GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι εορτασμοί για την επέτειο απελευθέρωση της Τρίπολης

«Η Άλωση της Τριπολιτσάς έχει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά πραγματικής Εθνικής Επετείου», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Π...


«Η Άλωση της Τριπολιτσάς έχει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά πραγματικής Εθνικής Επετείου», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος από την Τρίπολη, στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 195η επέτειο απελευθέρωσης της πρωτεύουσας του Μοριά, από τον Οθωμανικό ζυγό.
Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «αποτελεί αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός το ότι μετά την έκρηξη της Επανάστασης του 1821, η Άλωση της Τριπολιτσάς υπήρξε η σημαντικότερη επιτυχία των Αγωνιστών του 1821, η οποία οδήγησε στην τελική ευόδωση της Εθνεγερσίας. Ευόδωση η οποία οφείλεται επίσης και εν πολλοίς -κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε- στην πάντα παρούσα, στους Εθνικούς Αγώνες για την Ελευθερία, την Δημοκρατία και το Κοινωνικό Κράτος Δικαίου, Εκκλησία μας».
Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι η εμβληματική εθνική φυσιογνωμία του Στρατηγού της Άλωσης, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, «παραμένει πηγή έμπνευσης μεγάλων εθνικών διδαγμάτων».
Παράλληλα, τόνισε ότι «τα μεγάλα και τα σημαντικά για το Ελληνικό Έθνος μπορούμε να τα πετύχουμε μόνον ενωμένοι καθώς και ότι οφείλουμε, με κάθε τίμημα και παραμερίζοντας τις όποιες διαφορές μας, ν' αναδειχθούμε, τώρα και στο μέλλον, άξιοι συνεχιστές των προγόνων μας και της απαράμιλλης κληρονομιάς τους».
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επίσημη δοξολογία στον μητροπολιτικό ιερό ναό του Αγίου Βασιλείου, προεξάρχοντος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Μαντινείας κ. Αλεξάνδρου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, του δημάρχου της πόλης Δημήτρη Παυλή και σύσσωμου του δημοτικού συμβουλίου, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, των βουλευτών του νομού και των λοιπών πολιτικών, αυτοδιοικητικών και στρατιωτικών Αρχών της Αρκαδίας και της Περιφέρειας.
Στην συνέχεια, στο μνημείο Αρχιερέων και Προκρίτων τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι και στο άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Ακολούθησε μεγάλη παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων και οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με το επίσημο γεύμα που παρατέθηκε στην Λέσχη Αξιωματικών φρουράς Τρίπολης.
Ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής, κατά το επίσημο γεύμα στην προσφώνησή του επεσήμανε ότι, «νίκες και θυσίες στον αγώνα για την εθνεγερσία έχουν να παρουσιάσουν αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Η Τριπολιτσά δεν έχει απλώς νίκες και θυσίες να παρουσιάσει, η Τριπολιτσά έχει να παρουσιάσει θριάμβους και εκατόμβες. Το κυριότερο όμως, η Τριπολιτσά είναι η πόλη που καθόρισε την εθνική και πολιτική ταυτότητα του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους».
Ο κ. Παυλής υπογράμμισε ότι, «μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 και το θάνατο του τελευταίου αυτοκράτορα, του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στα χώματα της Τριπολιτσάς και της Αρκαδίας, αναγεννήθηκε η Ελλάδα ως Έθνος και ως Κράτος. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, που φρουρεί ως ακοίμητος φρουρός τη βάση του Κοινοβουλευτισμού στην Αθήνα, συνδέεται νοερά με τα οστά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που φυλάσσονται στη βάση του Ανδριάντα του στην Τρίπολη. Και για όλους εμάς τους Τριπολιτσιώτες και τους Αρκάδες, έχει ιδιαίτερη σημασία, που έχετε θέσει υπό τη σκέπη σας την προσπάθεια του Δήμου Τρίπολης για την ανάδειξη αυτού του μνημείου».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην αντιφώνησή του κατά το επίσημο γεύμα μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι, «χωρίς την άλωση της Τριπολιτσάς το αποτέλεσμα της εθνεγερσίας θα ήταν αμφίβολο και όλος ο αγώνας εκείνων που έδωσαν το αίμα τους ίσως δεν θα δικαιωνόταν ποτέ, εξού και η μεγάλη σημασία του στρατηγήματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη» και τόνισε ότι, «στον αγώνα του έθνους ήταν πάντοτε παρούσα όπως και σ' όλους τους αγώνες όπως και σ' όλους τους αγώνες στην συνέχεια η Εκκλησία, γιατί για λόγους ιστορικής αλήθειας πρέπει να γνωρίζουμε ότι η εκκλησία ήταν παρούσα σ' όλους τους αγώνες του έθνους για την ελευθερία, την δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση