GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επιπλέον 970 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για την απασχόληση

Επιπλέον κοινοτικούς πόρους ύψους 970 εκατ. ευρώ θα λάβει η χώρα μας από το ΕΣΠΑ και αυτά πρωτίστως θα διατεθούν για δράσεις ενίσχυσης ...


Επιπλέον κοινοτικούς πόρους ύψους 970 εκατ. ευρώ θα λάβει η χώρα μας από το ΕΣΠΑ και αυτά πρωτίστως θα διατεθούν για δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης, καθώς και χρηματοδότησης έργων υποδομών και της επιχειρηματικότητας.
Αυτά έγιναν γνωστά κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που συνήλθε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και είχε ως θέμα το ΕΣΠΑ.
Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά την κατανομή των επιπλέον κοινοτικών πόρων, ύψους 970 εκατ. ευρώ, μετά την αναθεώρηση της κατανομής της Πολιτικής για τη Συνοχή αποφασίστηκε τα συγκεκριμένα κονδύλια να μοιραστούν μεταξύ του ΕΤΠΑ (Ταμείο για τις υποδομές και την επιχειρηματικότητα) και του ΕΚΤ (Ταμείο για τις κοινωνικές δράσεις) με κύρια προτεραιότητα τη χρηματοδότηση δράσεων για την ενίσχυση της απασχόλησης και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.
Η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι οι σχετικοί πόροι να χρηματοδοτήσουν ολοκληρωμένα προγράμματα και όχι αποσπασματικές δράσεις με μειωμένη αποτελεσματικότητα. Ετσι, το υπουργείο Οικονομίας θα υποβάλει στο ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π., μέχρι τα τέλη του έτους, σχέδιο με συγκεκριμένες δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από τους επιπλέον πόρους που θα λάβει η χώρα μας το 2017.
Σχετικά με την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014-2020, σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξη Χαρίτση, η Ελλάδα ενεργοποίησε τα Επιχειρησιακά Προγράμματά της νωρίτερα από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ. Μάλιστα, μέχρι το τέλος του 2016 το ποσοστό ενεργοποίησης, σε προσκλήσεις, αναμένεται να ξεπεράσει το 50% του συνόλου των κονδυλίων της περιόδου 2014-2020 (αντιστοιχεί στο ποσό των 10 δισ. ευρώ). Ετσι, τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των πόρων εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους η Ελλάδα θα υπερβεί τον στόχο του 7% του συνολικού προϋπολογισμού, που έχει τεθεί από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και αντιστοιχεί σε δαπάνες έργων που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται πως το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με το ποσοστό απορρόφησης κατά την εκκίνηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, καθώς στην αντίστοιχη χρονική φάση δεν είχε ξεπεράσει το 1,5%.
Κλείσιμο εκκρεμοτήτων
Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007-2013 σημειώθηκε πως αν και η αποστολή των τελικών εκθέσεων στην ΕΕ θα γίνει τον Μάρτιο του 2017, εντούτοις στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες μέχρι το τέλος του 2016, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν ήδη δοθεί και με τον συντονισμό των Διαχειριστικών Αρχών του υπουργείου Οικονομίας.
Το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. αποφάσισε, ακόμη, τη δημιουργία Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, μέσω του εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, κατά αντιστοιχία του προγράμματος που ήδη ενεργοποιείται για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, το οποίο και θα ενισχυθεί περαιτέρω. Τα έργα που θα υλοποιηθούν μέσω των Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων θα καθοριστούν σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση