GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΤΟ ΛΑΘΟΣ! Τις κυβερνήσεις δεν τις σώζουν ο κάθε Καλογρίτσας και Σαββίδης...

Γιωργος Παπαδοπουλος Τετραδης .  Τις κυβερνήσεις δεν τις σώζουν ο κάθε Καλογρίτσας και Σαββίδης Οι ελληνικές κυβερνήσεις, κυρίως οι αρι...

Γιωργος Παπαδοπουλος Τετραδης

Τις κυβερνήσεις δεν τις σώζουν ο κάθε Καλογρίτσας και Σαββίδης

Οι ελληνικές κυβερνήσεις, κυρίως οι αριστερές, αλλά όχι μόνο, όπως και οι δικτατορίες, πέφτουν μονίμως στο ίδιο λάθος. Έχουν την εντύπωση ότι αν ελέγχουν τον Τύπο θα ελέγξουν και τη συνείδηση του λαού. Τους συμβαίνει αυτό γιατί, όπως οι χιλιαστές, θεωρούν την προπαγάνδα και τον προσηλυτισμό κορυφαία διαδικασία δημιουργίας πιστών. Προφανώς δεν διαβάζουν ιστορία ή δεν μελετάνε την πραγματικότητα.

Η προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τον Τύπο κατ αρχήν με πιέσεις, εκβιασμούς και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, όπως με τον ΔΟΛ, τον ΠΗΓΑΣΟ του Φ. Μπόμπολα και άλλα συγκροτήματα και πρόσφατα με τον χοντροκομμένο διαγωνισμό για τα κανάλια είναι η απόδειξη της εναγώνιας προσπάθειας προς τρείς κατευθύνσεις:

1. Να προπαγανδίζει τη δραστηριότητά της όπως θέλει εκείνη, χωρίς να περνάει από φίλτρο ή άλλη κριτική

2. Να μαθαίνει ο λαός όσο λιγότερα γίνεται για τις δραστηριότητες της κυβέρνησης που δεν συμφέρουν το λαό

3. Να διαστρεβλώνονται τα γεγονότα έτσι που να παρουσιάζονται πάντα ευνοϊκά για την κυβέρνηση.

Το θέμα δεν είναι ότι δεν έχει μάθει τίποτε από τις αντίστοιχες αποτυχημένες απόπειρες του ΠΑΣΟΚ να χειραγωγήσει τον Τύπο. Το ζήτημα είναι ότι ταυτόχρονα υπερεκτιμά και υποτιμά τις ικανότητες του Τύπου και συγχρόνως υπερεκτιμά και υποτιμά την ευφυΐα τού λαού.

Το τελευταίο στάδιο πριν την πτώση μιας κυβέρνησης είναι όταν παραπονιέται ανοιχτά ότι τα επιτεύγματά της δεν «κατεβαίνουν» στο λαό.

Για να μην πάω πολύ πίσω στην ιστορία του τόπου θα περιοριστώ στη μεταπολιτευτική περίοδο όταν οι εφημερίδες ήταν κυρίαρχες στο τοπίο ενώ το ραδιόφωνο και η τηλεόραση βρίσκονταν αποκλειστικά στα χέρια της νεοδημοκρατικής προπαγάνδας. Από τις μη κομματικές εφημερίδες, η Αθηναϊκή και τα Νέα στήριζαν το ΠΑΣΟΚ, ενώ η Ελευθεροτυπία προωθούσε τον Ανδρέα χωρίς να στρέφεται προσωπικά κατά του Καραμανλή. Οι υπόλοιπες, με μεγάλες κυκλοφορίες ήταν φιλοκυβερνητικές.

Τις εκλογές του ’81 το ΠΑΣΟΚ τα σάρωσε όλα όχι τόσο επειδή είχε δυόμισι εφημερίδες με το μέρος του και όλο το άλλο μιντιακό τοπίο απέναντι, αλλά γιατί από στόμα σε στόμα και από τις εξαγγελίες του για Αλλαγή μετά από δυό καραμανλικές οχταετίες και μια χούντα ο λαός αισθάνθηκε ασφαλής να διεκδικήσει αυτά που στερήθηκε: Τη φωνή του με τα δικαιώματά του. Δυό τάξεις ολόκληρες ήταν αποκλεισμένες επί χρόνια από την άσκηση της εξουσίας. Ήταν η ώρα τους. Η διακυβέρνηση της «αριστοκρατίας» των παλιών πολιτικών είχε περάσει.

Τι ρόλο έπαιξαν τα μίντια σ αυτή την Αλλαγή; Μικρότερο απ΄ όσο θέλουν κάποιοι να πιστεύουν. Η ιστορική ώρα δεν εκβιάζεται ούτε δημιουργείται ούτε ανατρέπεται. Έρχεται. Το ΠΑΣΟΚ θα είχε σαρώσει ακόμα κι αν είχε μόνο μια εφημερίδα με το μέρος του.

Τι έγιναν αυτές οι εφημερίδες όταν ο Ανδρέας αποπειράθηκε να αλώσει τον Τύπο; Τον έριξαν, παρόλο που είχε στα χέρια του ραδιόφωνο και τηλεόραση, ρίχνοντας φώς όχι στη σκανδαλώδη διαδικασία, αλλά σε μια διαδικασία ιδιοποίησης δημόσιου πλούτου πίσω από την πλάτη του λαού από ανθρώπους που τους είχε για αδέκαστους. Αυτό τον καίει διαχρονικά το λαό. Να μην τον κλέβεις. Δεκάρα δε δίνει για την ηθική και την ιδεολογία.

Τι έγινε η περίφημη συγκυβέρνηση του ’89 που είχε τη στήριξη όλων των ΜΜΕ της εποχής; Κατέρρευσε γιατί δεν εξέφραζε τίποτε του λαού. Τι έγινε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που είχε το 46% των ψηφοφόρων, τα κρατικά ραδιόφωνα και την τηλεόραση, τις μεγάλης κυκλοφορίας δεξιές εφημερίδες με το μέρος της και απέναντί της τρείς αντιπολιτευόμενες εφημερίδες και όλο τον όγκο των συνδικάτων με πολύμηνες απεργίες; Έπεσε από το διαρκές πριόνισμα από την εσωκομματικής κλίκα Έβερτ, Ανδριανόπουλου, Κανελλόπουλου και από την αποστασία Σαμαρά. Ούτε από τα μίντια έπεσε ούτε τα μίντια την έσωσαν.

Τι έγινε η κυβέρνηση Σημίτη, η πιο αγαπημένη όλων σχεδόν των ΜΜΕ, που είχε για μοναδική αντιπολίτευση μόνο μερικές καυστικές στήλες εφημερίδων και την εκπομπή της Μαλβίνας στο ΜΕΓΚΑ; Κατέρρευσε από την οσμή των σκανδάλων και της μεγάλης μάσας υπουργών και στελεχών, που περνούσε στις εφημερίδες σε δεύτερη μοίρα, αλλά ήταν τόσο ριπαρή που κυριαρχούσε στο λαό μετά και τη μεγάλη ληστεία του λαού στο Χρηματιστήριο.

Τι έγινε η κυβέρνηση Καραμανλή με όλες τις τηλεοράσεις στο μέρος της και με αντίπαλο μερικές καυστικές εκπομπές στο ιδιωτικό ραδιόφωνο, την Ελευθεροτυπία και Τα Νέα; Δεν έπεσε ούτε με τις πυρκαγιές του 2007 και δραπέτευσε από μόνος του όταν απειλούσε να τον ρίξει ο Γιωργάκης με την προεδρική εκλογή του 2010 και όταν αποφάσισε ότι δεν θέλει να πάρει μέτρα για την οικονομία που πήγαινε στα βράχια, απειλούμενος από ΕΕ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τι έγιναν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις των μνημονίων, που στην πράξη είχαν απέναντί τους μόνο μια εφημερίδα, την Ελευθεροτυπία; Κατέρρευσαν είτε με ξένη επέμβαση, όπως ο Γιωργάκης, είτε με εκλογές όπως το 2012 που ο ΣΥΡΙΖΑ με κλειστη από απεργία την Ελευθεροτυπία δεν ειχε ουτε μια εφημεριδα με το μερος του, είτε με τον κοινοβουλευτικό εκβιασμό του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Ενός ΣΥΡΙΖΑ που θα ερχόταν στην εξουσία όποτε κι αν γίνονταν εκλογές, επειδή ήταν η απελπισμένη φωνή απελπισμένων πολιτών. Ήταν η ώρα του. Είτε το ήθελαν τα Μέσα είτε όχι.

Καμιά κυβέρνηση δε σώθηκε ποτέ, όσα Μέσα κι αν είχε με το μέρος της, αν η πολιτική της έβλαπτε τους πολίτες ή αν οι πολίτες νόμιζαν ότι τους βλάπτει.

Καμιά κυβέρνηση δεν έπεισε ποτέ με τα Μέσα που ήλεγχε ότι το μαύρο είναι άσπρο. Όλες οι δικτατορίες του κόσμου ελέγχουν όλα τα Μέσα. Δεν μακροημερεύουν.

Η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, νομίζει ότι αν ελέγχει τα Μέσα ελέγχει και τη συνείδηση του λαού. Δεν ξέρει ότι τη συνείδηση του λαού την ελέγχουν μόνο οι πράξεις της. Που φαίνονται στην καθημερινή ζωή.

Κανένα Μέσο δεν μπορεί να ρίξει μια κυβέρνηση αν η κυβέρνηση δεν έχει παρανομήσει και δεν έχει εξαπατήσει το λαό. Οι κυβερνήσεις με τους αυταρχισμούς και τις παρανομίες τους δίνουν τροφή στα Μέσα. Κι όποια κυβέρνηση δεν το ξέρει αυτό προφανώς θέλει να μπορεί ανενόχλητη να εξαπατά το λαό ή να αυθαιρετεί.

http://www.liberal.gr/…/tis-kuberniseis-den-tis-sozoun-o-ka…

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση