Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2016

  Zοζέ Σαραμάγκου και ιδιωτικοποιήσεις


  Yannis Koutsomitis

  Μνήμες της δεκαετίας του '90 επανέφερε το φυλλάδιο της Λαϊκής Ενότητας που πέταξαν το απόγευμα στη Βουλή ο Πετράκος και ο Λεουτσάκος, επίλεκτα στελέχη της αλήστου μνήμης παρ' ολίγον ομάδας κατάληψης Νομισματοκοπείου.
  Πρόκειται για ένα απόσπασμα από το ημερολόγιο του Πορτογάλου Νομπελίστα συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου, στο οποίο ο συγγραφέας καταγγέλλει τις ιδιωτικοποιήσεις.

  Ο Σαραμάγκου υπήρξε εξαιρετικός συγγραφέας και στρατευμένος κομμουνιστής. Ήρθε σε σύγκρουση με την Καθολική Εκκλησία και έζησε αρκετά χρόνια της ζωής του αυτοεξόριστος στη νήσο Λανθαρότε στις Καναρίους Νήσους. Εκεί έγραψε και το συγκεκριμένο απόσπασμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 με αφορμή τις ιδιωτικοποιήσεις της Κυβέρνησης Φουχιμόρι στο Περού.
  Στα πλαίσια λοιπόν των μεταρρυθμίσεων τότε στο Περού, ο τότε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Τουρισμού και Υποδομών του περουβιανού Κογκρέσου πρότεινε την εκχώρηση του management των αρχαιολογικών χώρων του Περού σε ιδιωτικές εταιρείες “λόγω της κακοδιαχείρισης του δημόσιου τομέα” και της υποβάθμισης των αρχαιολογικών χώρων. Κάτι σαν τα σημερινά ΣΔΙΤ δηλαδή.
  Καμία σχέση βέβαια με ιδιωτικοποίηση εταιρείας ύδρευσης ή κάτι ανάλογο.

  Η συγκεκριμένη πρόταση πάντως εξόργισε τον Σαραμάγκου, καθώς η διακυβέρνηση τότε του Φουχιμόρι δεν περιλάμβανε ένα τεράστιο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, αλλά είχε επιβληθεί και ένα ημιδικτατορικό καθεστώς με τη βοήθεια του Στρατού που περιλάμβανε και πολιτικές δολοφονίες.

  Από το μακρινό 1993, το Περού και τη Λανθαρότε, φτάσαμε στην ελληνική Βουλή το Σεπτέμβριο του 2016 και οι παρ'ολίγο κατσαπλιάδες του εθνικού Νομισματοκοπείου μας έκαναν σήμερα να θυμηθούμε έναν εξαιρετικό συγγραφέα και αμετανόητο κομμουνιστή.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχολια:

  Item Reviewed: Zοζέ Σαραμάγκου και ιδιωτικοποιήσεις Rating: 5 Reviewed By: Press- gr