Press24.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ...ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - Η ...OFF SHORE ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - Ακατάλληλη για αναγνώστες με ευαίσθητο στομάχι. (Τιμή 0 ευρώ - Ετος 6ο). Αποθηκεύστε τη διεύθυνσή μας: press-gr.blogspot.com. Στείλτε τη γνώμη σας, σχόλια και πληροφορίες στο e-mail μας: press.gr@hotmail.com. Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Profil στο facebook: Press-gr blogspot

52 μήνες θέλει μια υπόθεση για να τελεσιδικήσει στην Ελλάδα!

Share it:

Στην 155η θέση των χωρών που καθυστερούν να εκδικάσουν υποθέσεις και να απονείμουν δικαιοσύνη κατατάσσεται η Ελλάδα, όπου για να τελεσιδικήσει μια υπόθεση απαιτούνται, κατά μέσο όρο, 1.580 ημέρες (δηλαδή, 52 ολόκληρους μήνες!).

Τα παραπάνω στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας για την επιχειρηματικότητα αναφέρθηκαν στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρίας Δικαστικών Μελετών, με θέμα: “(Δυσ)λειτουργικότητα και την (Αν)αποτελεσματικότητα της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης”, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, από τις 7 μέχρι τις 9 Οκτωβρίου.

Ο αρεοπαγίτης Χριστόφορος Κοσμίδης, στην εισήγησή του με θέμα την οργάνωση των δικαστικών υπηρεσιών της χώρας, υπογραμμίζει ότι εκτός από τη βραδύτητα, κάτι ανάλογο δείχνει και ο πίνακας που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης, υπενθυμίζοντας ότι για την παραβίαση αυτής της υποχρέωσης οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, εδώ και αρκετά χρόνια, έχουν τις περισσότερες καταδίκες από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της ΕΕ.

Όπως είπε, η βραδύτητα με την οποία αποδίδεται η δικαιοσύνη οφείλεται σε καθυστέρηση που παρατηρείται στον προσδιορισμό, στην εκδίκαση και στην έκδοση της απόφασης. Για τον ταχύτερο προσδιορισμό μιας υπόθεσης ο Χριστόφορος Κοσμίδης προτείνει, μεταξύ άλλων, οικονομικά κίνητρα, με επιπλέον χρηματική αμοιβή, στους δικαστές που έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν τις περισσότερες αποφάσεις ουσίας.

«Δεν επιτρέπεται να καλούμε κάποιον για τις 9 το πρωί και στις 3 το μεσημέρι να του λέμε ότι η εκδίκαση της υπόθεσής του αναβάλλεται», επισημαίνει ο αρεοπαγίτης και προτείνει να καθιερωθεί ένας ″δείκτης αποτελεσματικότητας″ για κάθε δικαστή σε ετήσια βάση, ενώ κάνοντας αυτοκριτική ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «όλα αυτά συμβαίνουν παρά το γεγονός ότι σε όλους τους δικαστικούς λειτουργούς καταβάλλεται, σε μηνιαία βάση, ένα σεβαστό ποσό, ως επίδομα ταχείας διεκπεραίωσης!».

Το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εταιρίας Δικαστικών Μελετών διοργανώνεται από την Εταιρία Δικαστικών Μελετών (επιστημονικό σωματείο με έδρα την Αθήνα, αποτελούμενο από ανώτατους και ανώτερους δικαστές και πανεπιστημιακούς νομικών σχολών της χώρας) με την συμμετοχή του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και της Εταιρείας Νομικών Βορείου Ελλάδος.

Στην διάρκεια των εργασιών θα εξετασθούν και θα αναλυθούν από διακεκριμένους δικαστές, πανεπιστημιακούς και δικηγόρους ζητήματα δικονομικής κυρίως φύσης, αλλά και οργάνωσης των δικαστικών υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων, το σωφρονιστικό σύστημα, ο ρόλος των δικηγόρων στην ποινική δίκη, η επιθεώρηση, ο έλεγχος και οι προαγωγές των δικαστικών λειτουργών, η ″ηλεκτρονική″ δικαιοσύνη, κ.α.
Share it:
Reactions:

Νομικά Θέματα

Σχολιάστε το άρθρο:

0 comments:

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση