GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κριτήρια και προθεσμίες για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις μετεγγραφών

Από τις 12 έως τις 19 Οκτωβρίου θα πρέπει να καταθέσουν ηλεκτρονικά αιτήσεις όσοι εισήχθησαν φέτος στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ και επιθυμούν να δι...


Από τις 12 έως τις 19 Οκτωβρίου θα πρέπει να καταθέσουν ηλεκτρονικά αιτήσεις όσοι εισήχθησαν φέτος στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ και επιθυμούν να διεκδικήσουν μετεγγραφή. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν οι φοιτητές που έχουν εγγραφεί σε τμήματα ΑΕΙ - ΤΕΙ:

• είτε μέσω της επιτυχίας τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις Μαΐου - Ιουνίου εκάστου σχολικού έτους Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικού ημερήσιου ή εσπερινού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Ομάδας Α' και Ομάδας Β',

• είτε μέσω της χρήσης άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης (εισαγωγή στο 10% των θέσεων εισακτέων κάθε Τμήματος, Σχολής ή Εισαγωγικής Κατεύθυνσης χωρίς νέα εξέταση, με βάση τη βαθμολογία της τελευταίας εξέτασής τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, στα ειδικά μαθήματα και στις πρακτικές δοκιμασίες για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση),

• είτε μέσω της χρήσης του δικαιώματος πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις από τους πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, με κριτήριο τον βαθμό απολυτηρίου τους και σε ποσοστό 5% καθ' υπέρβασιν του αριθμού εισακτέων.

Η διαδικασία

Οι αιτήσεις θα κατατεθούν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (www.minedu.gov.gr στην ειδική εφαρμογή για τις μετεγγραφές). Εάν οι φοιτητές ανήκουν στις πιο πάνω κατηγορίες, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση μετεγγραφής σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα δηλώνοντας τα μοριοδοτούμενα κριτήρια στα οποία εμπίπτουν.

Σημειώνεται ότι εάν συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις για χορήγηση κατ' εξαίρεση μετεγγραφής, μπορεί να υποβληθεί σχετική έγγραφη αίτηση στην αρμόδια Επιτροπή έως και τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016.

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από τη Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματός τους για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος στο οποίο φοιτούν.

Οι ενδιαφερόμενοι είναι απαραίτητο να γνωρίζουν τον οκταψήφιο αριθμό υποψηφίου των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Σε περίπτωση που δεν τον έχουν στη διάθεσή τους, δύνανται να τον αναζητήσουν στη Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματος στο οποίο φοιτούν, στο Λύκειο από το οποίο αποφοίτησαν ή στην αρμόδια Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο αιτών δηλώνει στην ηλεκτρονική αίτηση προσωπικά του στοιχεία, στοιχεία επικοινωνίας και ένα ή περισσότερα από τα αναφερόμενα στο Κεφάλαιο Γ' της παρούσης κριτήρια για τα οποία δύναται να μοριοδοτηθεί και τις αντίστοιχες Σχολές ή Τμήματα έως δύο διαφορετικών ΑΕΙ όπου επιθυμεί να μετεγγραφεί.

Εφόσον ο αιτών επιθυμεί να μοριοδοτηθεί για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2015 δηλώνει επιπλέον τον ατομικό του ΑΜΚΑ και τον ατομικό του ΑΦΜ (εφόσον διαθέτει), καθώς και τους ΑΦΜ γονέων ή συζύγου.

Δικαίωμα μετεγγραφής χορηγείται στους αιτούντες κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των μορίων, όπου:

• Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του για το φορολογικό έτος 2015, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των 3.000 ευρώ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (5 μόρια).

• Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του για το φορολογικό έτος 2015, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των 6.000 ευρώ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (4 μόρια).

• Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του για το φορολογικό έτος 2015 δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των 9.000 ευρώ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (3 μόρια).

• Ο δικαιούχος είναι ορφανός και από τους δύο γονείς (3 μόρια).

• Ο δικαιούχος είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας (2 μόρια).

• Ο δικαιούχος είναι μέλος τρίτεκνης οικογένειας (1 μόριο).

• Ο δικαιούχος είναι ορφανός από τον έναν γονέα (1 μόριο).

• Ο δικαιούχος είναι μη αναγνωρισμένο τέκνο άγαμης μητέρας (1 μόριο).

• Ο δικαιούχος έχει αδελφό ή αδελφή φοιτητή του προπτυχιακού κύκλου σπουδών, εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων του ή ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν κατά το ίδιο σχολικό έτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις (1 μόριο).

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση