GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παππάς: Προθεσμία έξι μήνών για HD στα κανάλια και μητρώο clopypaste

Νομοθετική παρέμβαση με την οποία η DIGEA θα υποχρεωθεί να μεταδίδει μόνο πρόγραμμα αδειδοτημένων σταθμών, προαναγγέλλει ο υπουργός Επι...


Νομοθετική παρέμβαση με την οποία η DIGEA θα υποχρεωθεί να μεταδίδει μόνο πρόγραμμα αδειδοτημένων σταθμών, προαναγγέλλει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σε άρθρο του που δημοσιεύει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών».
Υπό τον τίτλο «από την αεροπειρατεία στη ρύθμιση», ο υπουργός Επικρατείας αποκαλύπτει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για τη διαφάνεια και ένα σταθερό πλαίσιο που θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της αγοράς.
«Η Πολιτεία θα εγγυηθεί το σταθερό πλαίσιο, το οποίο δεν θα πρέπει να υπονομευτεί ούτε από μία αλλαγή του αριθμού των αδειών ούτε από την (ομολογουμένως μεγάλη) δυνατότητα δικτύωσης περιφερειακών σταθμών» κάνει επίσης γνωστό για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες ο υπουργός Επικρατείας.
«Η αεροπειρατεία»
«Στη χώρα έχει συντελεστεί αεροπειρατεία. Εκλάπη ο αέρας με τρόπο σκοτεινό και δόλιο» αναφέρει σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και επικαλείται την εμπειρία από τον διαγωνισμό για τον ψηφιακό πάροχο, «τον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε με έναν μόνο διαγωνιζόμενο, τους ίδιους τους ιδιοκτήτες των καναλιών».
Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρεται στο ιστορικό του διαγωνισμού για την DIGEA και επισημαίνει ότι η ΕΡΤ είχε κλείσει πριν γίνει ο διαγωνισμός, ενώ οι άλλοι διαγωνιζόμενοι έφυγαν όταν διαπίστωσαν ότι υπάρχουν απαγορευτικά χρονοδιαγράμματα για την εκτέλεση του έργου. «Όταν λοιπόν αποχώρησαν οι υπόλοιποι, οι όροι του διαγωνισμού άλλαξαν, προκειμένου να διευκολύνουν ποιον άλλον; Την εταιρεία DIGEA, η οποία αποτελείται από την εταιρική ενότητα των τηλεοπτικών σταθμών» σημειώνει για να υπο γραμμίσει ότι «με αυτόν τον τρόπο βρέθηκε η χώρα να έχει παραχωρήσει και το δίκτυο κεραιών και τα κανάλια σε μια κλειστή ομάδα επιχειρηματιών. Οι επιχειρηματίες Κοντομηνάς, Βαρδινογιάννης, Ψυχάρης, Μπόμπολας, Κυριακού και Αλαφούζος έχουν όλα αυτά τα χρόνια στην κατοχή τους και το δίκτυο των κεραιών και τα κανάλια (άνευ αδείας, αντίθετα με αυτό που ρητά προβλέπει το Σύνταγμα) που μεταδίδουν το πρόγραμμά τους μέσω του δικτύου κεραιών σε όλη την Ελλάδα».
Υπογραμμίζει, επίσης, ότι όχι μόνο δημιουργήθηκε υπερσυγκέντρωση στη συγκεκριμένη αγορά, αλλά υπήρξαν και συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά παρελκόμενα αυτής της κατάστασης και ένα από αυτά ήταν οι ψηφισμένοι φόροι που δεν εισπράττονταν και το γεγονός ότι ο συνταγματικός όρος της αδειοδότησης δεν τηρούνταν. «Αυτό ήταν το καθεστώς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης το οποίο παραλάβαμε» σημειώνει και προσθέτει ότι από το Γενάρη του 2015 έχει ξεκινήσει μια διαρκής προσπάθεια για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου και του τοπίου ενημέρωσης.
«Εισπράχθηκαν φόροι»
«Εισπράξαμε φόρους που είχαν ψηφιστεί και δεν είχαν καταλογιστεί. Πενήντα εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη εισπραχθεί από τον φόρο διαφήμισης και τα τέλη χρήσης συχνοτήτων. Και βεβαίως 250 εκατομμύρια ευρώ θα μπουν στα δημόσια ταμεία από τον διαγωνισμό αδειοδότησης» αναφέρει ο Νίκος Παππάς και προσθέτει: «ας αναλογιστεί ο αναγνώστης για εάν αυτή μας η επιλογή επηρεάζει τη στάση κάποιων τηλεοπτικών σταθμών που έβλεπαν ως «σωτηρία» την απώλεια του 25% του ΑΕΠ από το 2010 έως το 2015 και ως «καταστροφή» τη σταθεροποίηση που έχει καταφέρει αυτή η κυβέρνηση».
Οι μεταρρυθμίσεις στον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης
Ο υπουργός Επικρατείας υπογραμμίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης δεν σταματούν με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες. Η κυβέρνηση έχει, αναφέρει, ήδη βάλει τις βάσεις για την εφαρμογή ενός κανονιστικού πλαισίου που στόχο έχει να ενισχύσει την ποιότητα της απασχόλησης, τον υγιή ανταγωνισμό και τη διαφάνεια, ενώ προβλέπονται νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως:
-η λειτουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αγορά και πώληση του τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου,
-η εφαρμογή ενός συστήματος αποτύπωσης σε πραγματικό χρόνο της κυκλοφορίας των εφημερίδων, καθώς και ενός σύγχρονου τρόπου μέτρησης της τηλεθέασης και της ακροαματικότητας, ώστε να μην νοθεύεται ο ανταγωνισμός
-η διαμόρφωση ενός μητρώου Περιφερειακού Τύπου με στόχο την πλήρη - και για πρώτη φορά- εφαρμογή των διατάξεων για την απόδοση της κρατικής διαφήμισης στα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης.
-η εφαρμογή ενός συστήματος εντοπισμού φαινομένων λογοκλοπής στο διαδίκτυο στο πλαίσιο του μητρώου online media με στόχο την προστασία των δημιουργών και την καταπολέμηση του αθέμιτου πλουτισμού από συμμορίες που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να εκβιάσουν επιχειρηματικούς και πολιτικούς παράγοντες.
-η αποτελεσματική εποπτεία της κρατικής διαφήμισης από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν που πάνε τα λεφτά της κρατικής διαφήμισης.
-η έναρξη της λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων με στόχο τη διάσωση και ανάδειξη της οπτικοακουστικής μας κληρονομιάς, καθώς και την αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο της επικοινωνίας, της δημιουργικής βιομηχανίας και των τεχνολογιών πληροφορικής.«Ενώ μέχρι σήμερα η Ελλάδα παρακολουθούσε άπραγη τις εξελίξεις, τώρα τις διαμορφώνει δημιουργώντας ένα σύγχρονο και λειτουργικό κράτος που σέβεται τους πολίτες και τις αρχές του κράτους δικαίου», τονίζει ο Νίκος Παππάς και υπογραμμίζει ότι «η επόμενη μέρα στο τηλεοπτικό τοπίο δεν αφήνει περιθώριο για την ύπαρξη καναλιών που στηρίζονται σε θαλασσοδάνεια ή/και εργαζόμενους με ελαστικές μορφές εργασίας, που διασφαλίζουν τη «νόμιμη» λειτουργία τους από την εξαγορά ή την υφαρπαγή πολιτικής επιρροής για να προωθήσουν άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες».
Νομοθετικές παρεμβάσεις
«Η επόμενη μέρα στο τηλεοπτικό τοπίο θα είναι μία μέρα διαφάνειας και σταθερού πλαισίου ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς», αναφέρει ο Νίκος Παππάς και σημειώνει ότι η Κυβέρνηση τις αμέσως επόμενες ημέρες θα παρέμβει νομοθετικά ώστε να εγγυηθεί και τη σταθερότητα και τη διαφάνεια. Συγκεκριμένα:
   -θα επιβεβαιωθεί η υποχρέωση του παρόχου δικτύου (DIGEA) να μεταδίδει μόνο πρόγραμμα αδειοδοτημένων σταθμών, ενώ θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο των ποινικών κυρώσεων και προστίμων σε περίπτωση παράβασης.
   -θα χορηγηθεί εξάμηνη προθεσμία για τη συμμόρφωση προς την υποχρέωση μετάδοσης της διανομής προγραμμάτων των αδειοδοτημένων σταθμών εθνικής εμβέλειας σε τεχνολογία υψηλής ευκρίνειας (HD).
   -Μετά από δύο χρόνια θα πρέπει και όλες οι παραγωγές να γίνονται σε τεχνολογία υψηλής ευκρίνειας
   -η Πολιτεία θα εγγυηθεί το σταθερό πλαίσιο, το οποίο δεν θα πρέπει να υπονομευτεί ούτε από μία αλλαγή του αριθμού των αδειών ούτε από την (ομολογουμένως μεγάλη) δυνατότητα δικτύωσης περιφερειακών σταθμών.
«Το πέρασμα από την κατάσταση αεροπειρατείας στην κατάσταση διαφάνειας της ρύθμισης έχει αναταράξεις, ψέματα, συκοφαντίες, αθλιότητες και περούκες. Λογικό και αναμενόμενο. Η επόμενη μέρα όμως έχει ήδη έρθει» δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση