Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2016

  Τόμσεν: Θέλουμε περισσότερες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο


  Την πάγια θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ επανέλαβε ο επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου Πολ Τόμσεν. Ωστόσο, τόνισε πως αν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αθήνα θέλουν να θέσουν πιο φιλόδοξους στόχους μέσω μεταρρυθμίσεων, τότε το Ταμείο θα μπορούσε να το εξετάσει.

  “Δεν πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα που υπάρχει είναι συνεπές με πιο φιλόδοξους στόχους, και δεν αναφέρομαι στους στόχους για την επόμενη και τη μεθεπόμενη χρονιά, αλλά μεσοπρόθεσμα”, τόνισε μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Ετήσιας Διάσκεψης του ΔΝΤ.

  Ο αξιωματούχος του Ταμείου επεσήμανε πως στην Ελλάδα πρέπει να υλοποιηθούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, οι οποίες ακόμα δεν έχουν γίνει, ενώ έκανε λόγο για ελλείμματα στον ασφαλιστικό τομέα και προβλήματα στο φορολογικό σύστημα.

  Σαν παράδειγμα ανέφερε πως κάποιοι φορολογικοί νόμοι εξαιρούν ακόμα και το 60% του συνολικού πληθυσμού, ενώ για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σχολίασε ότι αυτές περιόρισαν μόλις κατά 1% το έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος, που ανέρχεται σε 10-11%.

  Επίσης, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ επεσήμανε πως η Ελλάδα χρειάζεται μέσω μεταρρυθμίσεων να κτίσει ένα πιο μοντέρνο κράτος, με καλύτερο σύστημα προστασίας για τους αδύναμους.

  “Πιστεύουμε ότι κάποιες από τις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Αυτό που μας ανησυχεί είναι το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να εκσυγχρονίσει τον δημόσιο τομέα της”, υπογράμμισε, προσθέτοντας πως η χώρα μας “χρειάζεται επειγόντως ένα καλύτερο κοινωνικό σύστημα με επίκεντρο τους πιο ευάλωτους, χρειάζεται ένα σύστημα επιδομάτων ανεργίας ώστε να μπορέσει να εκσυγχρονιστεί”.

  Σχετικά με το χρέος, επανέλαβε ότι δεν είναι βιώσιμο, γεγονός που εμποδίζει το ΔΝΤ να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα. Ανέφερε ακόμα πως το Ταμείο ετοιμάζει μία ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο.

  Ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα που τον θέλουν να απηύθηνε επιστολή προς την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ζητώντας την πλήρη αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, απάντησε ότι η επικοινωνία των στελεχών του Ταμείου δεν γίνεται με επιστολές.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχολια:

  Item Reviewed: Τόμσεν: Θέλουμε περισσότερες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο Rating: 5 Reviewed By: Press- gr