GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σε δίκη παραπέμπει η εισαγγελία τον Σαρκοζί

Η εισαγγελία του Παρισιού ζήτησε σήμερα την παραπομπή σε δίκη του πρώην προέδρου της Γαλλίας - και νυν υποψηφίου στις προεδρικές εκλο...


Η εισαγγελία του Παρισιού ζήτησε σήμερα την παραπομπή σε δίκη του πρώην προέδρου της Γαλλίας - και νυν υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2017 - Νικολά Σαρκοζί, σε μια υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης της εκστρατείας για την επανεκλογή του το 2012. 

Επαφίεται τώρα στους ανακριτές να αποφανθούν για το αίτημα, αλλά πρέπει να περιμένουν το λιγότερο έναν μήνα ώστε να αφήσουν χρόνο στα μέρη να καταθέσουν τυχόν πρόσφυγες.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση για τον Νικολά Σαρκοζί, υποψήφιο στις προκριματικές εκλογές που διοργανώνει η δεξιά αντιπολίτευση στις 20 και 27 Νοεμβρίου για να ορίσει τον υποψήφιό της στις προεδρικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2017.

Μια απόφαση να παραπεμφθεί ενώπιον του δικαστηρίου πριν από τις προκριματικές εκλογές θα απειλούσε τη φιλοδοξία του να ξαναγίνει ένοικος του Ελιζέ.

Στην περίπτωση που ο Σαρκοζί την κερδίσει και κερδίσει και την προεδρική εκλογή τον Μάϊο του 2017, η προεδρική ασυλία θα τον προστατεύσει έως το 2022.

Ο Νικολά Σαρκοζί έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν πληροφορήθηκε για την ύπαρξη της εταιρείας Bygmalion, που οργάνωνε τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του για τις εκλογές του 2012, παρά μόνον όταν ξέσπασε η υπόθεση.

Ο δικηγόρος του, μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση της εισαγγελίας για παραπομπή σε δίκη, έκανε λόγο για έναν «νέο χονδροειδή πολιτικό ελιγμό». «Ο νέος αυτός χονδροειδής ελιγμός» δήλωσε ο Τιερί Ερζόγκ, «δεν θα αντέξει πολύ, όπως και οι προηγούμενοι (...) με δεδομένο ότι η διετής έρευνα απέδειξε την απουσία στοιχείων για συμμετοχή (του πρώην προέδρου) στα όσα του καταλογίζονται» υπογράμμισε.

Οι βασικοί πολιτικοί αντίπαλοι του Σαρκοζί όπως ο Αλέν Ζιπέ, ο Φρανσουά Φιγιόν ή ο Ζαν Φρανσουα Κοπέ, απέφυγαν κάθε σχόλιο μετά την ανακοίνωση της εισαγγελίας. Ωστόσο ο Φρανσουά Φιγιόν δεν είχε διστάσει την προηγούμενη εβδομάδα να κάνει μια ισχυρή επίθεση κατά του Σαρκοζί με μια φράση που δεν θα ξεχαστεί εύκολα, ιδιαίτερα από τους γκωλιστές ψηφοφόρους: «Μπορείτε να φαντασθείτε ότι θα ήταν ποτέ δυνατόν ο Στρατηγός ντε Γκωλ να κατηγορείται από τη Δικαιοσύνη και παρ' όλα αυτά να κατέβει υποψήφιος σε εκλογές;» 

Οι Ζιπέ και Κοπέ έχουν δηλώσει από την πλευρά τους ότι, εάν εκκρεμούσε για τους ίδιους κατηγορία, δεν θα συμμετείχαν σε εκλογική διαδικασία.

Όλα δείχνουν ότι η υπόθεση Bygmalion θα «δηλητηριάσει» τον πολιτικό διάλογο και σίγουρα θα βαρύνει στις προσεχείς πολιτικές αναμετρήσεις.

Η Υπόθεση

Η εισαγγελία ζητεί την παραπομπή του Νικολά Σαρκοζί "για υπέρβαση του ορίου των προεκλογικών δαπανών" και την "αναφορά" στον λογαριασμό της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012 "στοιχείων που εσκεμμένα υπολογίστηκαν χαμηλότερα", ανέφερε πηγή που πρόσκειται στην έρευνα.

Η έρευνα αφορά ευρύτερα ένα τεράστιο σύστημα πλαστών τιμολογίων με σκοπό να συγκαλυφθεί η υπέρβαση κατά 18,5 δισεκ. ευρώ του ορίου των επιτρεπόμενων προεκλογικών δαπανών που είχε οριστεί στα 22,5 δισεκ. ευρώ.

Στις 30 Αυγούστου, η εισαγγελία του Παρισιού είχε ζητήσει την παραπομπή σε δίκη άλλων 13 προσώπων για πλαστογραφία, κατάχρηση εμπιστοσύνης, απάτη ή συνέργεια [σε απάτη] και συνέργεια σε παράνομη χρηματοδότηση.

Ανάμεσά τους βρίσκονται πολλά πρώην στελέχη του UMP, του κόμματος του Σαρκοζί που ονομάζεται τώρα Οι Ρεπουμπλικάνοι, υπευθύνων της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012, και επικεφαλής της εταιρίας επικοινωνιών Bygmalion, μια θυγατρική της οποίας οργάνωνε τις συναντήσεις του.

Ο Νικολά Σαρκοζί δεν κατηγορείται ότι είχε γνώση της απάτης. Όμως στις 16 Φεβρουαρίου απαγγέλθηκαν σε βάρος του κατηγορίες για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του, ως υπόπτου ότι προέβη σε επιπλέον δαπάνες ζητώντας να πραγματοποιηθούν και άλλες συγκεντρώσεις, ενώ ήταν σίγουρο ότι ο προϋπολογισμός του θα υπερέβαινε το όριο.

Ο πρώην πρόεδρος ήταν παραλήπτης σημειωμάτων ορκωτών λογιστών που τον είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο αυτόν. Ο ίδιος αμφισβητεί ότι υπήρξε υπέρβαση δαπανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση