GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Χώρες της Δύσης Vs Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση στο Χαλέπι

Οι χώρες της Δύσης στράφηκαν κατά της Μόσχας χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συγκλήθηκε εκτ...


Οι χώρες της Δύσης στράφηκαν κατά της Μόσχας χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συγκλήθηκε εκτάκτως στη Νέα Υόρκη, την ώρα που το Χαλέπι βομβαρδίζεται ανηλεώς από τα μαχητικά αεροσκάφη της συριακής κυβέρνησης και της Ρωσίας.
Έπειτα από μία εβδομάδα μάταιων διπλωματικών διαβουλεύσεων, το Συμβούλιο ξεκίνησε τη συνεδρίαση χθες στις 11.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας.
Οι χώρες αυτές επιχειρούν να τερματιστούν οι αεροπορικές επιδρομές, σε μια επιχείρηση που ξεκίνησε την Παρασκευή η Δαμασκός και η Ρωσία με στόχο τον έλεγχο των συνοικιών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
Η Γαλλία κατήγγειλε χθες τα «εγκλήματα πολέμου» που διαπράττονται στο Χαλέπι και επισήμανε ότι αυτά τα εγκλήματα «δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητα».
Ο πρεσβευτής της Γαλλίας Φρανσουά Ντελάτρ κατηγόρησε τη Δαμασκό και τη Μόσχα ότι επιμένουν σε μια στρατιωτική διευθέτηση του εμφυλίου και ότι χρησιμοποιούν τις διαπραγματεύσεις ως «προπέτασμα καπνού».
Ο πρεσβευτής της Βρετανίας Μάθιου Ράικροφτ κατήγγειλε τις «κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου» στο Χαλέπι και ανέφερε το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουερ μίλησε με σκληρότερες εκφράσεις για την Ρωσία.
Η Μόσχα «υποστηρίζει ένα φονικό καθεστώς» και «καταχράται το προνόμιο» να είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου καθώς έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο, τόνισε η αξιωματούχος. «Η ιστορία δεν θα την κρίνει επιεικώς» υπογράμμισε η ίδια.
Σίγουρα υπάρχουν τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία όμως «αυτό που η Ρωσία έκανε (στο Χαλέπι) δεν έγινε στο πλαίσιο της μάχης κατά της τρομοκρατίας, είναι βαρβαρότητα» σημείωσε.
Το σφυροκόπημα του Χαλεπίου εδώ και 3 ημέρες είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 115 άνθρωποι, 14 εκ των οποίων χθες τα ξημερώματα, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η μκο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Μεταξύ των νεκρών, βρίσκονται τουλάχιστον 19 παιδιά που θάφτηκαν κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων που ισοπεδώθηκαν από τις επιδρομές.
«Όλη τη νύχτα, οι βομβαρδισμοί δεν σταμάτησαν» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άχμαντ Χατζάρ, ένας κάτοικος της συνοικίας Αλ Καλασέ.
«Δεν έκλεισα μάτι έως τις 04.00 το πρωί» διευκρίνισε αυτός ο άνδρας ηλικίας 62 ετών.
«Σκηνικό τρόμου»
Ο Άχμαντ Χατζάρ περιγράφει πως ο δρόμος που μένει έχει γεμίσει από «βόμβες διασποράς» που δεν εξερράγησαν.
«Ένας γείτονας σκοτώθηκε από μία τέτοια βόμβα. Τον είδα που σκόνταψε πάνω της, η βόμβα εξερράγη, εκείνος διαλύθηκε. Είναι ένα σκηνικό τρόμου».
Μετά την ανακοίνωση την Πέμπτη από τη συριακή κυβέρνηση μιας νέας ευρείας επιχείρησης για την ανακατάληψη των συνοικιών που ελέγχουν οι αντάρτες, κάτοικοι και αντάρτες περιγράφουν ότι εκτός από τις βόμβες διασποράς, χρησιμοποιούνται και νέου τύπου βλήματα.
Καθώς πέφτουν, αυτά τα όπλα προκαλούν την αίσθηση μιας σεισμικής δόνησης και κατεδαφίζουν ένα πολυόροφο κτίριο όπως έναν πύργο από τραπουλόχαρτα καταστρέφοντας ακόμα και το υπόγειο, όπου βρίσκουν καταφύγιο οι κάτοικοι.
«Δεν γνωρίζω γιατί το καθεστώς μας βομβαρδίζει με αυτόν το σφοδρό τρόπο. Βρισκόμαστε υπό πολιορκία και δεν έχουμε πουθενά να πάμε» δήλωσε από την πλευρά του ο Ιμάντ Χαμπούς, στο Μπαντ αλ Ναϊράμπ.
Οι περίπου 250.000 κάτοικοι των συνοικιών που ελέγχουν οι αντάρτες δεν λαμβάνουν πλέον βοήθεια εδώ και δύο μήνες και από χθες Σάββατο δεν έχουν νερό, εξαιτίας των βομβαρδισμών, σύμφωνα με τη Unicef.
H Ρωσία εμφανίζεται ως η υπεύθυνη για την κλιμάκωση της βίας σε μια κοινή ανακοίνωση που δημοσίευσαν η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και οι υπουργοί Εξωτερικών τεσσάρων χωρών της ΕΕ (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία).
«Η υπομονή ενώπιον της αδυναμίας ή άρνησης που επιδεικνύει η Ρωσία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της δεν είναι ατέρμονη» επισημαίνεται.
«Εναπόκειται στη Ρωσία να αποδείξει ότι είναι διατεθειμένη και ικανή να λάβει έκτακτα μέτρα για τη διάσωση των διπλωματιών προσπαθειών» με στόχο την αποκατάσταση της εκεχειρίας, υπογραμμίζουν οι υπογράφοντες.
Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας σήμερα ότι η ειρήνη στη Συρία είναι «κάτι το σχεδόν αδύνατο (να επιτευχθεί) τώρα».
«Πρέπει να ανανεώσουμε την πολιτική διαδικασία. Μιλώντας με ειλικρίνεια, δεν είναι ξεκάθαρο για εμάς γιατί δεν έγιναν από τον Μάιο αποφασιστικά βήματα στην περιοχή» επισήμανε ο Τσούρκιν.
«Συνεχώς, νέες συνθήκες (για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Συρία) εμφανίζονται… Εμείς πάντα αναζητούσαμε τον συμβιβασμό… αλλά αυτό τελικά οδηγεί στο γεγονός ότι οι αντάρτες και οι ένοπλες οργανώσεις… εξαπολύουν νέες επιθέσεις.
Κατόπιν υπήρξε ένα αίτημα η συριακή κυβέρνηση ως προϋπόθεση να τερματίσει μονομερώς τις υπερπτήσεις της πολεμικής της αεροπορίας και αρχικά αυτό έγινε για τρεις ημέρες κι εμείς συμφωνήσαμε σε αυτό… Οι μονομερείς ενέργειες είναι κάτι που δεν θα αποδεχθούμε πλέον» τόνισε ο Τσούρκιν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση