GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ντράγκι: Η ΕΕ πρέπει να αποκτήσει κοινωνικό ρόλο

Την ανάγκη να αποκτήσει η ΕΕ κοινωνικό ρόλο, ώστε να μεριμνά για όσους μένουν πίσω στη διαδικασία ενοποίησής της και να αντιμετωπίσει τ...


Την ανάγκη να αποκτήσει η ΕΕ κοινωνικό ρόλο, ώστε να μεριμνά για όσους μένουν πίσω στη διαδικασία ενοποίησής της και να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών της, τόνισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι με ομιλία του στο Τρέντο, κατά την τελετή απονομής στον ίδιο του βραβείου De Gasperi.
Ο Ντράγκι ανέφερε ότι προτάσεις που γίνονται, όπως αυτή για ένα ευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας, θα στήριζαν τον ρόλο αυτό της ΕΕ. Στην ομιλία του, με τίτλο: «Αναζωογονώντας το πνεύμα του De Gasperi: Εργαζόμενοι μαζί για μια αποτελεσματική και χωρίς αποκλεισμούς Ένωση», ο Ντράγκι σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια το σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη απογοήτευση. «Αυτό εκφράσθηκε, ίσως, πιο καθαρά στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, όταν οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου τους από την ΕΕ», πρόσθεσε. Πρέπει, συνέχισε, «να εξετάσουμε πως ο ίδιος ο τρόπος της ευρωπαϊκής ενοποίησης έχει συμβάλει στη δυσαρέσκεια».
«Αυτό που είναι διαφορετικό σήμερα από το παρελθόν, ωστόσο, είναι ότι σήμερα πρέπει να αφιερώσουμε περισσότερη προσοχή στις αναδιανεμητικές πτυχές της ενοποίησης και, ιδιαίτερα, σε εκείνους τους ανθρώπους που έχουν πληρώσει το υψηλότερο τίμημα. Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει σημαντική πρόοδος σε όρους ανοίγματος των αγορών και ανταγωνισμού, αν η Ευρώπη δεν αφουγκρασθεί τα αιτήματα αυτών που μένουν πίσω από μία κοινωνία βασισμένη στην επιδίωξη του πλούτου και της δύναμης» τόνισε ο Ντράγκι.
Ο ρόλος αυτός (της στήριξης όσων έχουν μείνει πίσω) επαφίεται σήμερα στα κράτη - μέλη, που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να τον εκπληρώσουν, συνέχισε. «Είναι ένα έργο που δεν έχει ακόμη ορισθεί σε επίπεδο της ΕΕ», ανέφερε τασσόμενος υπέρ ενός μεγαλύτερου σχετικού ρόλου της ΕΕ. «Οι πρόσφατες συζητήσεις για τη φορολογική δικαιοσύνη και ένα ευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας, για επαγγελματικά ταμεία επανεκπαίδευσης και άλλα προγράμματα με τους ίδιους ιδεαλιστικούς στόχους, κινούνται στην κατεύθυνση αυτή», σημείωσε. Ο Ντράγκι δήλωσε ότι ο ρόλος της ΕΕ είναι αναγκαίος στους τομείς της μετανάστευσης, της ασφάλειας και της άμυνας.
Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε η ενιαία αγορά δεν σημαίνει αναρχία και απαιτεί όλα τα μέλη της να υπόκεινται στους ίδιους νόμους και κανόνες και να έχουν πρόσβαση στα ίδια δικαστήρια, που θα μπορούν να εφαρμόζουν ομοιόμορφα τους νόμους αυτούς. «Έτσι, για να προστατεύσουμε την ενιαία αγορά σε όλες τις μορφές της - και τη δέσμευση για μία ανοικτή κοινωνία που αντιπροσωπεύει - θα πρέπει αυτή να ολοκληρωθεί» πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση