GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Handelsblatt: Το Βερολίνο επιμένει για το ελληνικό χρέος...

Εκτενείς είναι οι αναφορές του γερμανικού Τύπου στην ξεχωριστή έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, που συντάσσεται στο πλαίσιο του άρθρου 4 το...


Εκτενείς είναι οι αναφορές του γερμανικού Τύπου στην ξεχωριστή έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, που συντάσσεται στο πλαίσιο του άρθρου 4 του Ταμείου. Σε αυτή προκρίνεται, μεταξύ άλλων, η περαιτέρω μείωση συντάξεων και του αφορολόγητου ενώ επαναλαμβάνεται και η γνωστή θέση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Για το θέμα αυτό φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σχολιάζοντας ότι «το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις στον Σόιμπλε» και έρχεται με αυτό τον τρόπο σε αντιπαράθεση με τη γερμανική κυβέρνηση για το ζήτημα του χρέους, καθώς «έναν χρόνο πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές Μέρκελ και Σόιμπλε δεν θέλουν να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους».

Αντιθέτως, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, «κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο τονίζουν ότι ισχύουν τα συμφωνηθέντα του περασμένου Μαΐου», ότι δηλαδή η όποια ελάφρυνση χρέους θα συζητηθεί μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το 2018 και εφόσον κριθεί αναγκαίο, καθώς και ότι το ΔΝΤ έχει υποσχεθεί ότι θα αποφασίσει μέχρι το τέλος του 2016 εάν θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Άτομα που γνωρίζουν τα των διαπραγματεύσεων και τα οποία επικαλείται η Handelsblatt εκτιμούν πάντως ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν υλοποιήσει τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις «τότε η απόφαση του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα βοήθειας θα τραβήξει μέχρι και τον επόμενο χρόνο». Η γερμανική κυβέρνηση ωστόσο φέρεται να ζητά να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο καθώς το πρόγραμμα τρέχει ήδη εδώ και έναν χρόνο χωρίς το ΔΝΤ. Ιχύει η συμφωνία του Μαΐου που προβλέπει ότι το Ταμείο θα αποφασίσει μέχρι το τέλος του χρόνου τη συμμετοχή του, αναφέρουν γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι, προσθέτοντας ότι «δεν έχει συζητηθεί Plan B».

Το Βερολίνο ανθίσταται

Το θέμα σχολιάζει στην ιστοσελίδα του και το τηλεοπτικό δίκτυο N-TV σημειώνοντας ότι «η πρόσφατη τοποθέτηση του Ταμείου αποτελεί μια ακόμη ένδειξη ότι οι γερμανικές θέσεις δεν μπορούν να ικανοποιηθούν. Διότι το ΔΝΤ έχει τονίσει επανειλημμένως ότι θα συμμετέχει μόνον σε μια ‘βιώσιμη’ διάσωση της Ελλάδας. Όπως καταδεικνύει η έκθεση, αυτό προϋποθέτει κατά το ΔΝΤ μια εκτενή ελάφρυνση του χρέους, την οποία απορρίπτει μέχρι σήμερα αναφανδόν η γερμανική κυβέρνηση».

«Κατανόηση για την Αθήνα» είναι ο τίτλος σχετικού άρθρου στην αυστριακή Die Presse που επισημαίνει ότι «το ΔΝΤ δείχνει μια σχετική κατανόηση για το δίλημμα της Ελλάδας: παρά τις όποιες μεταρρυθμίσεις, το χρέος της Ελλάδας έχει αυξηθεί όπως δείχνει η σχετική έκθεση. Αυτό καταδεικνύει ότι οι ελληνικές οικονομικές επιδόσεις δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τα ιδιαίτερα απαιτητικά μέτρα. Οι στόχοι που έχουν τεθεί δεν είναι ρεαλιστικοί, σύμφωνα με το ΔΝΤ. (…) Για να επιτευχθεί και πάλι βιώσιμη ανάπτυξη, θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Η Γερμανία ωστόσο αντιστέκεται».

Τουλάχιστον η Ελλάδα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα

Σε ένα καυστικό της σχόλιο η σημερινή Berliner Zeitung σχολιάζει, με αφορμή τη μίνι Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Σαββάτου για το προσφυγικό στη Βιέννη, ότι η ΕΕ δεν αποτυγχάνει λόγω της προσφυγικής κρίσης, αλλά επειδή την υπονομεύουν οι ίδιες οι χώρες μέλη. «Εδώ και ενάμιση χρόνο οι πολιτικοί πρωταγωνιστές αδιαφορούν για το ισχύον θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με την προσφυγική κρίση και έτσι το αποδυναμώνουν».

Τελευταίο παράδειγμα, σύμφωνα με την εφημερίδα, αποτελεί η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό στη Βιέννη, που όχι μόνον δεν έγινε στις Βρυξέλλες, όπως θα έπρεπε αφού αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο, αλλά δεν προσκλήθηκαν καν η Ιταλία και η Μάλτα, χώρες τις οποίες αφορά άμεσα ενδεχόμενη συμφωνία με την Αίγυπτο.

Όσον αφορά την Ελλάδα, την οποία, όπως επισημαίνει η Berliner Zeitung πιέζουν Γερμανία και Αυστρία προκειμένου να επαναπροωθεί περισσότερους πρόσφυγες προς την Τουρκία: «τηρεί τα στάνταρ που αφορούν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιτρέπει σε όσους το επιθυμούν να κινήσουν τη διαδικασία χορήγησης ασύλου. Δικαίως η Αθήνα ισχυρίζεται ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα είναι στην παρούσα φάση η μόνη χώρα της ΕΕ, η οποία πρεσβεύει πιο αξιόπιστα από όλους τις ευρωπαϊκές αξίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση