GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δώστε ένα ακίνητο στο δημόσιο για να σώσετε την κληρονομιά σας

Θέμα χρόνου είναι η έκδοση υπουργικής απόφασης που θα δίνει στους πολίτες, που δεν μπορούν να κάνουν αποδοχή κληρονομιάς, τη δυνατότη...


Θέμα χρόνου είναι η έκδοση υπουργικής απόφασης που θα δίνει στους πολίτες, που δεν μπορούν να κάνουν αποδοχή κληρονομιάς, τη δυνατότητα να εκχωρούν ακίνητο στο Δημόσιο, για να καλύπτουν την φορολογική υποχρέωση που απορρέει από τον φόρο κληρονομιάς.

Η σχετική νομοθετική πρόβλεψη υπάρχει από το 2014, εντούτοις δεν είχε εκδοθεί η προβλεπόμενη υπουργική απόφαση για την εφαρμογή της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την αύξηση του φαινομένου της αποποίησης κληρονομιάς από πολλούς πολίτες, φαινομένου που αυξήθηκε λόγω της αύξησης των χρεών και της φορολογίας στα ακίνητα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης προσήλθε στη Βουλή, προκειμένου να απαντήσει σε σχετική ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρη Καμμένου.

«Πράγματι, υπάρχει νομοθετική ρύθμιση, από το 2014, η οποία δίνει δυνατότητα σε πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν το φόρο κληρονομιάς - όχι οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση αλλά μόνο το φόρο που προκύπτει μετά από κληρονομιά- να τον πληρώσουν με μεταβίβαση ακινήτου στο δημόσιο, είτε του συγκεκριμένου ακινήτου είτε άλλου ακινήτου. Αυτό το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει και αφορά τους πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν με άλλο τρόπο την συγκεκριμένη φορολογική υποχρέωση αλλά δυστυχώς από το 2014 δεν έχει προχωρήσει η έκδοση της απόφασης που ορίζει ο συγκεκριμένος νόμος», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και εξήγησε ότι η έκδοση της απόφασης δεν προχωρούσε, διότι είχαμε συγκεκριμένες δημοσιονομικές δεσμεύσεις.

«Τώρα μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και στο τελικό της επεξεργασίας της, από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, βρίσκεται υπουργική απόφαση με την οποία θα μπορεί το υπουργείο Οικονομικών, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που ο πολίτης δεν θα μπορεί να πληρώσει το φόρο κληρονομιάς με μετρητά, να τον πληρώνει μέσω ακινήτου. Ούτως ή άλλως για το δημόσιο το ίδιο είναι, διότι αν δεν γινόταν αποδοχή κληρονομιάς το ακίνητο πάλι θα περνούσε στο δημόσιο», είπε ο κ. Αλεξιάδης και πρόσθεσε: «Δίνουμε έτσι με ένα τρόπο στους πολίτες τη δυνατότητα να κρατήσουν την περιουσία τους και να ρυθμίσουν αυτό το πρόβλημα με εκχώρηση ακινήτου».

Ο κ. Αλεξιάδης επισήμανε ότι υπάρχουν ζητήματα αναφορικά με το πώς θα γίνεται η εκτίμηση του ακινήτου ή η επιλογή μεταξύ των ακινήτων, που θα δίνει ο φορολογούμενος και «το πώς θα λύνονται αυτά, θα προβλέπεται στην υπό έκδοση υπουργική απόφαση ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες».

Με αφορμή την πρόσφατη δημοσιοποίηση στοιχείων από τα ειρηνοδικεία της χώρας για τις αποποιήσεις κληρονομιών, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι «και στο παρελθόν δεν γινόταν αποδοχή κληρονομιάς λόγω χρεών αλλά σήμερα αυτός ο αριθμός είναι αυξημένος επειδή έχουν μεγαλώσει τα χρέη προς τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και έτσι αυτό το φαινόμενο είναι αυξημένο».

"Στην υπό έκδοση υπουργική απόφαση, έχουμε προβλέψει αν κάποιος χρωστάει 30.000 ευρώ στο δημόσιο και το ακίνητο που το δημόσιο θα συμφωνήσει να εκχωρηθεί για τη φορολογική υποχρέωση κάνει 50000, αυτά τα 20000 διαφορά, να μην τα χάνει ο πολίτης αλλά να υπάρχει ειδική διαδικασία ώστε ο πολίτης να προστατεύεται και να μην χάνει το δημόσιο», είπε επίσης ο κ. Αλεξιάδης.

Άδικη φορολογία

«Εμείς δεν θεωρούμε ότι το φορολογικό σύστημα που έχουμε είναι κάτι που πρέπει να διατηρήσουμε. Θέλουμε να κρατήσουμε ότι θετικό υπάρχει και να τα αλλάξουμε όλα, να μειώσουμε τη φορολογία, να κατανείμουμε δίκαια τα φορολογικά βάρη και θέλουμε τις όποιες αδικίες υπερβολές, αντιφάσεις υπάρχουν, να τις ξεπεράσουμε», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, όταν ο Δημήτρης Καμμένος του επισήμανε ότι τείνει να δημιουργεί «κίνημα ΔΕΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΩ».

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε και στην κριτική για τα θέματα υπερφορολόγησης, σημειώνοντας ότι η φορολογία στην ακίνητη περιουσία δεν αυξήθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις είναι εκείνες που παρέλαβαν συνολική επιβάρυνση στα ακίνητα που ήταν 500-600 εκατομμύρια και την έφτασαν στα 3,4 δισ. Να μην το ξεχνάμε αυτό, είπε, διότι ορισμένοι δεν θυμούνται τι έκαναν όταν ήταν κυβερνήσεις. «Εμείς θεωρούμε ότι τα ακίνητα έχουν επιβαρυνθεί υπερβολικά και έχουμε φτάσει στο σημείο, μια βασική ανάγκη του πολίτη, που είναι η πρώτη κατοικία και η στέγασης της οικογένειας του να γίνει πεδίο υπερφορολόγησης και άδικης φορολόγησης» είπε ο κ. Αλεξιάδης.

Εκατομμύρια σε ενοίκια για τις ανάγκες του δημοσίου

Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι υπάρχει και το παράλογο γεγονός το ελληνικό δημόσιο να έχει τεράστια ακίνητη περιουσία, να έχει πάρα πολλά κτήρια, «αλλά για να εξυπηρετεί τοπικά και γενικότερα συμφέροντα διαπλοκής και άλλων καταστάσεων», σπαταλά τεράστια ποσά σε ενοίκια κτηρίων. Μόνο το υπουργείο Οικονομικών χάνει κάθε χρόνο 25 εκατομμύρια μόνο για ενοίκια κτηρίων και γι΄αυτό θα αξιοποιηθεί όποια δυνατότητα υπάρχει για εξοικονόμηση δαπανών, είπε ο κ. Αλεξιάδης.

Ο Δημήτρης Καμμένος που έθεσε το θέμα υπογράμμισε ότι τα φορολογικά βάρη καθιστούν ασύμφορη την αποδοχή κληρονομιάς και επικαλέστηκε τα στοιχεία για τις αποποιήσεις κληρονομιών καθώς πολλοί άνθρωποι μετά το θάνατο συγγενών του πηγαίνουν στα ειρηνοδικεία και κάνουν αποποιήσεις, με συνέπεια και το δημόσια να χάνει έσοδα. Ο βουλευτής κάλεσε τον αναπληρωτή υπουργό να μεριμνήσει ώστε να εφαρμοστεί η νομοθετική διάταξη για μεταβίβαση ακινήτων ώστε να εξοφλούνται φορολογικές υποχρεώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση