GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Μπαγκνταντί και οι αρχηγοί του ΙΚ εγκατέλειψαν τη Μοσούλη

Πέφτει η Μοσούλη; Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες για την επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης, ο διοικητής των χερσαίων επιχειρήσε...


Πέφτει η Μοσούλη; Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες για την επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης, ο διοικητής των χερσαίων επιχειρήσεων του δυτικού συνασπισμού δυνάμεων με επικεφαλής τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Αλ Μπαγκνταντί και η ηγεσία της τζχαντιστικής οργάνωσης εγκατέλειψε τη Μοσούλη.
Στην πόλη βρίσκονται 6.000 μαχητές που πολεμούν για να κρατήσουν το ισχυρότερο προπύργιο των τζιχαντιστών στο Ιράκ.
Μέχρι τώρα ο Μπαγκνταντί και οι αρχηγοί του ΙΚ παρέμεναν στη Μοσούλη λόγω της στρατηγικής σημασίας που έχει η πόλη για το ΙΚ.
Κατά την τρίτη μέρα της μεγάλης επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης, ο Ταλίμπ Σαγκάτι, ιρακινός αντιστράτηγος κάλεσε σήμερα τους Iρακινούς που μάχονται για το Ισλαμικό Κράτος στην πόλη να παραδοθούν, σημειώνοντας στους δημοσιογράφους ότι στην στρατιωτική βάση εντός της πόλης υπάρχουν 6.000 μαχητές του ΙΚ, χωρίς να αποσαφηνίζει πόσοι από αυτούς είναι ξένοι.
Οι τζιχαντιστές προβάλουν σθεναρή αντίσταση στα χωριά που περιβάλουν την πόλη, όπου έχουν επικεντρωθεί οι περισσότερες μάχες. Το ΙΚ στέλνει φορτηγά γεμάτα με εκρηκτικά πραγματοποιώντας επιθέσεις προς την πρώτη γραμμή συγκρούσεων, ενώ εκτοξεύει όλμους για να επιβραδύνει την προέλαση των ιρακινών δυνάμεων.
Ένας ιρακινός αξιωματικός από την 9η Μεραρχία δήλωσε στο Associated Press πως τα στρατεύματα του βρίσκονται σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από την Χαμντανίγια, την ιστορική χριστιανική πόλη, ανατολικά της Μοσούλης.
Κατά την χθεσινή μέρα οι τζιχαντιστές έστειλαν 12 αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά, όμως όλα ανατινάχθηκαν πριν φτάσουν τους στόχους τους, πρόσθεσε ο αξιωματικός.
Στο βόρειο μέτωπο, αεροπορικές επιδρομές έπληξαν την Μπασίγκα, ενώ οι δυνάμεις των Κούρδων πεσμεργκά πραγματοποίησαν επίθεση με όλμους από μια περιοχή που βλέπει από ψηλά την πόλη.
Ο Βολέσκι τόνισε ότι ο δυτικός συνασπισμός δεν υποστηρίζει τις σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις της Δύναμης Λαϊκής Κινητοποίησης (PMF) και δεν θεωρεί ότι αποτελούν μέρος των δυνάμεων που υποστηρίζει για την ανακατάληψη της Μοσούλης.
Η συμμετοχή της σιιτικής πολιτοφυλακής στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης όπου κατοικούν κυρίως σουνίτες, έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι η επιχείρηση μπορεί να προκαλέσει αναζωπύρωση των σεχταριστικών εντάσεων. Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει τις σιιτικές δυνάμεις για κακοποιήσεις σουνιτών σε προηγούμενες εκστρατείες σε περιοχές που ήλεγχε το ΙΚ.
Σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν αυτές οι ανησυχίες οι ηγέτες των σιιτών πολιτοφυλάκων ανακοίνωσαν χθες ότι επικεντρώνουν τις δυνάμεις τους για την κατάληψη της πόλης Ταλ Αφάρ στα δυτικά της Μοσούλης, με κυρίως σιιτικό πληθυσμό και δεν σχεδιάζουν να εισέλθουν στην πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση