GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παίρνει... έλεγχο (αλλά όχι δόση) στο Eurogroup η Ελλάδα

H πρόοδος που έχει σημειωθεί από την πλευρά της Ελλάδας όσον αφορά στην εκπλήρωση των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση περαιτέρω χρ...


H πρόοδος που έχει σημειωθεί από την πλευρά της Ελλάδας όσον αφορά στην εκπλήρωση των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση περαιτέρω χρηματοδοτικής στήριξης στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος θα συζητηθεί στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας Μπρατισλάβα, σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ειδικότερα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ενημερωθούν από τους εκπροσώπους των Θεσμών και τις ελληνικές Αρχές σχετικά με την υλοποίηση των ενδιάμεσων στόχων και την πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Η ημερήσια διάταξη της επερχόμενης συνεδρίασης παραπέμπει στη δήλωση της Ευρωομάδας για την Ελλάδα στις 25 Μαΐου, σύμφωνα με την οποία «η πρόσθετη εκταμίευση μετά το καλοκαίρι στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης συνδέεται με την ολοκλήρωση των οροσήμων που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, τη διακυβέρνηση των τραπεζών, τη Γενική Γραμματεία Εσόδων και τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, καθώς και την πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου».

Η Ελλάδα έχει ακόμα λαμβάνειν 2,8 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της δόσης του προγράμματος ύψους 10,3 δισ. ευρώ, που συνδέεται με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Τα υπόλοιπα 7,5 δισ. ευρώ εκταμιεύθηκαν στις 21 Ιουνίου 2016.

Πάντως, αρνητικά μηνύματα εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup στέλνουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Der Handelsblatt, οι οποίοι υποστηρίζουν πως την Παρασκευή δεν θα δοθεί “πράσινο φως” για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η γερμανική οικονομική εφημερίδα, η Ελλάδα δεν θα πάρει την δόση μέσα στον Σεπτέμβριο και ο λόγος είναι πως η Αθήνα έχει υλοποιήσει μόλις δύο από τα 15 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως, σύμφωνα με τις πηγές της Handelsblatt, είναι η πολύ αργή πρόοδος στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων. Συνεπώς, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, στο Eurogroup της Παρασκευής θα συζητηθεί απλώς η αναφορά προόδου σχετικά με το τι έχει πράξει η Αθήνα κατά τους θερινούς μήνες.

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι η εκταμίευση των χρημάτων μετατίθεται το νωρίτερο για τον επόμενο μήνα, με δεδομένο ότι η επόμενη τακτική συνεδρίαση της Ευρωομάδας είναι προγραμματισμένη για τις 10 Οκτωβρίου.

Αναμένοντας την "έκθεση συμμόρφωσης" των Θεσμών

Πάντως, πηγές του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων διευκρινίζουν, αναφορικά με το δημοσίευμα της Handelsblatt, ότι η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ βρίσκεται εντός του προγραμματισμένου πλαισίου και το «πράσινο φως» για την εκταμίευσή της θα δοθεί μετά από την «έκθεση συμμόρφωσης» που θα συντάξουν οι εκπρόσωποι των Θεσμών, που θα επανέλθουν στην Αθήνα στις 12 Σεπτεμβρίου.

Επομένως, εξηγούν, έτσι και αλλιώς, το ζήτημα της εκταμίευσης της συγκεκριμένης υποδόσης δεν θα αποτελούσε αντικείμενο του άτυπου Eurogroup που θα συνέλθει στη Μπρατισλάβα.

Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου, για να εκταμιευθεί η υποδόση, πρέπει να διαπιστώσουν την πρόοδο στην υλοποίηση των δράσεων-ουρά της πρώτης αξιολόγησης, οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM). Με βάση τα αποτελέσματα των επαφών που θα πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα από τις 12 Σεπτεμβρίου και μετά, θα συντάξουν την «έκθεση συμμόρφωσης». Στη συνέχεια, θα εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, σημαντικό μέρος της οποίας θα οδεύσει για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Σημειώνεται ότι, εντός του Οκτωβρίου, αναμένεται να αρχίσει η δεύτερη αξιολόγηση, η ολοκλήρωση της οποίας συναρτάται άμεσα τόσο με τις συζητήσεις για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα όσο και με μία νέα δόση ύψους 6,1 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση