GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τελεσίγραφο Σόιμπλε: Τελειώνετε με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

Η Ελλάδα πρέπει να έχει ορίσει τη διοίκηση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων έως τα τέλη του έτους, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οι...


Η Ελλάδα πρέπει να έχει ορίσει τη διοίκηση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων έως τα τέλη του έτους, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά τη θετική αξιολόγηση από τους υπουργούς της Eυρωζώνης των μεταρρυθμίσεων της Αθήνας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σε δηλώσεις του από το Λουξεμβούργο, ο Σόιμπλε τόνισε ακόμα πως θέλει να υπάρξει απόφαση μέσα στο 2016 προς την κατεύθυνση ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, και μέχρι τον Δεκέμβριο να υπάρξει απόφαση για την αναστολή δομικών πόρων προς την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Υπενθυμίζεται ότι και στη χθεσινή ανακοίνωση του Eurogroup υπάρχει αναφορά στην υποχρέωση της Ελλάδας να διορίσει τα μέλη της διοίκησης του ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup, η Ελλάδα υιοθέτησε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, τον τομέα ενέργειας, καθώς και σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση των τραπεζών, την ανεξάρτητη υπηρεσία εσόδων και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Επιπλέον, η ανακοίνωση αναφέρει πως το Eurogroup χαιρετίζει την περαιτέρω πρόοδο στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, προσθέτοντας πως ο διορισμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων του προέδρου και του διευθύνοντος Συμβούλου, αποτελεί «προτεραιότητα», προκειμένου να καταστεί το ταμείο πλήρως λειτουργικό πριν από το τέλος του 2016, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

«Για το σκοπό αυτό, χαιρετίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία διορισμού θα είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για το Ταμείο έτσι ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης ανεξαρτησία και ο επαγγελματισμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και πως τα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης θα είναι σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές», αναφέρει επίσης η ανακοίνωση.

Πάντως, προς την κατεύθυνση αυτήν η κυβέρνηση έκανε ένα σημαντικό βήμα σήμερα, καθώς δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τα πέντε ονόματα των μελών του πρώτου Εποπτικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, δηλαδή του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα πέντε μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου είναι: α) Γεώργιος Σταμπουλής, β) Γεώργιος-Σπύρος Ταβλάς, γ) Όλγα Χαρίτου, δ) Ζακ Λε Παπ (Γάλλος), ε) Ντέιβιντ Βεγκάρα (Ισπανός).

Ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι ο Ζακ Λε Παπ, καθώς και ο αναπληρωτής του, αναμένεται να εκλεγούν στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση