GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κατ' ιδίαν συνάντηση Ομπάμα – Πούτιν για λύση στη Συρία

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Μπαράκ Ομπάμα, συμφώνησαν να έχουν μια κατ' ιδίαν συνάντηση στο περιθώρι...


Οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Μπαράκ Ομπάμα, συμφώνησαν να έχουν μια κατ' ιδίαν συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου των 20 (G20) που διεξάγεται στο Χανγκτζόου της Κίνας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα αύριο Δευτέρα, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να γίνει ακόμη και σήμερα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. 

Η συνάντηση ανακοινώθηκε λίγο μετά την αποκάλυψη του Reuters ότι "σύντομα" ενδέχεται να ανακοινωθεί συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για το συριακό, και θα περιλαμβάνει την εφαρμογή εκεχειρίας σε όλη τη χώρα και θα επικεντρώνεται στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι. 

Την πληροφορία αυτή ανέφερε ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσινγκτον Μάικλ Ράτνεϊ σε μια επιστολή του προς την ένοπλη συριακή αντιπολίτευση που φέρει ημερομηνία 3 Σεπτεμβρίου. Επίσης, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε δηλώσει από την Χανγκτζόου πως οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία με τη Ρωσία για τη Συρία, όμως μένουν να επιλυθούν μερικά θέματα.

Ωστόσο, λίγο αργότερα, άλλος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας: "Οι Ρώσοι υπαναχώρησαν σε θέματα όπου εμείς νομίζαμε ότι είχαν συμφωνήσει και επομένως θα επιστρέψουμε για διαβουλεύσεις στις αντίστοιχες πρωτεύουσές μας" είπε χαρακτηριστικά. 

Τι προβλεπόταν στη συμφωνία

Σύμφωνα με την επιστολή του ειδικού απεσταλμένου της Ουάσινγκτον, η συμφωνία απαιτούσε  από τη Ρωσία να εμποδίζει τα πολεμικά αεροσκάφη της συριακής κυβέρνησης να βομβαρδίζουν περιοχές τις οποίες ελέγχει η αντιπολίτευση. Επίσης, οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ θα πρέπει να αποσυρθούν από μια στρατηγικής σημασίας οδό ανεφοδιασμού στα βόρεια του Χαλεπιού.

Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ θα δράσουν συντονισμένα με τη Ρωσία εναντίον της Αλ Κάιντα, συνεχίζει η επιστολή, χωρίς να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις.

Νωρίτερα, ο Ομπάμα δήλωσε ότι οι συνομλίες με τη Ρωσία είναι το κλειδί για την επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Συρία, όμως οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες και σοβαρές διαφορές εξακολουθούν να υπάρχουν ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα.

Επίσης,  όταν ρωτήθηκε για το θέμα κατά τη συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, εμφανίστηκε πολύ πιο επιφυλακτικός. "Δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί" και οι συνομιλίες είναι "δύσκολες", είπε στους δημοσιογράφους.

Την Παρασκευή, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας. "Προχωρούμε, βήμα-βημα, προς τη σωστή κατεύθυνση", είπε, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Για τον Πούτιν, η βασική δυσκολία είναι να καθοριστεί ποιες ένοπλες ομάδες θα χαρακτηριστούν "τρομοκρατικές" και ποιες θα περιληφθούν στη λεγόμενη "μετριοπαθή" συριακή αντιπολίτευση που μάχεται το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση