GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δημόσια αίθουσα για να κάνουν οι τοξικομανείς χρήση ναρκωτικών

Η πρώτη επίσημη δημόσια αίθουσα που οι τοξικομανείς θα μπορούν να κάνουν χρήση ναρκωτικών, με ενέσεις ανοίγει στη Γαλλία. Η «salle de s...


Η πρώτη επίσημη δημόσια αίθουσα που οι τοξικομανείς θα μπορούν να κάνουν χρήση ναρκωτικών, με ενέσεις ανοίγει στη Γαλλία. Η «salle de shoot» όπως ονομάζεται θα ανοίξει την Παρασκευή στο νοσοκομείο Λαριμπουασιέ, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Γκαρ ντι Νορ, τη συνοικία του Παρισιού που πλήττεται περισσότερο από τη χρήση ναρκωτικών.
Στόχος είναι οι τοξικομανείς να έχουν καλές συνθήκες υγιεινής για να κάνουν χρήση.
Η απόφαση για την salle de shoot δίχασε τη γαλλική κοινή γνώμη.
Αυτή η «αίθουσα κατανάλωσης ναρκωτικών με μικρότερο κίνδυνο» (SCMR), σύμφωνα με την επίσημη ονομασία της, βρίσκεται
Το άνοιγμά της «αντιπροσωπεύει μια πολύ σημαντική στιγμή στον αγώνα κατά της μάστιγας των εξαρτήσεων», δήλωσε η υπουργός Υγείας Μαριζόλ Τουρέν, η οποία μετέβη επιτόπου μαζί με τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό.
Πρόκειται επίσης για "την κατάληξη μιας πολιτικής μάχης, η οποία δεν ήταν εύκολη και έδωσε λαβή σε υπερβολές», πρόσθεσε η Τουρέν διευκρινίζοντας ότι η Γαλλία είναι η 10η χώρα στον κόσμο που υιοθετεί ένα τέτοιο μέτρο.
Με την αίθουσα που την Παρασκευή θα υποδεχθεί τους πρώτους χρήστες της, η Γαλλία ακολουθεί χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ισπανία, η Δανία, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγίας, η Ολλανδία και η Ελβετία, όπου τα τελευταία χρόνια τέτοιοι χώροι έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους.
Ανοικτή καθημερινά από τις 13:30 έως τις 20:30 και διαμορφωμένη σε 450 τ.μ. μέσα στον περίβολο του νοσοκομείου, αλλά με χωριστή είσοδο, η αίθουσα περιλαμβάνει έναν χώρο υποδοχής, αίθουσα αναμονής και αίθουσα κατανάλωσης.
Θα μπορεί να υποδέχεται καθημερινά περίπου 100 ανθρώπους, υποχρεωτικά ενηλίκους. Είκοσι γιατροί, νοσηλευτές, εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί λειτουργοί και όργανα ασφαλείας θα βρίσκονται στη διάθεσή τους.
Οι αίθουσες αυτές θα διατίθενται στους τοξικομανείς, οι οποίοι θα κάνουν ένεση με προϊόντα που θα φέρνουν οι ίδιοι, υπό την επίβλεψη εξειδικευμένου προσωπικού και με αποστειρωμένο υλικό.
Η αίθουσα στο Παρίσι ανοίγει στο πλαίσιο ενός πειράματος που θα διαρκέσει έξι χρόνια. Το Στρασβούργο (ανατολική Γαλλία) και το Μπορντό (νοτιοδυτική) είναι επίσης υποψήφιες πόλεις για το πείραμα.
Το διακύβευμα σε όρους δημόσιας υγείας είναι μεγάλο επειδή, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, «η υγειονομική κατάσταση των χρηστών ναρκωτικών παραμένει πολύ ανησυχητική στη Γαλλία», όπου το 2011 πάνω από το 10% των χρηστών είναι μολυσμένοι από τον ιό του AIDS και πάνω από το 40% από τον ιό της ηπατίτιδας C.
Οι αίθουσες αυτές, τη δημιουργία των οποίων ζητούν εδώ και χρόνια στη Γαλλία οι ενώσεις και ένα μέρος του ιατρικού σώματος, αμφισβητούνται πολύ από άλλους ειδικούς που τις θεωρούν αντιπαραγωγικές ή από κατοίκους που φοβούνται πως θα γίνονται φασαρίες στη γειτονιά τους.
Οι αντίπαλοι αυτοί ανακοίνωσαν σήμερα τη δημιουργία ενός ιστότοπου στον οποίο «θα καλούνται οι πάντες να επισημαίνουν τα επεισόδια κοντά στη salle de shoot», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης «Γονείς εναντίον των ναρκωτικών» Σερζ Λεμπιγκό.
Η βουλευτής Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, υποψήφια στις προκριματικές εκλογές της δεξιάς, αντιτίθεται επίσης στη δημιουργία της αίθουσας αυτής. «Στη salle de shoot δεν υπάρχουν θεραπείες. Αυτό που προτείνεται είναι να έχουμε μια υγειονομική βελτίωση», αλλά «όχι και συνοδεία για να μπορεί κάποιος να σταματήσει» τη χρήση, εκτιμά η βουλευτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση