GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΚΤ: Δεν παρατείνεται το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Την μη παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας, όπως ανέμενε η αγορά, απεφάσισε πριν από λ...


Την μη παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας, όπως ανέμενε η αγορά, απεφάσισε πριν από λίγο το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας.
Η ΕΚΤ επαναβεβαίωσε την πάγια θέση της, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το Μάρτιο του 2017, και να επεκταθεί εάν και εφόσον χρειαστεί.
Σημειώνεται, ότι, όπως έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, η Ελλάδα δεν μετέχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ η σχετική απόφαση για τη συμμετοχή της θα εξαρτηθεί από την Έκθεση Βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους.
Επίσης, το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά από αίτημα της Τραπέζης της Ελλάδος, μείωσε το ανώτατο όριο παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες κατά 4,4 δισ. ευρώ.
Επιπλεόν, όπως αναμένονταν, η ΕΚΤ δεν προχώρησε σε μεταβολή των επιτοκίων της και διατήρησε αμετάβλητες και τις βασικές παραμέτρους του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύψους 1,74 τρισεκ. ευρώ.
Η απόφαση να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια ήταν κάτι που ανέμεναν σχεδόν και οι 70 αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters. Ωστόσο, κάποιοι εξ αυτών ανέμεναν να παραταθεί το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, το οποίο προβλέπεται να λήξει τον επόμενο Μάρτιο.
Η ΕΚΤ πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να αναμένει ότι τα βασικά της επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι οι μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων ύψους 80 δισεκ. ευρώ θα εξακολουθήσουν να διενεργούνται μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2017 ή και αργότερα εάν χρειαστεί, και έως ότου η τράπεζα διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή της για τον πληθωρισμό.
Στη σημερινή συνεδρίαση, η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,40%. Παράλληλα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,00% και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στις 15:30 ώρα Ελλάδος ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση