GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πέθανε η Ευαγγελία Χατζητρύφωνος

Πέθανε η διακεκριμένη επιστήμονας Ευαγγελία Χατζητρύφωνος μετά από σκληρή και γενναία μάχη με τον καρκίνο. Η Ευαγγελία Χατζητρύφωνος,...


Πέθανε η διακεκριμένη επιστήμονας Ευαγγελία Χατζητρύφωνος μετά από σκληρή και γενναία μάχη με τον καρκίνο.

Η Ευαγγελία Χατζητρύφωνος, σπουδαία προσωπικότητα και εξαίρετος άνθρωπος, ήταν διδάκτωρ αρχιτεκτονικής (ιστορία αρχιτεκτονικής), διπλωματούχος αρχιτέκτων μηχανικός. Επί τιμή Τμηματάρχης Υπηρεσίας Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας / Υπουργείο Πολιτισμού, διετέλεσε Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών Μνημείων και Προϊσταμένη του Γραφείου Επιστημονικής Έρευνας και Εκπαίδευσης, Επιστημονικώς Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Εκπρόσωπος του ΕΚΒΜΜ στην UNESCO. Επίσης υπηρέτησε στην 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης στον τομέα των αναστηλώσεων.

Είναι συγγραφέας άνω των 65 επιστημονικών εργασιών στο αντικείμενο της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής και της επέμβασης σε μνημεία, βιβλίων, επιμελήθηκε τόμους επιστημονικών εκδόσεων κτλ. Πολλές μελέτες της κυκλοφορούν σε συλλογικούς τόμους.

Τα βιβλία που εξέδωσε είναι:

"To περίστωο στην υστεροβυζαντινή εκκλησιαστική αρχιτεκτονική. Σχεδιασμός και Λειτουργία", έκδοση του Eυρωπαϊκού KέντρουBυζαντινών και Mεταβυζαντινών Mνημείων Θεσσαλονίκη 2004, σελίδες 385 (2005).

"Θεσσαλονίκη. Eνα πορτραίτο", Aνθολόγηση κειμένων και εισαγωγή, εκδόσεις Ιανός

Palmetta Armellino. Αρμενίζοντας στο Λεβάντε, 1912-1918, Αθήνα, Εκδόσεις Καπόν 2016

Οι συνάδελφοί της, οι συνεργάτες της στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μελετών και οι φίλοι της, την αγαπούσαν, την σέβονταν και την εκτιμούσαν απεριόριστα, καθώς υπήρξε πάντοτε γενναιόδωρη και γεμάτη αγάπη για όλους. Ηταν αφοσιωμένη στην επιστήμη της και στην υπηρεσία των μνημείων, τα οποία φρόντισε πιστά μέχρι το τέλος. Ανάμεσα στα μεγάλα έργα που η ίδια συνέβαλε να γίνουν ήταν και η αναστήλωση του Πύργου Νεμπόισα στο Βελιγράδι, όπου θανατώθηκε ο φυλακισμένος εκεί Ρήγας Φερραίος με τους συντρόφους του.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση