GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας έρχεται το Σαββατοκύριακο

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκεται η Ελλάδα, ενώ τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο. Μέσα στην ημέρα στο επίκεντρο...


Στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκεται η Ελλάδα, ενώ τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο.

Μέσα στην ημέρα στο επίκεντρο της κακοκαιρίας θα βρεθούν η Δυτική Ελλάδα και η Νότια Πελοπόννησος. Χθες ήταν η σειρά της Ζακύνθου να δοκιμαστεί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενώ ανεμοστρόβιλοι χτύπησαν την Ηλεία. Στη Μεσσηνία και τη Λακωνία οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές που άφησε πίσω του η θεομηνία, ενώ άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό της 53χρονης που αγνοείται από προχθές στη Ν. Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης.

Στη Ζάκυνθο έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα. Από τους ισχυρούς ανέμους έχουν κοπεί δένδρα και αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί, ενώ χωρίς ρεύμα έμεινε το μισό νησί.

Στην Ηλεία, με ιδιαίτερη σφοδρότητα έχει πλήξει η κακοκαιρία την περιοχή του Βαρθολομιού και των Λεχαινών.

14302357_1316481328371489_30322583_n14302635_1316480991704856_1768358066_n

IMG_8650

IMG_8657

Στη Λακωνία την επόμενη μέρα της θεομηνίας αποκαλύπτονται οι καταστροφές που έχουν προκληθεί στο οδικό δίκτυο, αλλά και απίστευτες ιστορίες που έζησαν πολίτες την ώρα της θεομηνίας. Σημειώνεται ότι στην περιοχή Βλαχιώτη Λακωνίας ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του παρασυρμένος από τα νερά χειμάρρου και άλλοι τρεις χάθηκαν από τη θεομηνία στη Μεσσηνία.

Όμως, τουλάχιστον για το επόμενο εικοσιτετράωρο η Δυτική Ελλάδα και η Νότια Πελοπόννησος θα παραμένει στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, αν και οι βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχισθούν μέχρι την Κυριακή, αλλά σε μικρότερη ένταση.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία οι βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχιστούν μέχρι την Κυριακή.

Τα εντονότερα φαινόμενα σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα εκδηλωθούν μέχρι και το απόγευμα της Παρασκευής σε:

-Νησιά Ιονίου
-Ήπειρο
-Δυτική Στερεά
-Δυτική Πελοπόννησο (κυρίως τα βόρεια τμήματα)
-Δυτική και Κεντρική Μακεδονία
-Πιθανώς η Θεσσαλία

Ωστόσο ο καιρός θα παραμείνει άστατος μέχρι την Κυριακή με τη διαφορά ότι, σύμφωνα με την ΕΜΥ, το Σαββατοκύριακο βροχές και καταιγίδες αλλά με μειωμένη ένταση κυρίως τις απογευματινές ώρες αναμένονται σε Ήπειρο, Στερεά Ελλάδα, δυτική και κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία.

Πιο συγκεκριμένα: Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που εκδηλώνονται κατά τόπους σε αρκετές περιοχές της Χώρας θα συνεχίσουν κατά διαστήματα μέχρι και την Κυριακή

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:

1. Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής (09-09-2016) τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η Δυτική Στερεά, η Δυτική Πελοπόννησος (κυρίως τα Βόρεια τμήματα), η Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και πιθανώς η Θεσσαλία

2. Το Σάββατο (10-09-2016) και την Κυριακή (11-09-2016) με μειωμένη γενικά ένταση κυρίως τις απογευματινές ώρες τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η Στερεά, η Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλία.

Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες όπου εκδηλώνονται καταιγίδες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, λαμβάνοντας μέτρα αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων οι πολίτες θα πρέπει:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση