν είναι το πρώτο και όπως φαίνεται ούτε και το τελευταίο που θα ακούσουμε. Ο λόγος είναι πολύ απλός γιατί τα έσοδα αυτά θα πάνε κατευθείαν στους δανειστές σύμφωνα με τα μνημόνια που έχουν υπογράψει και εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις από το 2010. Τον Τσίπρα διέψευσε μάλιστα ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης που -πριν βγει και τα μαζέψει σίγουρα μέσα στις επόμενες μέρες- μιλώντας στο "Κόκκινο" παραδέχτηκε ότι," ήδη από το πρώτο μνημόνιο, οι δανειστές με την τεχνογνωσία που έφερναν μαζί τους, υπολόγιζαν ένα έσοδο της τάξης των 200-300 εκατ. ευρώ για τις άδειες, χωρίς να προχωρήσει η διαδικασία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις". Και για να έχετε μια πιο πλήρη εικόνα συμπληρώνω ότι η υποχρέωση αυτή που υπήρχε από το 2010 επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου και ΠΑΣΟΚ διατηρήθηκε ατόφια και στο τρίτο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ που υπογράφτηκε το 2015. Στο άρθρο 3, παρ. Γ2.1 του ν. 4336/2015 που επιγράφεται "Συμφωνία δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων" για όποιον έχει απορίες και δεν θέλει να ακούει τις κυβερνητικές μπούρδες. Με δεδομένο επίσης ότι τώρα θα δοθεί μόνο το ένα τρίτο από το ποσό αυτό, άρα γύρω στα 80 εκατομμύρια και τα υπόλοιπα σε δύο δόσεις έως το τέλος του 2017, προκύπτει κι ένα άλλο θέμα: Με την υστέρηση των εσόδων να έχει ανέβει ήδη στα 600-700 εκατομμύρια για τη χρονιά που τρέχει, οι τρύπες που πρέπει να κλείσει η κυβέρνηση μπας και αποφύγει την πρόωρη ενεργοποίηση του κόφτη είναι τόσες πολλές που ούτε ως αστείο δεν θα μπορεί να ξαναπεί σε λίγο ότι «θα δώσει τα λεφτά στο λαό...».

Γιατί λοιπόν το κάνει; Για εντυπώσεις και μόνο. Για να έχει να λέει ότι «νίκησε τη διαπλοκή και τους νταβατζήδες» και να υπερηφανεύεται ότι τους «τα πήρε», όπως ήδη βγαίνουν και λένε τα κάθε λογής παπαγαλάκια.

Όμως οι πιο ψύχραιμοι και σοβαροί -όσοι έχουν μείνει- από τους δικούς τους, που δεν μιλάνε πολύ, χθες ήταν ακόμη πιο σκεπτικοί γιατί καταλαβαίνουν ορισμένα απλά πράγματα.

Έτσι όπως μεθόδευσε τη διαδικασία η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει από εδώ και πέρα κατ' αρχάς τους χαμένους του διαγωνισμού. Όσο μπορούν και τουλάχιστον για τους επόμενους τρεις μήνες που θα τους επιτρέπει να λειτουργούν θα τη χτυπάνε αλύπητα. Αλλά κι αυτοί που πήραν, πληρώνοντας μάλιστα τέτοια ποσά, δεν θα έχουν κανένα λόγο να της χαριστούν. Θα κάνουν το δικό τους παιχνίδι. Μόνη εξαίρεση που μπορεί να υπάρξει είναι ο Καλογρίτσας που θα χρειαστεί όμως χρόνο για να στήσει το κανάλι του. Την ίδια ώρα θα υπάρχουν οι νέες δικαστικές εκκρεμότητες με τις καινούργιες προσφυγές που έγιναν και άρα είναι ακόμη άγνωστο πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να ξεκαθαρίσει, αν ξεκαθαρίσει, το τοπίο, Επομένως η κυβέρνηση πέφτει πλέον μέσα σε ένα τεράστιο λάκκο με πολλά ...δάκτυλα. Και όπως φαίνεται θα ...περάσει καλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση