GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αδιάφορο το συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογίες που αποσύρονται και κινδύνους στην οικονομία....

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ Μπορεί η κυβέρνηση να "καυχιέται" ότι τα πήγε πολύ καλά με τ...

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ

Μπορεί η κυβέρνηση να "καυχιέται" ότι τα πήγε πολύ καλά με το συνέδριο του Σύριζα δεν καταγράφει όμως όλα τα πεπραγμένα του όπως ότι οι κκ Τσακαλώτος και Φίλης βρέθηκαν πρώτοι στις προτιμήσεις των συνέδρων και "έπεσαν" πρόσωπα όπως ο κ. Δραγασάκης. Τα δύσκολα όμως στην οικονομία παραμένουν εν εξελίξει και φοβίζουν την κυβέρνηση. Η σπασμωδική κίνηση του κ. Παππά να φέρει εσπευσμένα τροπολογία του μαύρου μετά από πέντε ημέρες στα κανάλια που δεν πήραν άδεια δείχνει του λόγου το αληθές.

Ο κ. Παππάς απέσυρε (....μετά από παρέμβαση) σε μία νύκτα την σχετική τροπολογία για τα μη αδειοδοτούμενα κανάλια δείχνοντας περίτρανα και ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση μετά την απόφαση από τους ξένους για καταβολή υποδόσης και την μετάθεση για το 2018 την συζήτηση της βιωσιμότητας του χρέους φοβάται τα χειρότερα που έρχονται. Το σκεπτικό του κ. Παππά ότι δεν με ενδιαφέρει η απόφαση του Συμβουλίου της επικρατείας και δεν περιμένω για τα κανάλια δείχνει επικοινωνιακό πανικό γι αυτό εφαρμόζω τον νόμο που εγώ ψήφισα το συντομότερο για να προλάβω τις εξελίξεις με δικά μου κανάλια. Μια απόφαση που όμως δεν βρήκε αποδέκτες και αποσύρθηκε (λόγο της σύστασης του ΕΣΡ) σε μια δύσκολη συγκυριακά στιγμή για την οικονομία.

Πρέπει να πούμε ότι το ΔΝΤ πιέζει για περισσότερα μέτρα την κυβέρνηση και βάζει όλες τις προϋποθέσεις για αυτό που πιθανά θα οδηγήσουν σε ένα τέταρτο μνημόνιο κάτι που πολύ δύσκολα η κυβέρνηση Σύριζα-Ανελ θα αντέξει πολιτικά.

Έτσι ο κ. Παππάς γνωρίζοντας ότι θα υπάρξουν απρόσμενες εξελίξεις ήθελε τα "δικά του κανάλια" επικοινωνιακά σχολιάζουν κύκλοι των εκδοτών για να υποστηρίξει τις αιφνίδιες εκλογές μετά τον ανασχηματισμό που μάλλον δεν θα έχει και μεγάλο ενδιαφέρον πια.

Τώρα οι θεσμοί σήμερα πιάνουν δουλειά όπου τα εργασιακά είναι ένα από τα πιο καυτά ζητήματα της αξιολόγησης. Η αλλαγή του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων, της συνδικαλιστικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως και του κατώτατου μισθού μπαίνουν στο τραπέζι των συζητήσεων. Βάση συζήτησης από την πλευρά της κυβέρνησης θα αποτελέσει το πόρισμα της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.
Άλλα θέματα είναι:
Η πρώτη φάση του εξορθολογισμού των Ειδικών Μισθολογίων στο Δημόσιο.
Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2017-2020.
Ένα από τα σημαντικά ζητήματα είναι και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των Διοικητικών Συμβουλίων των Τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η έναρξη λειτουργίας του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. To Eurogroup της περασμένης εβδομάδας έστειλε σαφές μήνυμα ότι το Δ.Σ. του Ταμείου θα πρέπει να επιλεγεί άμεσα προκειμένου ο νέος φορέας να αρχίσει να λειτουργεί πριν από το τέλος του έτους.
Επιπλέον, αντικείμενο διαπραγμάτευσης είναι και η επιλογή της νέας ομάδας των ΔΕΚΟ και των ακινήτων που θα μεταφερθούν στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Η νομοθέτηση του μόνιμου πλαισίου κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και οι εφαρμοστικές διατάξεις για το νέο καθεστώς αξιολόγησης στο Δημόσιο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Βελκουλέσκου θα έρθει στην χώρα μας τέλος της εβδομάδας όταν η ομάδα θα έχει συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία επικαλούμενη προσωπικό της θέμα.

Το σίγουρο πάντως είναι λέμε εμείς ότι οι τελευταίες πιέσεις στην οικονομία που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα 4ο μνημόνιο δείχνουν ξεκάθαρα ότι ανοίγει ένας νέος κύκλος οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων που θα αποτελέσουν την αρχή για ανασχηματισμό και εκλογές.

Κλείνοντας δεν είναι λίγοι πια αυτοί που θεωρούν ότι ο Σύριζα και οι Ανελ θα κινηθούν "υπό το βάρος" αυτών των εξελίξεων σε μία εποχή που πριν λίγο καιρό η προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Α. Σαμαρά έκλεινε οριστικά τον κύκλο των μνημονίων χωρίς πρόσθετα μέτρα με ανοικτές τις τράπεζες και με έξοδο στις αγορές...

Ενώ σήμερα όλα έχουν αντιστραφεί....

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση