GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Spiegel: Το Brexit θα στοιχίσει πολύ ακριβά στη Γερμανία

Εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο δημοσιεύει το περιοδικό Der Spiegel, υπολογίζει το συνολικό κόστος ...


Εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο δημοσιεύει το περιοδικό Der Spiegel, υπολογίζει το συνολικό κόστος του Brexit σε 9 δισ. ευρώ για τη διετία 2019-2020. H έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα κοστίσει, δηλαδή, ακριβά στη Γερμανία, όπως γράφει.

Επαπειλείται «η απώλεια του δεύτερου μεγαλύτερου συνεισφέροντος» στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ανάλογη αύξηση της οικονομικής επιβάρυνσης της Γερμανίας, κατά την εκτίμηση των υπουργείου του Βόλγφκανγκ Σόιμπλε. Η συμμετοχή της Γερμανίας στον κοινοτικό προϋπολογισμό μετά το Brexit θα αυξηθεί στο 25%, αντί του 21% που είναι σήμερα. Κατά συνέπεια, «η αύξηση της γερμανικής συμμετοχής στη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. θα ανέλθει στα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ για κάθε μία χρονιά αντίστοιχα το 2019 και το 2020», αναφέρει το εσωτερικό έγγραφο το οποίο φέρνει στο φως της δημοσιότητας το γερμανικό περιοδικό.

Οι υπολογισμοί στηρίζονται σε σημερινά δεδομένα και δεν συμπεριλαμβάνoυν «ενδεχόμενες αντισταθμιστικές καταβολές», σημειώνουν οι εμπειρογνώμονες του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Ως τέτοιο παράδειγμα αναφέρονται στο έγγραφο οι πιθανές μελλοντικές εισφορές της Μ. Βρετανίας, τις οποίες θα πρέπει να καταβάλει η χώρα αυτή εάν θέλει να έχει πρόσβαση στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά. Επίσης, στο έγγραφο αναφέρονται περικοπές στον κοινοτικό προϋπολογισμό ως δυνατότητα για τη διατήρηση της συνεισφοράς των χωρών της ΕΕ στα ίδια επίπεδα.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο σοσιαλδημοκράτης Γιενς Γκάιερ, θέλει να συνεχίσει η Μ. Βρετανία να συμμετέχει στη χρηματοδότηση της ΕΕ ανάλογα με τη μελλοντική σύνδεσή της με αυτήν. «Εάν συμμετέχει σε περισσότερους τομείς θα ανεβαίνει και το ποσόν το οποίο πρέπει να καταβάλει», είπε στο Spiegel.

Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού, ο Γερμανός Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ ζήτησε κατά τη συνεδρίαση της Κομισιόν την περασμένη Τετάρτη να ασχοληθεί η ΕΕ το συντομότερο δυνατόν με το θέμα των συνεπειών του Brexit στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχεδιασμό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση