GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βελκουλέσκου - ΔΝΤ: Κόψτε κι άλλο τις συντάξεις, μειώστε το αφορολόγητο

Αναταράξεις έφεραν οι απαιτήσεις της Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία ζήτησε μεταξύ άλλων περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις με άνοιγμα ουσ...


Αναταράξεις έφεραν οι απαιτήσεις της Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία ζήτησε μεταξύ άλλων περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις με άνοιγμα ουσιαστικά του ασφαλιστικού (που έκλεισε στην πρώτη αξιολόγηση) και μείωση αφορολογήτου.

Το ΔΝΤ ζητάει μειώσεις στις υφιστάμενες συντάξεις, μειώσεις στο αφορολόγητο όριο και γενικότερα στις φοροαπαλλαγές, μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές και επιμένει στην ανάγκη σημαντικής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Έτσι, εισηγείται μείωση του αφορολόγητου για να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, ενώ στα εργασιακά έκανε λόγο για την ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, η οποία περνά μέσα και από τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και την υιοθέτηση «βέλτιστων πρακτικών» στις συλλογικές απολύσεις.

Σε ό,τι αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα και στη συμμετοχή του ΔΝΤ, επανέλαβε ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους «επί ρεαλιστικών εκτιμήσεων», στις οποίες όπως είπε δεν περιλαμβάνεται ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, που είναι ανέφικτος μακροπρόθεσμα.

Η ίδια εκτίμησε για το ασφαλιστικό ότι το βάρος των μεταρρυθμίσεων έπεσε κυρίως στους υφιστάμενους εργαζόμενους. Αυξήθηκαν οι εισφορές ενώ οι συντάξεις που θα πάρουν θα είναι μικρότερες. Ταυτόχρονα ζήτησε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Την άποψη του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος χαιρετίζει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη δημοσίευση του προκαταρκτικού πορίσματος του Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός επιδοκιμάζει τη θέση του ΔΝΤ για τη μη βιωσιμότητα των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων, για μακρά περίοδο.

Ωστόσο, οι πάγιες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών - στο ζήτημα του φορολογικού, του ασφαλιστικού και του εργασιακού - παραμένουν ως είχαν, γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, δεν αποτελεί έκπληξη.

Υπενθυμίζεται ότι τα εργασιακά προβλέπεται να αποτελέσουν μέρος της συζήτησης για τη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ το ασφαλιστικό και φορολογικό έχουν ήδη κλείσει ως μέρος της πρώτης αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση