GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Καταγγελίες για κακοποίηση πέντε προσφυγόπουλων στο ΑΤ Ομόνοιας

Εντολή για την πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών για παράνομη συμπεριφορά αστυνομικών του ΑΤ Ομόνοιας σε βάρος ανήλικων παιδιών προσφύγω...


Εντολή για την πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών για παράνομη συμπεριφορά αστυνομικών του ΑΤ Ομόνοιας σε βάρος ανήλικων παιδιών προσφύγων έδωσε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος με παραγγελία του στον Εισαγγελέα Γιώργο Νούλη για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να εξακριβώσει την βασιμότητα των καταγγελλομένων και να εντοπίσει αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες αστυνομικών.
Σύμφωνα με όσα στοιχεία έχουν δημοσιοποιηθεί, στις 27 Σεπτεμβρίου πέντε ανήλικα παιδιά και δύο ενήλικες προσήχθησαν στο Τμήμα Ομόνοιας "στο πλαίσιο έρευνας πληροφοριών για οπλισμό", καθώς είχαν μαζί τους ψεύτικα όπλα-παιχνίδια για τις ανάγκες θεατρικής παράστασης που θα συμμετείχαν.
Το «Συντονιστικό Καταλήψεων Στέγης Προσφύγων - Μεταναστών/τριών» καταγγέλλει ότι στο αστυνομικό τμήμα απαγορεύτηκε στα προσαχθέντα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους, ενώ εξαναγκάστηκαν να γδυθούν κι έπειτα να κάνουν κύκλους γυμνά σε ένα μικρό δωμάτιο, υπό τα βλέμματα των αστυνομικών.
Όσα, μάλιστα, αρνήθηκαν να κατεβάσουν το εσώρουχό τους, χτυπήθηκαν, εξυβρίστηκαν με σχόλια ρατσιστικού και σεξουαλικού περιεχομένου. Καταγγέλλεται επίσης ότι τα παιδιά κρατήθηκαν επί 7 ώρες , χωρίς την δυνατότητα να πιούν νερό, ανάμεσα σε ποινικούς προσαχθέντες και χρήστες ναρκωτικών.
Ο κ. Νούλης έχει εντολή να μελετήσει τα στοιχεία της υπόθεσης προκειμένου να εξακριβώσει την βασιμότητα των καταγγελλομένων και να εντοπίσει αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες αστυνομικών για την διάπραξη αδικημάτων όπως αυτά που σχετίζονται με άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας, προσβολές αξιοπρέπειας και ρατσιστικές συμπεριφορές κρατικών υπαλλήλων.
Η καταγγελία
Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα από το «Συντονιστικό Καταλήψεων Στέγης Προσφύγων - Μεταναστών/τριων», το μεσημέρι της Τρίτης (27/9) στην περιοχή του Πολυτεχνείου, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ σταμάτησαν την παιδική θεατρική ομάδα της κατάληψης στέγης «2ο Φιλοξενείο» (Αχαρνών), ενώ αυτή πήγαινε σε χώρο, στην οδό Ασκληπιού, για τη διεξαγωγή θεατρικής παράστασης.
Η θεατρική ομάδα αποτελούταν από 5 παιδιά, ηλικίας 12 έως 14 χρονών και δύο ενήλικες, 20 και 22 ετών. Ακολούθησε η προσαγωγή όλων των μελών της θεατρικής ομάδας στο Α.Τ. Ομονοίας, με την αιτιολογία ότι βρέθηκαν στην κατοχή τους πέντε πλαστικά όπλα - μινιατούρες, τα οποία αγοράστηκαν για τις ανάγκες της παράστασης.

Οπως αναφέρεται στο ίδιο κείμενο της καταγγελίας, στο αστυνομικό τμήμα απαγορεύτηκε στα προσαχθέντα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους, ενώ εξαναγκάστηκαν να γδυθούν κι έπειτα να κάνουν κύκλους γυμνά σε ένα μικρό δωμάτιο, υπό τα βλέμματα των αστυνομικών. Όσα, μάλιστα, αρνήθηκαν να κατεβάσουν το εσώρουχό τους, χτυπήθηκαν, εξυβρίστηκαν με σχόλια ρατσιστικού και σεξουαλικού περιεχομένου. Εν τέλει, ένα από τα παιδιά κατάφερε να ανακτήσει το κινητό του και ειδοποίησε τους γονείς του. Οι γονείς και οι δικηγόροι που μετέβησαν στο ΑΤ Ομονοίας, κατέθεσαν μηνύσεις σε βάρος των αστυνομικών, γεγονός το οποίο γνωρίζει και το αρμόδιο υπουργείο.
Η υπόθεση έφτασε στη Βουλή, με ερώτηση 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι κάλεσαν τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης να απαντήσει ποιες ενέργειες προτίθεται να λάβει προκειμένου να εξαλειφθούν πλήρως τα περιστατικά ασυδοσίας, κακομεταχείρισης και καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο συγκεκριμένο ΑΤ και ακόμη τι μέτρα θα λάβει ενάντια σε εκείνους τους επίορκους αστυνομικούς, οι οποίοι κηλιδώνουν με τις πράξεις τους το Σώμα αλλά και την ελληνική Πολιτεία γενικότερα, εφόσον αποδειχθούν αληθείς οι συγκεκριμένες καταγγελίες.
Τι απαντά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
«Η έρευνα που έγινε από αστυνομικά όργανα την 27η Σεπτεμβρίου 2016 σε 5 ανήλικους και 2 ενήλικες στηριζόταν σε πληροφορίες για οπλισμό. Ακολούθησαν προσαγωγές στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας, όπου διαπιστώθηκε ότι είχαν στην κατοχή τους πλαστικά ομοιώματα», υποστηρίζει το υπουργείο και προσθέτει:
Μετά την έρευνα ένας εκ των πέντε ανηλίκων και ο πατέρας του μαζί με δικηγόρο υπέβαλε μήνυση σε βάρος ενός αστυνομικού. Τις καταγγελίες ανάρτησε στο διαδίκτυο η συνήγορος. Τα αναφερόμενα στην ανάρτηση της συνηγόρου υιοθέτησαν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπέβαλαν κοινοβουλευτική ερώτηση. Από την πρώτη στιγμή δόθηκαν οδηγίες ώστε τα στοιχεία της υπόθεσης να υποβληθούν στον εισαγγελέα και παράλληλα να ξεκινήσει διοικητική εξέταση από την Αστυνομία. Το Υπουργείο ερευνά κάθε περίπτωση υπέρβασης νόμων και κανονισμών και είναι γνωστό ότι είναι αμείλικτο σε κάθε διαπιστωμένη περίπτωση παραβιάσεων, αλλά οφείλει να είναι και δίκαιο. Γι' αυτό δεν βιάζεται να βγάλει πρόωρα συμπεράσματα όταν οι έρευνες είναι σε εξέλιξη»
«Πάντως προκαλεί εντύπωση κάθε άκριτη υιοθέτηση καταγγελιών όταν είναι υπό διερεύνηση κάθε πτυχή της υπόθεσης», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση