GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ερώτηση του Ανδρουλάκη στην Κομισιόν για το θέμα των κόκκινων δανείων

Ερώτηση για την αποκάλυψη της εφημερίδας "Αγορά", που έφερε στο φως την επιστολή-βόμβα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σχετικά με το ...


Ερώτηση για την αποκάλυψη της εφημερίδας "Αγορά", που έφερε στο φως την επιστολή-βόμβα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σχετικά με το θέμα των κόκκινων δανείων, κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.
Η ερώτηση κατατέθηκε αναφορικά με το αν ήταν αίτημα των Θεσμών ή απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης το γεγονός πως στο πλαίσιο του τελευταίου προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας, δεν παρέχεται το δικαίωμα στους δανειολήπτες να εξαγοράσουν το δάνειο τους πριν αυτό πουληθεί.
Ο κ. Ανδρουλάκης επισημαίνει ότι αποτελεί μείζον ηθικό θέμα η διαχείριση των δανειακών υποχρεώσεων των πλέον οικονομικά αδύναμων Ελλήνων και ότι πρέπει να αναζητηθούν τρόποι προστασίας τους. Μάλιστα, ο κ. Ανδρουλάκης ρωτά την Επιτροπή αν συζητήθηκε η ανωτέρω δυνατότητα κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων όπως έχει κατ’ επανάληψη Ελληνική κυβέρνηση δηλώσει, αλλά και εάν  συμφωνεί η ίδια και με ποιο τρόπο πιστεύει ότι θα μπορούσαν να προστατευθούν οι καταναλωτές.
Ολόκληρη η Ερώτηση:
Στο πλαίσιο του τελευταίου προγράμματος παροχής χρηματοοικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα με το νόμο 4354/2015 ψηφίστηκε η απελευθέρωση των δανείων που κατέχουν οι Ελληνικές τράπεζες σε ειδικές εταιρείες διαχείρισης (fund).
Συγχρόνως προβλέπεται ότι οι δανειολήπτες και εγγυητές δεν θα ενημερώνονται για ενδεχόμενη πώληση του δανείου τους, ούτε θα έχουν τη δυνατότητα κατάθεσης προσφοράς αγοράς του δανείου τους πριν την πώλησή του.
Η Ελληνική κυβέρνηση δήλωσε κατ’ επανάληψη ότι  είχε κατατεθεί πρόταση ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στον δανειολήπτη ή εγγυητή να εξαγοράσει το δάνειο του πριν αυτό πωληθεί, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε από τους εκπροσώπους των θεσμών που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.
Έχοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
  • Ήταν αίτημα των Θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ESM, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) ή απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να μην έχουν το δικαίωμα οι δανειολήπτες ή οι εγγυητές να εξαγοράσουν το δάνειο τους πριν αυτό πωληθεί;
  • Συζητήθηκε ποτέ η ανωτέρω δυνατότητα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων;
  • Διαφωνεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέχεται η ανωτέρω δυνατότητα στους δανειολήπτες – εγγυητές, αν ναι για ποιους λόγους και με ποιόν άλλο τρόπο πιστεύει ότι θα μπορούσαν να προστατευθούν οι καταναλωτές; 
Για το θέμα ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Άκη Παυλοπουλου και Μάνου Νιφλή .

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση