Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016

  Παπαδημούλης: Το δημόσιο χρέος είναι ευρωπαϊκό ζήτημα


  Το ζήτημα του δημόσιου χρέους δεν είναι αμιγώς ελληνικό ζήτημα, αλλά ευρύτερα ευρωπαϊκό. Οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, αντιμετωπίζουν πολλά σοβαρά ζητήματα εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους τους, το οποίο αγγίζει, κατά μέσο όρο και για τα τρία κράτη-μέλη, το 109% περίπου του ΑΕΠ» επισημαίνει ο αντιπροέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε άρθρο του στη γαλλική οικονομική εφημερίδα «La Tribune».

  «Η ρύθμιση του ελληνικού χρέους μέχρι το τέλους του 2016 θα πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο για ανάλογες ρυθμίσεις και σε άλλα κράτη-μέλη, με στόχο να καταστούν οι εθνικές οικονομίες και η Ευρωζώνη συνολικά μια ανταγωνιστική ήπειρος, με αυξημένα ποσοστά απασχόλησης και με ένα ισχυρό και σταθερό κράτος δικαίου» υποστηρίζει ο κ. Παπαδημούλης και επισημαίνει: «η αναγνώριση από μέρους των θεσμών της μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους δεν πρέπει να αποτελεί μια επιλεκτική πολιτική ενός κράτους-μέλους, όπως η Ελλάδα, που πράγματι βρίσκεται σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση, αλλά να αναγνωριστεί ευρύτερα ότι και άλλες οικονομίες αντιμετωπίζουν ανάλογο ζήτημα εξυπηρέτησης και βιωσιμότητας χρέους. Ειδικά για τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, οι οποίες μπορούν να κινητοποιήσουν κεφάλαια, να ενδυναμώσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης στην πραγματική οικονομία, να ενισχύσουν την περιφερειακή ανάπτυξη και να καθησυχάσουν τις αγορές, και κατά συνέπεια να παρασύρουν ολόκληρη την Ευρωζώνη και την ευρωπαϊκή οικονομία, είναι απαραίτητο να ρυθμιστεί το ζήτημα του δημόσιου χρέους ως ένα μείζον θέμα για όλη την Ευρώπη».

  Υπενθυμίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί συμφώνησαν στο Eurogroup του περασμένου Μαΐου στον «οδικό χάρτη» για τη διευθέτηση του ελληνικού δημόσιου χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο. Η παραδοχή από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και η αναζήτηση άμεσων και μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνσή του, αποτελούν ένα από τα βασικά σημεία της συμφωνίας για το τρίτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής», για να προσθέσει ότι «η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να παραπέμψει το ζήτημα στις καλένδες, διατηρώντας τις όποιες ισορροπίες έχουν απομείνει εντός του σχηματισμού CDU-CSU, τόσο υπό τον φόβο της αρνητικής στάσης που κρατούν για το ελληνικό ζήτημα τα ισχυρά συντηρητικά στοιχεία του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, όσο και από την πολιτική απειλή που συνιστά το ακροδεξιό AfD, που τείνει να παίξει καταλυτικό ρόλο στη Γερμανία, ενόψει των προεδρικών εκλογών το φθινόπωρο του 2017».

  Αναφέρεται στο γεγονός ότι «μόνο η Γερμανία, από τις χώρες της Ευρωζώνης, βρίσκεται στις δέκα πρώτες πιο ανταγωνιστικές οικονομίες παγκοσμίως για άλλη μια χρονιά (2016), σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ» και όπως τονίζει αυτό «θα πρέπει να προβληματίζει όχι μόνο την Κομισιόν και τους Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και τη γερμανική ηγεσία».

  «Τα οικονομικά στοιχεία συγκλίνουν τα τελευταία χρόνια στο ότι η Γερμανία αναπτύσσεται σταθερά εις βάρος των υπόλοιπων ευρωπαϊκών οικονομιών, κάτι το οποίο προοπτικά δεν συμφέρει ούτε το ίδιο το Βερολίνο, τόσο σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο, όσο και σε πολιτικό επίπεδο» συμπληρώνει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  2 σχολια:

  Ανώνυμος είπε... 12 Οκτ 2016, 1:03:00 μ.μ.

  ΜΕΙΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ

  *Κι όμως ο πρωθυπουργός του 44%, δεν λιποτάχτησε. Δεν προσέφυγε σε εκλογές που θα έσωζαν τον ίδιο και το Πασοκ, αλλά θα οδηγούσαν τη χώρα σε ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ!
  *Κατάφερε να ανατρέψει ΤΗ ‘’ΡΗΤΡΑ’’ της Λισσαβόνας , που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕ οποιαδήποτε μορφή οικονομικής βοήθειας σε μέλη της Ε.Ε με οικονομικά προβλήματα, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε το 2008 η Γερμανία και αρνήθηκε ΤΟΤΕ! την βοήθεια, προς την ΗΔΗ χρεοκοπημένη Ελλάδα , σύμφωνα με το Eurogroup του Δεκεμβρίου 2008, που συμμετείχε και ο ΣΤΡΟΣ-ΚΑΝ σαν αντιπρόσωπος του ΔΝΤ και ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.
  *Ο Γιώργος Παπανδρέου ‘’ανέτρεψε’’ την ρήτρα, βρήκε χρήματα ( Όχι βέβαια σε Ρωσία και Κίνα), 240 δις ευρώ, κατάφερε να γίνει ΜΕΙΩΣΗ-ΚΟΥΡΕΜΑ του χρέους κατά 120.δις ευρώ.
  **Αυτή η απόφαση μείωσης του χρέους απέδειξε και αποδεικνύει περίτρανα την ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ της ΕΕ στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου. Ήξεραν και ξέρουν, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου τιμά τον λόγο του για αυτόν και τον τιμούν ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. Ήξεραν ! ότι τα χρήματα που θα έδιναν στον Παπανδρέου θα τα σεβόταν και θα έκανε την ΠΡΕΠΟΥΣΑ χρήση.

  ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΝ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ ΤΟ ‘’ΣΠΑΘΙ ΤΟΥ’’ , Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  *Την μείωση του χρέους κατά 120δις ευρώ, την μείωση των επιτοκίων, την αναβολή πληρωμής του χρέους μέχρι το 2020, την ΚΕΡΔΙΣΕ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με το σπαθί του.
  *‘’Χειροπιαστή απόδειξη’’ για τη μείωση χρέους προς την Ελλάδα του Γιώργου Παπανδρέου, απετέλεσαν οι νόμοι, οι διαρθρωτικές αλλαγές , τα ΠΡΟΣΤΙΜΑ σε Λάτσηδες και Βαρδινογιάννηδες, η διαύγεια, η φοροδοτική ισότητα, η άρση του τραπεζικού απορρήτου, ο οικονομικός εισαγγελέας, οι νόμοι για την δημοσιοϋπαλληλική ΛΕΡΝΑΙΑ της διαπλοκής. Ναι ! αυτόν που αυθημερόν ακύρωσε και διέγραψε ο Τσίπρας της διαπλοκής, ‘’πατσίζοντας’’ τα φακελάκια με την αγορασμένη ψήφο των φοροφυγάδων και των πελατειακών και βρώμικων ‘’συγχωνεύσεων’’.
  *Με ποια εχέγγυα έρχεται σήμερα ο Τσίπρας και υπόσχεται τόσο προεκλογικά ,όσο και μετεκλογικά μείωση του χρέους από την ΕΕ, όταν ΚΑΝΕΙΣ !!! δεν την του υπεσχέθη, κι όταν η μέχρι σήμερα ΣΠΑΤΑΛΗ και μικροκομματική διακυβέρνηση της χώρας υπήρξε πελατειακή και αντισυνταγματική ‘’αντάξια’’ της κλίκας των όψιμων απογόνων του σταλινικού ολοκαυτώματος της δημοκρατίας, της ισότητας της ανθρωπιάς
  *Η μείωση του χρέους. εκ μέρους της ΕΕ. ήταν μια προσωπική νίκη και πολιτική κατάκτηση του Γιώργου Παπανδρέου, που απέδειξε ΠΡΩΤΑ!!! ότι θα αγωνισθεί για την επιστροφή της Ελλάδας σε ένα δρόμο ανάπτυξης, ευνομίας, ισονομίας και ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ !!!
  *Τι από όλα αυτά , εφάρμοσαν τόσο ό Σαμαράς, όσο και σήμερα το δίδυμο της ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ και της σπατάλης?
  * ‘’Εξαίρεση’’ αποτέλεσαν οι Έλληνες που ..κόλλησαν στη λάσπη της διαπλοκής και πολλοί και της ιδιοτέλειας. Είχαν μάθει τον Έλληνα να επαιτεί ότι του ανήκει και όχι να το απαιτεί . Είχαν μάθει τον Έλληνα ότι η αξιοκρατία είναι για τους χαζούς, ενώ η πελατειακή ‘’εγγραφή’’ σε ..κάποιους κομματικούς καταλόγους, θα τον ‘’βολέψει’’.
  *Είχαν ‘’πείσει’’ τον Έλληνα ότι η λαμογιά είναι ‘’μαγκιά’’ και εξυπνάδα και ότι η εργασία και η ιδιοκτησία ..κουράζουν τον άνθρωπο και του δημιουργούν άγχος και προβλήματα. όπως έλεγαν οι πίσω από το τείχος της ντροπής , επί τόσα χρόνια μέχρι το 1990…

  Ν Βράχος

  Ανώνυμος είπε... 12 Οκτ 2016, 3:44:00 μ.μ.

  Δεν σου λέω να πας να γαμηθείς, διότι θα πολλαπλασιαστεί.
  Β Νερός

  Item Reviewed: Παπαδημούλης: Το δημόσιο χρέος είναι ευρωπαϊκό ζήτημα Rating: 5 Reviewed By: Press- gr