GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Λαμπεντούζα: 5.500 πρόσφυγες σώθηκαν στην επέτειο του πολύνεκρου ναυαγίου

Μέσα σε μόλις ένα 24ωρο, ανήμερα της 3ης επετείου του πολύνεκρου ναυαγίου στη Λαμπεντούζα που στοίχισε την ζωή σε 366 ανθρώπους, το λ...


Μέσα σε μόλις ένα 24ωρο, ανήμερα της 3ης επετείου του πολύνεκρου ναυαγίου στη Λαμπεντούζα που στοίχισε την ζωή σε 366 ανθρώπους, το λιμενικό σώμα της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι συντόνισε κατά τη διάρκεια της ημέρας επιχειρήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τη διάσωση περισσότερων από 5.600 προσφύγων!

Οι πρώτες επιχειρήσεις διεξήχθησαν πριν από την αυγή σε πλοιάρια γεμάτα από πρόσφυγες. Μεταξύ αυτών ένα αλιευτικό όπου επέβαιναν περίπου 700 άνθρωποι και πολλά παιδιά ανάμεσά τους. Διασώθηκαν οι επιβαίνοντες από συνολικά 12 πλοία, ενώ και άλλες επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα.

Πλοία της ακτοφυλακής και των μη κυβερνητικών οργανώσεων όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), SOS Méditerranée, Save the Children ή ακόμα της ProActiva Open Arms συμμετείχαν στις επιχειρήσεις με τη στήριξη πολεμικών σκαφών.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκαναν λόγο με ανάρτησή τους στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter για μια δύσκολη επιχείρηση που διεξήχθη σε μία σωστική λέμβο που κινδύνευε: πολλοί άνθρωποι παραλίγο να πνιγούν και πολλοί άλλοι υπέστησαν εγκαύματα εξαιτίας των καυσίμων. Δύο γυναίκες κι ένα παιδί ηλικίας 8 ετών υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα και διακομίστηκαν ταχέως σε νοσοκομεία.

Οι σημερινοί αριθμοί διασώσεων είναι από τους υψηλότερους του έτους κι έρχονται μετά από πολλές εβδομάδες σχετικής ηρεμίας.

Τον Μάρτιο του 2015 η Ιταλία υιοθέτησε ένα νόμο με τον οποίο κατέστη η 3η Οκτωβρίου «εθνική ημέρα μνήμης και υποδοχής» προς τιμή των προσφύγων που έχουν χάσει την ζωή τους.

Στη Λαμπεντούζα 200 νέοι από πολλές χώρες της Ευρώπης συνόδευσαν τους επιζώντες του ναυαγίου και τους συγγενείς των θυμάτων σε μια πορεία για τη μνήμη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση