GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ρήξη επιλέγει ο Ιερώνυμος - «Γέφυρες» ρίχνει ο Φίλης

του Αντώνη Τριανταφύλλου Να γεφυρώσει το χάσμα που προκλήθηκε με την Εκκλησία και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο επιχειρεί ο Νίκος Φίλης, ύ...


του Αντώνη Τριανταφύλλου
Να γεφυρώσει το χάσμα που προκλήθηκε με την Εκκλησία και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο επιχειρεί ο Νίκος Φίλης, ύστερα από την κόντρα που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες με αφορμή το μάθημα των Θρησκευτικών.
Παρά το εξαιρετικά καλό επίπεδο επικοινωνίας που διατηρούν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στις σχέσεις της κυβέρνησης με την Εκκλησία υπάρχει ένα αγκάθι, που για την Εκκλησία είναι το πρόσωπο του υπουργού Παιδείας.
Τα πνεύματα μεταξύ υπουργείου Παιδείας και Αρχιεπισκοπής οξύνθηκαν μετά τη σφοδρή κριτική που άσκησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στο αναμορφωμένο πρόγραμμα σπουδών των Θρησκευτικών και τις εμπρηστικές για το σύνολο των ιεραρχών και μεγάλο μέρος κληρικών και ποιμνίου δηλώσεις του Νίκου Φίλη για το ρόλο που διαδραμάτισε η Εκκλησία τις περιόδους της κατοχής και της χούντας.
Οι αιχμές του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για το νέο μάθημα των Θρησκευτικών ήρθαν να ταράξουν τα -επιφανειακά ήρεμα- νερά των σχέσεων της κυβέρνησης με την Εκκλησία. Μόλις 20 ημέρες μετά το γεύμα του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο στο Μέγαρο Μαξίμου και παρά τις καλές προσωπικές σχέσεις Τσίπρα-Ιερώνυμου, ο δεύτερος σήκωσε τους τόνους της αντιπαράθεσης με το υπουργείο Παιδείας και τον Νίκο Φίλη.
Η επίσημη αφορμή φέρεται να είναι οι αλλαγές που επήλθαν από φέτος στο μάθημα των Θρησκευτικών, αλλά όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο λένε ότι τα αίτια του συγκρουσιακού κλίματος ανάμεσα στον υπουργό Παιδείας και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών είναι πολύ βαθύτερα και αρκετά περίπλοκα. Εξάλλου, δεν είναι κρυφό ότι ο πρωθυπουργός, έγινε αποδέκτης παραπόνων από τον κ. Ιερώνυμο για τον Νίκο Φίλη.
Στην κόντρα του με την Εκκλησία ο Νίκος Φίλης έμεινε- επικοινωνιακά- αρκετά μόνος, καθώς δεν υπήρξε ικανοποιητική στήριξη στο πρόσωπό του από άλλα κυβερνητικά στελέχη.
Στο «αντίπαλο στρατόπεδο» όμως, η κινητοποίηση ήταν όχι μόνο άμεση αλλά και δυναμική. Ο Μανώλης Γλέζος, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και βιωματικός μάρτυρας των γεγονότων της κατοχής και της χούντας πήρε το μέρος της Εκκλησίας και επιτέθηκε προσωπικά κατά του Νίκου Φίλη, ενώ ο υπουργός Παιδείας έγινε στόχος και από Μητροπολίτες.
Ο Πατρών Χρυσόστομος έστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με την οποία διαμαρτυρήθηκε για τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να ανακαλέσει στην τάξη τον Υπουργό, ενώ και αρκετοί άλλοι Μητροπολίτες, όπως οι Φθιώτιδος Νικόλαος και Πειραιώς Σεραφείμ αποδοκίμασαν με συνεντεύξεις τους τα λεγόμενα του Νίκου Φίλη.Την παραίτηση Φίλη ζήτησαν και θεολόγοι της ΠΕΘ.
Χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με μια συμβολική, αλλά και ουσιαστική κίνηση προχώρησε σε κατά μέτωπο επίθεση προς τον Νίκο Φίλη και με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση έδωσε ηχηρή απάντηση για τον ρόλο της Εκκλησίας σε κρίσιμες ιστορικά στιγμές.
Μαζί με την επιστολή, στην οποία έκανε λόγο για ανιστόρητες, συμπλεγματικές και προσβλητικές απόψεις για την κοινωνία που μάλλον χωρίς συναίσθηση ατυχώς εκφέρονται ο κ. Ιερώνυμος έστειλε και ένα τόμο που εκδόθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος, με τίτλο «Μνήμες και Μαρτυρίες από το 40 και την Κατοχή», ζητώντας να ενημερωθούν οι βουλευτές «για την έκδοση αυτή η οποία αποτυπώνει με ακρίβεια όλα όσα τα αξιότιμα μέλη του κοινοβουλίου μας είναι ωφέλιμο να γνωρίζουν».
Λίγη ώρα μετά την αιχμηρή επιστολή Ιερώνυμου ο υπουργός Παιδείας με νέα δήλωσή του επιχείρησε να ρίξει γέφυρες προς την Εκκλησία υποστηρίζοντας ότι στην τηλεοπτική του συνέντευξη δεν στράφηκε κατά του συνόλου της Εκκλησίας, αλλά «σε δύο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, την Κατοχή και τη χούντα, και στον αρνητικό ρόλο που διαδραμάτισαν κορυφαίοι παράγοντες της επίσημης Εκκλησίας».
Μελετούν τρόπους να απαντήσουν στον Φίλη
Πολλοί Μητροπολίτες σε ιδιωτικές συζητήσεις τους δεν κρύβουν την οργή τους για τα λεγόμενα του υπουργού Παιδείας, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι για μια ακόμη φορά ο Νίκος Φίλης επιχείρησε να λειτουργήσει ως «επικοινωνιακός λαγός» προκειμένου να στραφεί η προσοχή της κοινής γνώμης αλλού και όχι στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.
Στις συζητήσεις τους οι ιεράρχες ανταλλάσουν και απόψεις για το πως θα μπορούσαν να απαντήσουν ουσιαστικά στα όσα ισχυρίζεται ο υπουργός Παιδείας.
Ορισμένοι Μητροπολίτες προκρίνουν τους «πύρινους λόγους» υπεράσπισης της ιστορικής συμβολής της Εκκλησίας στους αγώνες του γένους για την ελευθερία, την ώρα που άλλοι Επίσκοποι -σαν να ήταν λογιστές- κάνουν προσθέσεις και πολλαπλασιασμούς «αθροίζοντας τους πόρους (όχι μόνο χρήματα αλλά και υποδομές) που η Εκκλησία δαπανά καθημερινά εδώ και χρόνια αντικαθιστώντας το χρηματικά ανίκανο κράτος στο κοινωνικό έργο στήριξης οικονομικά ασθενών πολιτών, ατόμων με ουσιοεξαρτήσεις, προσφύγων και μεταναστών» όπως είπε χαρακτηριστικά Μητροπολίτης από την κεντρική Ελλάδα μιλώντας στο real.gr.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δε, αναμένεται η τακτική συνεδρίαση της Ιεραρχίας τον Οκτώβριο, όπου δεν αποκλείεται να υπάρξει μια ηχηρή και αρκετά σκληρή απάντηση εκ μέρους Συνόδου απέναντι στον υπουργό Παιδείας.

1 σχόλιο

  1. Αν έγραφε κάποιος ένα διήγημα βασισμένο σ’ αυτήν την ιστορία, σ’ ένα πραγματιστικό πλαίσιο, οι αναγνώστες του, το πιθανότερο είναι ότι θα τον χαρακτήριζαν ανόητο!!!

    Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, θα έλεγε κανείς, στην αληθινή ζωή!!! Όχι, πάντως, στην εποχή μας, σε μέρη που λειτουργούν οι θεσμοί κι υπάρχει και κάποια σοβαρότητα κι αποτελεσματικότητα στην απονομή της δικαιοσύνης...

    Ο λόγος για την πραγματική ιστορία μιας καθαρίστριας που σε αφήνει άναυδο.

    Ήταν πριν από καμιά εικοσαριά χρόνια, που η γυναίκα αυτή χρειάστηκε να βρει δουλειά... Ήταν αμόρφωτη, κι αφού δεν είχε, υποθέτει κανείς, κανένα άλλο αξιοποιήσιμο ταλέντο, ούτε ήθελε να γίνει πουτάνα, διεκδίκησε μια θέση καθαρίστριας στο Δημόσιο, προκειμένου να βιοποριστεί...

    Στην Ελλάδα, για να καθαρίζει κανείς σκάλες και αποχωρητήρια, πρέπει να έχει τελειώσει το δημοτικό σχολείο... Η γυναίκα όμως της ιστορίας μας, είχε εγκαταλείψει το σχολείο, στην πέμπτη τάξη του δημοτικού.

    Ποιος ξέρει πώς, και τρέχα γύρευε τώρα, η γυναίκα αυτή κατάφερε και πλαστογράφησε το ενδεικτικό της αμορφωσιάς της.... Εμφανίστηκε ως απόφοιτη του δημοτικού σχολείου και απέκτησε το δικαίωμα να σφουγγαρίζει τους διαδρόμους κάποιας υπηρεσίας, στο υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

    Ποιος ξέρει πώς, και τρέχα γύρευε γιατί, η απάτη αυτή αποκαλύφθηκε κι έφτασε η στιγμή για να πέσει πάνω στο κεφάλι της, τόσο βαρύς ο πέλεκυς της δικαιοσύνης, που το ζήτημα παίρνει τραγελαφικές διαστάσεις....

    Δεκαπέντε χρόνια κάθειρξη, για το αδίκημα της πλαστογραφίας αλλά και για απάτη κατ’ εξακολούθηση (θα πήγαινε, φαίνεται, κάθε μέρα στη δουλειά που είχε εξασφαλίσει με το πλαστό της απολυτήριο του δημοτικού σχολείου), κατ’ επάγγελμα (της καθαρίστριας) και κατά συνήθεια, με ιδιαίτερα μεγάλο όφελος (sic) και αντίστοιχη ζημία άνω των 150 χιλιάδων ευρώ, εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου....


    Βλέπετε, έτσι που πέρασαν τα χρόνια, δεκαπενθήμερο στο δεκαπενθήμερο, φασούλι το φασούλι, έγραφε στα κιτάπια του το λογιστήριο του κράτους τους μισθούς που κέρδιζε με τον «άτιμο» ιδρώτα της, η καθαρίστρια της ιστορίας μας.

    Θα πείτε, ότι έπρεπε να τιμωρηθεί. Καμία αντίρρηση... Θα πείτε ότι με την πλαστογραφία της, πήρε τη θέση κάποιας άλλης με γνήσιο απολυτήριο.... Σωστό είναι κι αυτό.

    Αλλά να καταδικάζεται ένας άνθρωπος σε δεκαπέντε χρόνια φυλάκιση, επειδή βάσει του μισθολογίου του Δημοσίου, κέρδισε μέσα σε μια εικοσαετία το… ιδιαίτερα μεγάλο ποσό των 150 χιλιάδων ευρώ, είναι πράγματι κωμικοτραγικό....

    Στη βάση της αναλογικότητας, ποια ποινή θα επιβληθεί, όταν θα φτάσει –αν φτάσει ποτέ- στο ακροατήριο, η υπόθεση εκείνου του «ταλαντούχου» κυρίου που με τη βοήθεια από το περιβάλλον του Καραμανλή του Βού, κατάφερε με πλαστό πτυχίο να αναλάβει καθήκοντα γενικού διευθυντή στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, κρατική εταιρία που έπεσε -ασφαλώς και με τη δική του συνδρομή- στα βράχια;...

    Στη βάση της αναλογικότητας, ποια ποινή θα επιβληθεί, όταν θα φτάσουν -αν ποτέ φτάσουν- στο ακροατήριο οι υποθέσεις των ευνοούμενων του παρανοϊκού Τηλεβιβλιοπώλη, που καταλάμβαναν θέσεις διοικητών και υποδιοικητών δημόσιων νοσοκομείων με πλαστά πτυχία, συμβάλλοντας με την ανικανότητά τους, στη συστηματική υποβάθμιση του εθνικού συστήματος υγείας;

    Μακρύς είναι ο κατάλογος των… επιφανών πλαστογράφων, μα την αλήθεια!

    Ακόμα χειρότερα, ας αναρωτηθούμε γιατί έφθασε στο ακροατήριο αυτή η υπόθεση της ταλαίπωρης καθαρίστριας, κι όχι άλλες, όπως οι παραπάνω, των χρυσοκάνθαρων του παρασιτισμού και της πελατειακής κατάστασης των θλιβερών μας πραγμάτων. Ας αναρωτηθούμε, για να δικαιολογηθεί κι ο τίτλος αυτού του σημειώματος....

    Η δικαιοσύνη ΣΑΣ είναι σαν το ΦΊΔΙΑ .. Δαγκώνει μόνο τους ΞΥΠΌΛΥΤΟΥΣ...
    ΦΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΈΒΑΛΑΝ ΑΥΤΉ ΤΗΝ ΠΟΙΝΉ... ΑΝΘΡΩΠΆΚΙΑ ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΈΝΑ.. ΔΙΚΑΣΤΕΣ .ΠΑΠΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΊΤΙΚΟΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση