GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μια ‘Οικόσφαιρα’ σε κάθε τόπο για να σώσουμε την Βιόσφαιρα

(Το παράδειγμα των Καρδιτσιωτών) Γράφει ο Κώστας Λάμπος Οι Θεσσαλοί, μαζί φυσικά και οι Καρδιτσιώτες βιώνουν καθημερινά την παρακμιακή ...

(Το παράδειγμα των Καρδιτσιωτών)

Γράφει ο Κώστας Λάμπος

Οι Θεσσαλοί, μαζί φυσικά και οι Καρδιτσιώτες βιώνουν καθημερινά την παρακμιακή καπιταλιστική κρίση της λιτότητας για τους πολλούς και της αφθονίας για τους λίγους, όπως συμβαίνει άλλωστε με όλους τους Έλληνες και τους εργαζόμενους του πλανήτη μας, αλλά δεν λυγίζουν, δεν μοιρολατρούν και δεν περιμένουν κάποιο ‘θεό’ ή κάποια εξουσία να τους σώσει, γιατί γνωρίζουν ότι η όποια βελτίωση της ζωής τους μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της δικής τους συλλογικής προσπάθειας, του δικού τους οργανωμένου αγώνα για την τρέχουσα καθημερινότητα, ως στοιχείου του αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο χωρίς αφεντικά και δούλους, χωρίς επαγγελματίες σκοταδιστικούς και πολιτικούς ‘ποιμένες’ και ‘ποίμνια’. Δεν μοιρολατρούν γιατί γνωρίζουν ότι«θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία».

Στην Καρδίτσα, κάμποσοι επιστήμονες διαφόρων γνωστικών πεδίων και κοινωνικά καταξιωμένοι άνθρωποι που αγαπάνε τον τόπο τους αποφάσισαν εδώ και περίπου δυό δεκαετίες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και ίδρυσαν την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία: «Οικόσφαιρα: Κίνηση για το Περιβάλλον, τον Άνθρωποκαι την Ποιότητα ζωής». Μελετούν τα προβλήματα του τόπου τους και οργανώνουν με έναν υποδειγματικά αμεσοδημοκρατικό τρόπο ήπιες κοινωνικές παρεμβάσεις με πολύ θεαματικά αποτελέσματα. Παρεμβάσεις που έγιναν θεσμοί γιατί αγκαλιάστηκαν από την τοπική κοινωνία, επειδή ακριβώς ανταποκρίνονται στις αγωνίες και στις ανάγκες της. Η Οικόσφαιρα εξελίσσεται σταθερά σε ένα κοινωνικό εργαστήρι που κάνει δημιουργικούς και υπερήφανους τους Καρδιτσιώτες και αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα προς μίμηση. Η δράση της εκτυλίσσεται σε όλα τα επίπεδα της πόλης και διαπερνά ολόκληρο τον κοινωνικό ιστό της αφήνοντας βαθύ το κοινωνικό αποτύπωμα της ανοιχτής και ελεύθερης, συλλογικής και συμμετοχικής δημιουργικότητας. Έχει ένα εκλεγμένο από γενικές συνελεύσεις συλλογικό συντονιστικό όργανο, αλλά δεν έχει πυραμιδική οργάνωση, ούτε ηγεσία. Δεν έχει ούτε Γραφείο. Από τα μέλη της προτείνονται και αυτοπροτείνονται τα άτομα που αναλαμβάνουν να οργανώσουν και να φέρουν σε πέρας την εκάστοτε ενέργεια και εκδήλωση, βέβαια με την αμέριστη βοήθεια όλων των άλλων μελών και μη μελών εθελοντών. Οι δράσεις της έχουν γίνει πια θεσμοί που ενσωματώνονται στη ζωή της πόλης σε αρμονία και όχι σε ανταγωνισμό με τις δημοτικές και τις περιφερειακές αρχές.

Η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας
που συμμετέχει στον αγώνα κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (μεταλλαγμένα), επαναλήφθηκε φέτος, το τετραήμερο από Πέμπτη 22 μέχρι την Κυριακή 25 Σεπτέμβρη, αφιερωμένη στο αστικό πράσινο, για 16η χρονιά με τεράστια επιτυχία. Το πλούσιο πρόγραμμα που περιλάμβανε περίπου σαράντα ενημερωτικές και ψυχαγωγικές δράσεις, όπως ποδηλατοδρομίες, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες τοπικών μουσικών συνόλων, για όλες τις ηλικίες και για όλα τα ενδιαφέροντα, για τις οποίες είχαν κληθεί και ανταποκριθεί καθηγητές πανεπιστημίων, ειδικοί επιστήμονες και εμπειρογνώμονες από όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά για το επίπεδο και τη χρησιμότητα αναφέρονται μερικές δράσεις, όπως: Ημερίδα με θέμα «Ο ρόλος του Πολίτη στην αναβάθμιση του αστικού πρασίνου», «Διατλαντικές Συνεργασίες. Δούρειοι ίπποι του αμερικανισμού», «Κοινωνικά υποστηριζόμενη Γεωργία», «Υδρογονοενέργεια. Το μέλλον της ανθρωπότητας» και πολλές άλλες πολύ ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Η Γιορτή έγινε με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση των συνδιοργανωτών: Περιφέρεια Θεσσαλίας, Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, Δήμος Καρδίτσας, Δήμος Αργιθέας, Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Καρδίτσας, Αναπτυξιακή Καρδίτσας, Αναπτυξιακή Α.Ε Ο.Τ.Α., Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου και το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων. Συμμετείχαν στα πενήντα περίπτερα της Γιορτής, που διεξάγεται κάθε χρόνο στο πανέμορφο ‘Άλσος Παυσίλυπο’, παραγωγοί πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων από όλη την Ελλάδα και την επισκέφτηκαν χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών από όλη την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Παράλληλα έχουν καθιερώσει την Εαρινή Γιορτή για την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής, με πολλές παράλληλες δράσεις και θεαματικά αποτελέσματα. Ακολουθούν η Αλληλέγγυα Μονάδα Ανταλλαγών, ως Εναλλακτική, ανταλλακτική μονάδα προϊόντων και υπηρεσιών, το Ανταλλακτικό-Χαριστικό Παζάρι, ως Δράση αλληλεγγύης, αυτοοργάνωσης, κοινωνικής συνεργασίας και δημιουργίας και ολοκληρώνεται με τη δράση για τον Εξωραϊσμό της Παραποτάμιας Περιοχής για την ανάπλαση και ανάδειξη της παραποτάμιας περιοχής.

Η Οικόσφαιρα Καρδίτσας καταφέρνει τελικά να υπηρετεί το περιβάλλον, να βελτιώνει την ποιότητα ζωής και να αναδείχνει τον άνθρωπο σε διαχειριστή της ζωής του και διαμορφωτή του μέλλοντός του. Τελικά και με όλα αυτά καταφέρνει να προσθέτει αισιοδοξία και ευτυχία στην πόλη της όμορφης Καρδίτσας και περηφάνια στους κατοίκους της.

Βέβαια, από μόνη της, δεν μπορεί να απαλλάξει την τοπική κοινωνία από τις ευρύτερες ντόπιες και εξωχώριες συστημικές δυνάμεις που εμποδίζουν την Καρδίτσα, την χώρα και τον κόσμο να ειρηνεύσει και να ευημερήσει σε συνθήκες κοινωνικής ισότητας και κοινωνικής ελευθερίας. Δείχνει όμως το δρόμο, περιορίζει τους εφιάλτες και ενθαρρύνει τους Καρδιτσιώτες και ιδιαίτερα τη Νέα Γενιά της να ονειρεύεται και να αγωνίζεται για ένα καλύτερο κόσμο. Σίγουρα αντίστοιχες πρωτοβουλίες υπάρχουν και αλλού, αλλά όχι παντού. Μήπως είναι καιρός να γεμίσουμε τη χώρα με Οικόσφαιρες για να εκτοπίσουμε την εθνική μας κατάθλιψη που μας καθηλώνει στη μιζέρια και στην εθελοδουλία που απειλεί την Ελλάδα, τον Ελληνισμό και την ανθρωπότητα ολόκληρη;

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση