GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στο μικροσκόπιο της τρόικας το «πάγωμα» των οφειλών στα Ταμεία

Οι εκκρεμότητες του ασφαλιστικού νόμου για τη λήψη της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών ασφαλισμένων τ...


Οι εκκρεμότητες του ασφαλιστικού νόμου για τη λήψη της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ, αλλά και η αλλαγή του τρόπου περικοπής του ΕΚΑΣ (ώστε να μειωθεί το βοήθημα, αλλά όχι ο αριθμός των δικαιούχων), είναι το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των δανειστών στις 12 το μεσημέρι.
Οι νομοθετικές διατάξεις για τα προαπαιτούμενα που θα υλοποιηθούν, έχουν ήδη προσαρτηθεί στο σχέδιο νόμου για την Κοινωνική Οικονομία και αφορούν:
-Την αύξηση εισφορών για αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες καταλυμάτων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων. Αυτό σημαίνει ότι από την 1.1.17 και μετά θα καταβάλλουν το 20% του εισοδήματός τους για συνταξιοδοτική κάλυψη και το 6,95% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Αύξηση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αναμένεται να υποστούν και οι νέοι επαγγελματίες, αφού οι θεσμοί επέβαλλαν το νέο καθεστώς να ισχύσει και γι’ αυτή την κατηγορία εργαζομένων από την 1.1.17 και μετά και όχι από το 2019, όπως ήταν η αρχική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας.
-Την κατάργηση της έκπτωσης του 15% για την εξαγορά των πλασματικών ετών ασφάλισης. Η νέα ρύθμιση θα προβλέπει έκπτωση 2% ανά έτος εξαγοράς.
Ο κ. Κατρούγκαλος αναμένεται να θέσει στους δανειστές ολοκληρωμένη πρόταση για το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών και έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας μόνο με την καταβολή των τρεχουσών εισφορών, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.
Για να ενταχθεί ωστόσο κάποιος στο νέο καθεστώς θα πρέπει να συνεχίσει να καταβάλει τις εισφορές του ή να αποπληρώνει τη ρύθμιση οφειλών που τυχόν έχει ενταχθεί. Ο κ. Κατρούγκαλος θα θέσει αυτούς τους όρους φοβούμενος έκρηξη στάσης πληρωμών έως το τέλος του έτους ακόμη κι από τους συνεπείς ασφαλισμένους.
Αναφορικά με το ΕΚΑΣ, στις προθέσεις της ελληνικής πλευράς είναι το 2017 να μην υπάρξουν μειώσεις στον αριθμό των δικαιούχων, αλλά μείωση του ποσού του επιδόματος που λαμβάνουν οι δικαιούχοι. Υπενθυμίζεται ότι φέτος έχασαν το ΕΚΑΣ 160.000 χαμηλοσυνταξιούχοι.
Ακόμη στο σχέδιο νόμου θα υπάρξει η διάταξη που θα προβλέπει την εφαρμογή και στον ιδιωτικό τομέα της τροπολογίας Χουλιαράκη, σύμφωνα με την οποία κάθε δόση αναδρομικών «δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 του ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας σύνταξης». Η διάταξη κρίθηκε αναγκαία μπροστά στο φόβο να μηδενιστούν κατά το επόμενο τρίμηνο οι συντάξεις χιλιάδων συνταξιούχων, στο πλαίσιο της αναδρομικής μείωσης των επικουρικών.
Ωστόσο στη διάταξη ορίζεται ότι το ποσό της δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 50 ευρώ, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις οι μειώσεις σε συνδυασμό με τα αναδρομικά να οδηγούν σε πολύ μικρή επικουρική για το επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση