GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Την αποχώρηση των ΜΚΟ ζητά ο δήμος Λέσβου

Ψήφισμα τεσσάρων σημείων εκ των οποίων το ένα τονίζει την ανάγκη της άμεσης αποχώρησης των ΜΚΟ από τον δημοτικό προσφυγικό καταυλισμό τ...


Ψήφισμα τεσσάρων σημείων εκ των οποίων το ένα τονίζει την ανάγκη της άμεσης αποχώρησης των ΜΚΟ από τον δημοτικό προσφυγικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ υιοθέτησε το δημοτικό συμβούλιο Λέσβου στη διάρκεια κατεπείγουσας συνεδρίασής του που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του συνόλου σχεδόν των φορέων του νησιού. Η συνεδρίαση συνεκλήθη με πρόταση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού μετά την πληροφορία για δημιουργία νέου καταυλισμού στο φυλάκιο Λεμονού στον Καρά Τεπέ. Ας σημειωθεί ότι οι εργασίες οι οποίες πραγματικά γινόταν, σταμάτησαν το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής με παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμένου.
Με την απόφαση του το δημοτικό συμβούλιο Λέσβου αποφάσισε τα παρακάτω:
- Ζητείται η άμεση αποσυμφόρηση των υφιστάμενων κέντρων φιλοξενίας με τη μεταφορά του πλεονάζοντος προσφυγικού πληθυσμού σε άλλες δομές της Ελλάδας, με στόχο να περιοριστεί ο αριθμός των διαμενόντων στη Λέσβο τουλάχιστον σε 3.000, αριθμός οποίος θα αποτελέσει και το ανώτατο όριο
- Ζητείται να συγκληθεί από τα συναρμόδια υπουργεία έκτακτη σύσκεψη στη Λέσβο με τη συμμετοχή των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του νησιού, των εκπροσώπων των σωμάτων ασφαλείας, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων τοπικών φορέων, στην οποία θα εξηγηθεί το πλάνο διαχείρισης και τα σχέδια που υπάρχουν για τη Λέσβο σε σχέση με τη τοπική διαχείριση του προσφυγικού
- Ζητείται εθνική ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας του κέντρου φιλοξενίας του Καρά Τεπέ με σκοπό να έχει ο Δήμος αποκλειστική αρμοδιότητα και διαχειριστική αυτονομία. Ο ρόλος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων θα πρέπει να περιοριστεί σε αποκλειστικά υποβοηθητικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα. Σε διαφορετική περίπτωση προτείνεται ο χώρος του Καρά Τεπέ να κλείσει σε εύλογο χρονικό διάστημα και με καταληκτική ημερομηνία το τέλος του τρέχοντος έτους.
Ας σημειωθεί εδώ ότι ο δήμαρχος Λέσβου ξεκαθάρισε την πρόθεσή του να φύγουν οι ΜΚΟ από τον δημοτικό χώρο φιλοξενίας, αφού όπως είπε εξαπατήθηκε από ΜΚΟ και άλλες οργανώσεις που συντόνιζαν ή βοηθούσαν στη δημιουργία νέων δομών, αναφερόμενος στο φυλάκιο Λεμονού.
- Τέλος με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητείται να υιοθετηθεί η πρόταση, που έχει αποσταλεί στην ΚΕΔΕ και στους δήμους οι οποίοι έχουν στην επικράτειά τους δομές φιλοξενίας, και αφορά τη δημιουργία εθνικού και ευρωπαϊκού δικτύου δήμων οι οποίοι θα φιλοξενούν συγκεκριμένο αριθμό αιτούντων άσυλο σε μικρές δομές στην επικράτειά τους.
«Δυσανάλογο το βάρος»
Στη συνεδρίαση ο κ. Γαληνός υποστήριξε ότι «η Λέσβος έχει σηκώσει ένα δυσανάλογο βάρος καθ’ όλη τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, παρέχοντας φιλοξενία σε εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο. Σήμερα όμως, στο νησί της Λέσβου υπάρχουν πάνω από 5.500 αιτούντες άσυλο, αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ τη δυνατότητα φιλοξενίας που προσφέρουν οι υπάρχουσες δομές του κέντρου της Μόριας και του Καρά Τεπέ». Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με το κ. Γαληνό, «απειλεί να καταστρέψει όλη την σκληρή προσπάθεια που έχει γίνει από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, αποτελώντας ένα παγκόσμιο παράδειγμα αλληλεγγύης και αποτελεσματικής διαχείρισης κρίσεων. Μάλιστα, απειλεί άμεσα την κοινωνική συνοχή της και την ασφαλή διαβίωσή της».
«Είναι δεδομένο», συνέχισε ο κ. Γαληνός, «ότι η Λέσβος δεν έχει δυνατότητα να φιλοξενήσει παραπάνω αριθμό αιτούντων άσυλο από αυτό που προσφέρουν οι υπάρχουσες δομές φιλοξενίας. Παράλληλα, η λανθασμένη διαχείριση της κρίσης από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας επιχειρεί να καταστήσει την προσφυγική κρίση διμερές ζήτημα και να μετατρέψει τη Λέσβο, καθώς και άλλα νησιά του Αιγαίου, σε περιοχές έγκλειστων αιτούντων άσυλο».
«Να διαφυλάξουμε...»
Για την κινητοποίηση, αύριο Δευτέρα το πρωί, που έχουν προγραμματίσει οι κάτοικοι της Μόριας, ο δήμαρχος τόνισε ότι «συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των πολιτών καθώς πράγματι δημιουργούνται προβλήματα από την δυσλειτουργία του κέντρου στη Μόρια, όμως επειδή κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον αγώνα σας και να δημιουργήσουν σκηνικό εκφασισμού, πρέπει να είσαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Όποιος προσπαθεί να επιβάλει τον ρατσισμό και να εκμεταλλευτεί τον φόβο πρέπει να απομονωθεί, και τον τίτλο του νησιού της ειρήνης και της αλληλεγγύης να τον διαφυλάξουμε».
Στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων σχεδόν των παραγωγικών φορέων, εκπρόσωποι αστυνομικών αρχών, κάτοικοι της Μόριας, μέλη και εκπρόσωπος του περιφερειακού συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου. Επίσης παραβρίσκονταν εκπρόσωπος του βουλευτή Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος επανέλαβε «την έγγραφη δέσμευση που πήρε από τους υπουργούς ο βουλευτής για άμεση αποσυμφόρηση του νησιού που αποδείχτηκε ψεύτικη», ενώ διαβάστηκε και επιστολή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Πάλλη, ο οποίος διαφώνησε με τη δημιουργία νέας δομής.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση