GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΕ: Το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία

Ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 348 εκατ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, τη μεγαλύτερη που έχει δοθεί ποτέ από την ΕΕ, ανακοίνωσε ο...


Ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 348 εκατ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, τη μεγαλύτερη που έχει δοθεί ποτέ από την ΕΕ, ανακοίνωσε ο επίτροπος ανθρωπιστικής βοήθειας και πολιτικής προστασίας, Χρίστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες. 

Όπως εξήγησε ο Χ. Στυλιανίδης, πρόκειται για ένα «έκτακτο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας», που δημιουργείται για τους πρόσφυγες της Τουρκίας, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ΕΕ, με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και το οποίο θα χορηγήσει 348 εκατ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. 

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό πρόγραμμα που έχει χρηματοδοτήσει ποτέ η ΕΕ και υπολογίζεται ότι θα καλύψει τις βασικές ανάγκες (στέγη, τροφή, σχολεία κτλ.) για περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες στη γειτονική χώρα. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η βοήθεια θα φτάσει στους πρόσφυγες μέσω ενός καινοτόμου συστήματος, το οποίο χρησιμοποιεί απευθείας ταμειακές μεταφορές για να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες των πλέον ευάλωτων οικογενειών προσφύγων στην Τουρκία.

Οι πρόσφυγες θα λαμβάνουν μια ηλεκτρονική πιστωτική κάρτα στην οποία θα μπαίνουν κάθε μήνα χρήματα, για να αγοράζουν τα απαραίτητα. Ο Χ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι πρόκειται για τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο βοήθειας, διότι μειώνονται οι ενδιάμεσες δαπάνες και μεγιστοποιείται η βοήθεια που φτάνει στους πρόσφυγες.

Ταυτόχρονα, στηρίζονται οι τοπικές επιχειρήσεις και οι τοπικές κοινωνίες, καθώς στην Τουρκία οι περισσότεροι πρόσφυγες ζουν ανάμεσα στις τοπικές κοινωνίες και όχι σε προσφυγικούς καταυλισμούς.

Το ανθρωπιστικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, σε συνεργασία με την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο και τις τουρκικές αρχές (υπουργείο Καταστροφών και Διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, και το υπουργείο Οικογένειας και κοινωνικής πολιτικής). 

Από την αρχή της χρονιάς, η ΕΕ στηρίζει και βοηθά τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Συνολικά 652 εκατομμύρια ευρώ έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του μηχανισμού διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, εκ των οποίων 512 εκατ. ευρώ είναι ανθρωπιστικές δράσεις. Μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευθεί 181 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο θα μεταβούν στην Άγκυρα, η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, προκειμένου να μετάσχουν στον πολιτικό διάλογο ΕΕ-Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση