GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Κόρα έρχεται με το Λεωφορείο ο Πόθος!

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ. Πρώτος … πρόδωσα ότι η σημαντική και παραγωγική Ομάδα Νάμα θα «χτυπήσει»στο Σύγχρονο Θέατρ...


ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ
Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ.
Πρώτος … πρόδωσα ότι η σημαντική και παραγωγική Ομάδα Νάμα θα «χτυπήσει»στο Σύγχρονο Θέατρο  με  το λατρεμένο «Λεωφορείο ο πόθος»του Τένεσι Ουίλιαμς και στο καπάκι αποκάλυψα ότι στο ρόλο της Μπλανς θα δούμε την χαρισματική Κόρα Καρβούνη- από τις καλύτερες ηθοποιούς της γενιάς της που δουλεύει πάντα πολύ σκληρά και κερδίζει με τον ιδρώτα της τις «νίκες»που έρχονται.Αμέσως μετά έγραψα πως πλάι της θα είναι οι εξαιρετικοί Γιάννης Τσορτέκης- Ηλιάνα Μαυρομάτη και τώρα που πλησιάζει η πρεμιέρα-13 Οκτωβρίου,σημείωσέ το από τώρα!-επανέρχομαι με μια άψογης αισθητικής φωτογραφία,που «λέει»πολλά! Λάβετε θέσεις γιατί η άξια Ελένη Σκότη μας ετοιμάζει ένα ελκυστικότατο «δώρο»νομίζω.

Το έργο γραμμένο το 1947 ανέβηκε για πρώτη φορά στη Ν. Υόρκη εκείνη την χρονιά σε σκηνοθεσία Ηλία Καζάν ενώ το 1949, έχοντας ήδη αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές και το βραβείο Πούλιτζερ, ανέβηκε στο Λονδίνο σε σκηνοθεσία Λώρενς Ολίβιε. Το 1951 έγινε παγκόσμια διάσημο με την πολυβραβευμένη μεταφορά του στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία Ηλία Καζάν και με πρωταγωνιστές την Βίβιαν Λη που είχε υποδυθεί την βασική ηρωίδα Μπλανς Ντυμπουά στο Λονδίνο και τον Μάρλον Μπράντο που είχε υποδυθεί τον κεντρικό ρόλο του πολωνού μετανάστη Στάνλεϋ Κοβάλσκι στη Νέα Υόρκη.
Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου:
1948. Νέα Ορλεάνη. Σε ένα σπίτι όπου κατοικούν η Στέλλα, απόγονος αριστοκρατικής οικογένειας του Αμερικανικού Νότου και ο σύζυγός της Στάνλεϋ, σκληρός και ανερχόμενος μικροαστός, καταφεύγει η Μπλανς Ντυμπουά, αδελφή της Στέλλας. Ανύπαντρη, παρά την προχωρημένη ηλικία της και έχοντας επωμισθεί τα οικογενειακά βάρη της αριστοκρατικής της οικογένειας, χωρίς ένα δολάριο και χωρίς σύντροφο, κουβαλάει μόνον τις αποσκευές της από ύλη και τραυματικές μνήμες. Το αμφιλεγόμενο ερωτικό της παρελθόν μαζί με τον πολυσχιδή της χαρακτήρα ανατρέπουν την κανονικότητα της ζωής του ζευγαριού και του κοινωνικού τους περίγυρου. Μέσα από την αντιπαράθεση καθενός από τους χαρακτήρες έργου με την «αλλόκοτη» όπως τους φαίνεται Μπλανς -και γι' αυτό επικίνδυνα ανατρεπτική- οι ήρωες του «Λεωφορείου ο Πόθος» καταλαβαίνουν πως πρέπει να συσπειρωθούν σε ό,τι μέχρι πριν την άφιξή της ήταν και σε ό,τι είχαν και θέλουν στο μέλλον να αποκτήσουν. Την συρρικνώνουν έτσι σε μία από τις πολλές της ιδιότητες, την αποκηρύσσουν και την διώχνουν υπό τον μανδύα της τρελής που πρέπει «για το καλό όλων» να απομονωθεί. Η Μπλανς γίνεται ο ξένος που στο διηνεκές υπάρχει, ακόμη και μέσα μας, και που θα θέλαμε να αγνοούμε. Ο Τένεσι Ουίλιαμς κατορθώνει να συνδιαλαγεί και να συμμαχήσει με το συναισθηματικό κόσμο μας για να τεστάρει τις αντοχές των αντιλήψεων και των ηθικών κανόνων της κάθε κοινωνίας αλλά και του καθενός μας χωριστά.
Συντελεστές
Παραγωγή: Ομάδα Νάμα
Καλλιτεχνική ταυτότητα: Ελένη Σκότη, Γιώργος Χατζηνικολάου
Μετάφραση, Δ/νση Παραγωγής,
Σκηνικά, Κοστούμια: Γιώργος Χατζηνικολάου
Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Μουσική: Κωστής Χαραμουντάνης
Video/Trailer: Σταύρος Συμεωνίδης
Φωτογραφίες: Γιώργος Καλφαμανώλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Τριανταφυλλιά Δούνια
Διανομή
Μπλανς: Κόρα Καρβούνη
Στάνλεϋ: Γιάννης Τσορτέκης
Στέλλα: Ηλιάνα Μαυρομάτη
Μιτς: Γιώργος Δάμπασης
Γιούνις: Αθηνά Αλεξοπούλου
Γιατρός: Μιχαήλ Γιαννικάκης
Στηβ: Γιώργος Γερωνυμάκης
Νέος: Κωστής Χαραμουντάνης
Νοσοκόμα: Χριστίνα Δημητριάδη
Πάμπλο: Βαγγέλης Κουντουριώτης


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση