GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ποιοι πλειστηριασμοί παγώνουν από την εφορία

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι με εντολή του πρωθυπουργού προωθείται άμεσα η κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, προκειμένου να ...


Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι με εντολή του πρωθυπουργού προωθείται άμεσα η κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα τείχος προστασίας για τις πλέον οικονομικά ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, με ένα συνδυασμό εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Η τροπολογία, η οποία βρίσκεται υπό διαμόρφωση, αρχικά βάζει τον πήχη προστασίας στις 180.000 αντικειμενικής αξίας πρώτης κατοικίας, προκειμένου για άγαμους, με προσαύξηση 20.000 ευρώ για κάθε παιδί έως και το τρίτο.

Παράλληλα, προβλέπεται και εισοδηματικό κριτήριο. Από τους πλειστηριασμούς της εφορίας θα προστατεύονται οφειλέτες με οικογενειακό εισόδημα (με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης) στο ύψος των 13.906 ευρώ για άγαμους και 23.659 ευρώ για ζευγάρια με προσαύξηση 5.714 ευρώ για όσους έχουν έως τρία παιδιά.

Για αυτές τις περιπτώσεις φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας σχεδιάζεται να παγώσουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2017.

Έχει προβλεφθεί παράλληλα η δυνατότητα παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (εφορίες, τελωνεία) και πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2017, με κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών.

Για το κυβερνητικό σχέδιο, δεν είναι γνωστό αν έχουν ενημερωθεί οι δανειστές και αν θα ζητηθεί η γνώμη τους.

Η ψήφισή της τροπολογίας θα βάζει φρένο στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας φορολογουμένων με χαμηλά εισοδήματα και σχετικά μικρής αξίας σπίτια, όμως δεν θα παγώνουν όμως οι κατασχέσεις ή οι δεσμεύσεις ακινήτων για χρέη προς την εφορία, ούτε όλα τα άλλα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, τα οποία βρίσκονται σήμερα στη διακριτική ευχέρεια των αρμόδιων οργάνων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι το μέτρο αφορά σε φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές όλων των φυσικών προσώπων με πρώτη κατοικία, συμπεριλαμβανομένων και των εμπόρων οι οποίοι δεν καλύπτονται από τον «νόμο Κατσέλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση