GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τουρκία - Απειλήθηκε διπλωματικό επεισόδιο με την απέλαση του Ολλανδού πρώην Ευρωβουλευτή

Ιδιαίτερη ενόχληση έχει προκαλέσει στην Ολλανδία η επί της ουσίας απέλαση από την Τουρκία του στελέχους των Πρασίνων και πρώην ευρωβουλευ...


Ιδιαίτερη ενόχληση έχει προκαλέσει στην Ολλανδία η επί της ουσίας απέλαση από την Τουρκία του στελέχους των Πρασίνων και πρώην ευρωβουλευτή Γιοστ Λαγκεντάικ, στον οποίον οι αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα.

Ο Λαγκεντάικ συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και αναχώρησε σήμερα, παρά τη θέλησή του, με προορισμό τη Χάγη.

Οι τουρκικές αρχές του απαγόρευσαν την είσοδο στην χώρα με το αιτιολογικό ότι δεν διαθέτει την ειδική βίζα που πλέον χρειάζεται, την χορήγηση της οποίας υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είχε ζητήσει από την τουρκική Πρεσβεία στην Χάγη.

Σε δηλώσεις που έκανε στον τύπο ο Λαγκεντάικ είπε ότι θεωρεί πως η ενέργεια αυτή των τουρκικών αρχών έχει να κάνει με την συνεργασία του που είχε έως πρόσφατα με την εφημερίδα Zaman -που έχει περιέλθει πλέον υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης- και το πανεπιστήμιο Σουλεϊμάν Σαχ στο οποίο οι τουρκικές αρχές έβαλαν πρόσφατα λουκέτο εξαιτίας των στενών σχέσεών που φέρεται να είχε με τον Γκιουλέν.

Ο Λαγκεντάικ διετέλεσε ευρωβουλευτής από το 1998 έως το 2009 και προήδρευε της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την Τουρκία. Υπό αυτή την ιδιότητα διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Είναι νυμφευμένος με τουρκάλα δημοσιογράφο και μένει πλέον μόνιμα στην Κωνσταντινούπολη.
Θεωρείται ειδικός στα θέματα της Τουρκίας, αποτελώντας μια απο τις κυριότερες πηγές πληροφόρησης για τα ξένα ΜΜΕ που επιθυμούσαν να αποκτήσουν εικόνα της κατάστασης που επικρατούσε στην χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Mάρτιν Σουλτς έκανε γνωστό ότι θα ζητήσει «ενδελεχέστερη ενημέρωση για την,ουσιαστικά, απέλαση του Λαγκεντάικ από την Τουρκία».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση