GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΕ: Ποιοι θα είναι στην "task force" για το Brexit

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επίσημα τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας που έχει επιφορτισθεί με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, η ...


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επίσημα τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας που έχει επιφορτισθεί με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, η οποία θα αρχίσει να εργάζεται την 1η Οκτωβρίου, με επικεφαλής τον Γάλλο Μισέλ Μπαρνιέ και τη Γερμανίδα Ζαμπίνε Βάιαντ, η οποία θα τον αναπληρώνει.
"Σε αυτή τη νέα ομάδα θα συμμετάσχει ο ανθός της Επιτροπής", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Η ομάδα, με την επωνυμία "Ομάδα εργασίας άρθρου 50", θα είναι "επιφορτισμένη με την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεών του με την Ευρωπαϊκή Ένωση", προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η ομάδα "θα συντονίζει το σύνολο των εργασιών της Επιτροπής σε όλες τις στρατηγικές, επιχειρησιακές, νομικές και οικονομικές πτυχές που συνδέονται με αυτές τις διαπραγματεύσεις" και "μπορεί να στηρίζεται στη συγκεκριμένη υποστήριξη όλων των υπηρεσιών της Επιτροπής", διευκρινίζεται.
Ο διορισμός του Γάλλου Μισέλ Μπαρνιέ ως επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας είχε ανακοινωθεί ήδη από τις 27 Ιουλίου, έναν μήνα μετά το δημοψήφισμα κατά το οποίο οι Βρετανοί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ. Πρώην υπουργός Εξωτερικών επί προεδρίας Ζακ Σιράκ (2004-2005), ο Μπαρνιέ ήταν Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς από το 2010 έως το 2014.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα έχει και μια αναπληρώτρια σε αυτή τη νέα "task force" (ομάδα εργασίας) μετά το Brexit, τη Γερμανίδα Ζαμπίνε Βάιαντ, η οποία σήμερα είναι η δεύτερη στην ιεραρχία της γενικής διεύθυνσης εμπορίου της Κομισιόν.
"Στα τρέχοντα καθήκοντά της, η κυρία Βάιαντ χειρίζεται κυρίως θέματα που σχετίζονται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, την εμπορική απαγόρευση, την TTIP και την πολιτική γειτονίας", υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διευκρινίζοντας ότι η Βάιαντ έχει δουλέψει στο παρελθόν στα γραφεία δύο πρώην Επιτρόπων, του Πασκάλ Λαμί (Εμπορίου) και του Λουί Μισέλ (Ανάπτυξης και Ανθρωπιστικής Βοήθειας).
Άλλα ονόματα που ανακοινώθηκαν είναι: εκείνο της Στεφανί Ρίζο, που θα είναι "η κύρια σύμβουλος" του Μισέλ Μπαρνιέ, και του Γκέοργκ Έμιλ Ρίκελες, συμβούλου του για τις σχέσεις ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όρισε τον Γκι Φέρχοφστατ, τον φιλελεύθερο πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου και πολέμιο των ευρωσκεπτικιστών, ως εκπρόσωπό του στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση