GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η μεγάλη αδικία: Διπλή εισφορά αλλά μισή… σύνταξη

Ο ασφαλισμένος που θα παραμείνει… πιστός στο νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων, πληρώνοντας ασφαλιστικές εισφορές για 30 ή και 40 χ...


Ο ασφαλισμένος που θα παραμείνει… πιστός στο νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων, πληρώνοντας ασφαλιστικές εισφορές για 30 ή και 40 χρόνια, προσβλέποντας σε μια καλύτερη σύνταξη, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για μια εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη: Μόνο και μόνο προκειμένου να πάρει πίσω τις ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλλει για να διεκδικήσει την υψηλότερη σύνταξη, θα χρειαστεί να περιμένει ακόμη και μέχρι τα… 111ά γενέθλιά του.
Παρά το γεγονός ότι το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων αποτελεί νόμο του κράτους από τον περασμένο Μάιο, το υπουργείο Εργασίας, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», δεν έχει καν συντάξει τις απαραίτητες εγκυκλίους που θα επιτρέψουν στα Ταμεία να εκδώσουν συντάξεις βάσει της νέας φόρμουλας υπολογισμού.
Ωστόσο, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προχωρήσει σε ασκήσεις προσομοίωσης και γνωρίζουν πώς ακριβώς επιδρά ο νέος τρόπος υπολογισμού.
Όσο υψηλότερες είναι οι συντάξιμες αποδοχές ενός εργαζόμενου –δηλαδή όσο περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές έχει πληρώσει κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου– τόσο χαμηλότερος είναι ο καθαρός συντελεστής αναπλήρωσης. Ο συντελεστής αυτός υπολογίζει το «κομμάτι» των συντάξιμων αποδοχών που θα απομείνει τελικώς ως καθαρή σύνταξη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στα 20 χρόνια ασφάλισης, ο συνταξιούχος με συντάξιμες αποδοχές της τάξεως των 1.000 ευρώ θα έχει συντελεστή αναπλήρωσης 55%, ενώ ο συνταξιούχος με τα ίδια χρόνια ασφάλισης, αλλά τριπλάσιες συντάξιμες αποδοχές (3.000 ευρώ), θα έχει συντελεστή αναπλήρωσης 28%.
Ο πρώτος ασφαλισμένος θα έχει πληρώσει 44.800 ευρώ και ο δεύτερος 134.000 ευρώ, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές του εργοδότη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση