GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τραμπ σε Κλίντον στο debate: Δεν πληρώνω φόρους γιατί είμαι πολύ έξυπνος

Μία από τις στιγμές που ξεχώρισαν, στο πρώτο debate μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον, ήταν η αναφορά της πρώην υπουργού στη μη ...


Μία από τις στιγμές που ξεχώρισαν, στο πρώτο debate μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον, ήταν η αναφορά της πρώην υπουργού στη μη καταβολή φόρων από την πλευρά του αντιπάλου της αλλά και στη δική του αναφορά στο «τεράστιο» εισόδημά του.
Όταν η Κλίντον ανέφερε πως ο Τραμπ δεν είχε πληρώσει για χρόνια ομοσπονδιακούς φόρους εκείνος όχι μόνο δεν το αρνήθηκε αλλά σχολίασε «αυτό δείχνει πόσο έξυπνος είμαι».
Αργότερα ωστόσο, όπως γράφει το CNN, διέψευσε πως ήταν αυτή η αποστροφή του και διευκρίνισε στον δημοσιογράφο του αμερικανικού δικτύου πως «φυσικά» έχει πληρώσει φόρους και πως διαφωνεί ριζικά με τον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίζεται τους φόρους.
Στις πιέσεις πάντως της Κλίντον προς τον Τραμπ με αιχμή το ότι δεν έχει δημοσιεύσει τα φορολογικά του στοιχεία εκείνος απάντησε με έναν ελιγμό: δεσμεύτηκε να το κάνει όταν κι εκείνη δημοσιοποιήσει τα χιλιάδες email που «χάθηκαν» από τον ιδιωτικό server της το διάστημα που ήταν υπουργός Εξωτερικών, ένα θέμα που παραλίγο να «κάψει» την υποψήφια των Δημοκρατικών.
«Κάτι κρύβει», είπε η Κλίντον στη διάρκεια του debate, «ή ίσως δεν θέλει ο αμερικανικός λαός, όλοι εσείς που μας παρακολουθείτε απόψε, να ξέρετε πως δεν έχει πληρώσει καθόλου φόρους».
Ο μεγιστάνας αναφέρθηκε και στα εισοδήματά του, τα οποία ο ίδιος χαρακτήρισε «τεράστια», σημειώνοντας όμως: «δεν το λέω αυτό με διάθεση να καυχηθώ αλλά επειδή είναι καιρός ο άνθρωπος που θα ηγείται της χώρας να έχει μια ιδέα σχετικά με το χρήμα».

Νικήτρια του πρώτου debate η Χίλαρι Κλίντον

Η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον φαίνεται ότι είναι ξεκάθαρη νικήτρια του debate απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, όπως δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις που τρέχουν για μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα. Δημοσκόπηση του CNN βγάζει νικήτρια την Κλίντον με 62%, ενώ στον Τραμπ δίνει μόλις 27%.
Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, η Κλίντον φαίνεται να κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ πολλά δημοσιεύματα επικεντρώνονται σε απαντήσεις που έδωσε ο Τραμπ, αρνούμενος παλιότερες δηλώσεις του, με την πραγματικότητα όμως να τον διαψεύδει.
Παρά την επιθετικότητα που επέδειξε ο μεγιστάνας, βρέθηκε σε άμυνα στο μεγαλύτερο μέρος του debate, σχολιάζουν αρκετά ξένα ΜΜΕ. «Σχεδόν ολόκληρο το βράδυ απολογούνταν, για το ταμπεραμέντο του, το πώς αντιμετωπίζει τις γυναίκες και τις μειονότητες, το πόσο έτοιμος είναι για να γίνει πρόεδρος», σχολιάζει η Washington Post.
«Ενώ οι επιθέσεις της Κλίντον ήταν μετρημένες, ο Τραμπ ήταν νευρικός και απείθαρχος», σχολιάζει ακόμη η Washington Post, κάνοντας αναφορά στο γεγονός ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών διέκοπτε διαρκώς τόσο την Κλίντον όσο και τον συντονιστή του debate, Λέστερ Χολτ, ενώ αρκετές φορές ανέβασε τον τόνο της φωνής του.
Η Χίλαρι κατηγόρησε τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ ότι έχει μακρύ ιστορικό ρατσιστικής συμπεριφοράς στην πρώτη τους τηλεμαχία, η οποία διεξήχθη σε τεταμένη και ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.
Κλίντον και Τραμπ διέκοπταν η μία τον άλλον και αντιστρόφως συνεχώς κατά τη διάρκεια της συζήτησης για μια πληθώρα θεμάτων, από την εξωτερική πολιτική ως την οικονομία. Ο Τραμπ κατηγόρησε την Κλίντον ότι έχει ελάχιστα πράγματα για τα οποία μπορεί να υπερηφανευτεί παρότι βρίσκεται στη δημόσια ζωή επί δεκαετίες.
Η Κλίντον, πρώην Πρώτη Κυρία, πρώην γερουσιάστρια και υπουργός Εξωτερικών, και ο Τραμπ, μεγιστάνας των ακινήτων και αστέρας τηλεοπτικών ριάλιτι, αλληλοκατηγορήθηκαν για το ζήτημα που ανακινεί εδώ και χρόνια ο Τραμπ για το εάν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ ή όχι.
Ο Τραμπ «πραγματικά άρχισε την πολιτική του δράση βασιζόμενος σε ένα ρατσιστικό ψέμα, ότι ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας μας δεν είναι αμερικανός πολίτης. Δεν υπάρχει καμιά απόδειξη για αυτό. Αλλά επέμενε. Επέμενε επί χρόνια και χρόνια», ανέφερε η Κλίντον.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την κατηγορία του ότι ήταν η αποτυχημένη εκστρατεία της Κλίντον το 2008 που ήγειρε το ζήτημα—κάτι που έχει αποδειχθεί ότι δεν αληθεύει. «Κανένας δεν έθετε το ζήτημα πιεστικά, κανένας δεν νοιαζόταν (...). Ήμουν ο μόνος που τον ανάγκασε να παρουσιάσει το πιστοποιητικό γέννησής του και νομίζω έκανα καλή δουλειά», είπε.
Οι αφροαμερικανοί τάσσονται υπέρ της Κλίντον και ο Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες προσπαθεί να ανακτήσει έδαφος σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού, επιχειρηματολογώντας ότι η πολιτική του θα την ωφελήσει, αντίθετα με τις πολιτικές των Ομπάμα και Κλίντον. Επέμεινε στο ότι τα επιχειρήματα της Κλίντον είναι ανειλικρινή.
Η Κλίντον επέκρινε τον Τραμπ διότι δεν έχει πληρώσει τις οφειλές του σε επιχειρηματίες με τους οποίους συναλλασσόταν. Είπε ότι συνάντησε πολλούς που έχουν εξαπατηθεί από τον αντίπαλό της.
Ο Τραμπ επιτέθηκε στην Κλίντον για την πολιτική της όσον αφορά το εμπόριο και προέβλεψε ότι θα εγκρίνει μια εμπορική συμφωνία με κράτη της Ασίας παρότι έχει πει το αντίθετο στην προεκλογική της εκστρατεία.
«Ήσουν εντελώς υπέρ της, μετά άκουσες τι έλεγα, πόσο άσχημη είναι, και τότε είπες "δεν μπορώ να κερδίσω σε αυτόν τον διάλογο", αλλά αν νικήσεις, θα την εγκρίνεις», ανέφερε.
Η Κλίντον απέρριψε το επιχείρημά του. «Ντόναλντ, ξέρω πως ζεις στη δική σου πραγματικότητα, αλλά δεν είναι αυτά τα γεγονότα».
Ο συντονιστής Λέστερ Χολτ δυσκολεύτηκε πολύ να ελέγξει τη ροή της συζήτησης, με τους υποψήφιους να αλλάζουν συνεχώς και απροειδοποίητα θέμα, για παράδειγμα από την εμπορική πολιτική στο Ισλαμικό Κράτος, με τον Τραμπ να κατηγορεί την Κλίντον ότι αποκαλύπτει στον εχθρό πώς σχεδιάζει να τον αντιμετωπίσει. Η υποψήφια των Δημοκρατικών απάντησε ότι αντίθετα με τον Τραμπ, η ίδια έχει τουλάχιστον ένα σχέδιο.
Οι τηλεθεατές της εκπομπής αναμενόταν να ξεπεράσουν το ρεκόρ των 80 εκατομμυρίων που είχαν παρακολουθήσει την αναμέτρηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζίμι Κάρτερ με τον Ρεπουμπλικάνο Ρόναλντ Ρίγκαν το 1980. Κατά εκτιμήσεις οι τηλεθεατές θα ανέρχονταν σε 100 εκατομμύρια.
Παρόντες στο πανεπιστήμιο Χόφστρα όπου έγινε η συζήτηση ήταν ο Μπιλ και η Τσέλσι, η μοναχοκόρη των Κλίντον, τα τέσσερα ενήλικα παιδιά του Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση