GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΟΧΙ από τους δύο Οικολόγους βουλευτές (του ΣΥΡΙΖΑ) στο άρθρο για το νερό...

Το Πολιτικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων, από τους οποίους προέρχονται ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, και έν...

Το Πολιτικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων, από τους οποίους προέρχονται ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, και ένας βουλευτής, ο Γιώργος Δημαράς, ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει τη  διάταξη της μεταβίβασης των μετοχών του Δημοσίου της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο νέο υπερ-ταμείο στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής.


Οι δύο, φέρονται αποφασισμένοι να καταψηφίσουν μόνο το συγκεκριμένο άρθρο και να υπεψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο. Συνεπως  το πολυνομοσχέδιο θα περάσει, όμως καθώς η καταψήφιση θα δημιουργήσει ισχυρές πολιτικές εντυπώσεις, οι δύο έχουν κληθεί σε συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της διαμηνέι ότι "διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού". Σε άτυπη συζήτηση που έγινε χθες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξήγησε και στους οικολόγους και στους βουλευτές ότι δεν είναι βούληση της κυβέρνησης η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Φέρεται μάλιστα να επικαλέστηκε και το παράδειγμα του ΟΤΕ, που πουλήθηκε χωρίς να είναι σε κάποιο υπερταμείο.

Με βάση την ανακοίνωσή τους Οικολόγοι επικαλούνται τρία στοιχεία: Ότι είναι ενάντια στις θέσεις του κόμματος, ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και ότι με την ιδιωτικοποίηση θα αυξηθούν οι τιμές.

Όλη η απόφαση του ΠΣ των Οικολόγων Πράσινων

"Με βάση:

- Τις αρχές και τις αποφάσεις των Οικολόγων Πράσινων, σύμφωνα με τις οποίες το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό απαραίτητο για τη ζωή, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και δεν πρέπει να αποτελεί πηγή κέρδους. Η παροχή νερού οφείλει λοιπόν να μείνει εκτός των πολιτικών ιδιωτικοποίησης, για να διασφαλιστεί για όλους, με μια δίκαιη και βιώσιμη τιμολογιακή πολιτική, επαρκές και καθαρό πόσιμο νερό.

- Τη διεθνή εμπειρία, ότι δηλαδή οι ιδιωτικοποιήσεις οδηγούν σε σημαντική αύξηση της τιμής του, αλλά και επιδείνωση της ποιότητας και της αειφορικής διαχείρισης του νερού

- Το γεγονός ότι η χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική τους τιμή (ενδεικτικά στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, η αναμενόμενη τιμή πώλησης αντιστοιχεί στα έσοδα που θα προκύψουν τα επόμενα λίγα χρόνια, δηλαδή το ελληνικό κράτος θα πρέπει να καλύψει την απώλεια των εσόδων αυτών σε μεταγενέστερο χρόνο)

- Την απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία το νερό είναι κοινό αγαθό και η αξιοποίηση -διανομή του θα πρέπει να είναι δημόσια

- Την κινητοποίηση και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Θεσ-νίκη την ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014, που κατέγραψαν με συντριπτικό τρόπο την αντίθεση των πολιτών στην ιδιωτικοποίηση

- Την επιτυχημένη πρωτοβουλία των Ευρωπαίων πολιτών πριν τρία χρόνια, με την οποία δύο εκατομμύρια πολίτες απ' όλη την Ευρώπη υπέγραψαν για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του νερού και σχετικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ότι με βάση την πρωτοβουλία αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποσύρει το νερό από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για τις συμβάσεις παραχώρησης, συμπλέοντας έτσι με τον ΟΗΕ, προστατεύοντας το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι βουλευτές μέλη τους ψηφίζουν ΟΧΙ στο άρθρο του πολυνομοσχεδίου που ρυθμίζει τη μεταβίβαση των μετοχών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ".

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση