GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σονίτα: Η Αφγανή πρόσφυγας ράπερ που έγινε θέμα ντοκιμαντέρ

«Το μέλλον είναι λαμπρό, μην ανησυχείτε για εμένα» τραγουδά μια δεκαεοχτάχρονη ράπερ, μετανάστρια από το Αφγανιστάν, που ζει στις φτωχο...


«Το μέλλον είναι λαμπρό, μην ανησυχείτε για εμένα» τραγουδά μια δεκαεοχτάχρονη ράπερ, μετανάστρια από το Αφγανιστάν, που ζει στις φτωχογειτονιές της Τεχεράνης. Αν η 18χρονη Σονίτα μπορούσε να διαλέξει, ο Μάικλ Τζάκσον θα ήταν ο πατέρας της και η Ριάνα μητέρα της.
Την ιστορία και τα όνειρα της νεαρής κοπέλας, που τα διεκδικεί μαχητικά με την τέχνη της, αφηγείται το ντοκιμαντέρ «Σονίτα», της Ιρανής Ρoκσαρέ Γκαέμ Μαγκαμί.
Η ταινία προβάλλεται την ερχόμενη Τετάρτη 5/10, στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ CineDoc, που ήδη ξεκίνησε τη νεά του περίοδο και θα διαρκέσει έως το τέλος Απριλίου.
Στην αρχή του ντοκιμαντέρ, βρίσκουμε τη Σονίτα, να εργάζεται στην Τεχεράνη σαν καθαρίστρια σε ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Φαντάζεται ότι είναι διάσημη ράπερ - και όταν δεν δουλεύει, τραγουδά για τις φίλες της, φαντασιώνοντας ότι είναι η Ριάνα. Μόνο που οι στίχοι της δεν μιλάνε για την αγάπη ή την δόξα, αλλά για την εμπειρία μιας Αφγανής έφηβης που αντιστέκεται σε ένα καταπιεστικό περιβάλλον. Γιατί τα σχέδια της πατριαρχικής της οικογένειας, με προεξάρχουσα τη μητέρα της που καταφθάνει από το Αφγανιστάν, είναι να την παντρέψουν και να την πουλήσουν σε μια νέα οικογένεια για 9.000 δολάρια.
Η ταινία ξεχώρισε στο Φεστιβάλ του Sundance όπου απέσπασε δύο βραβεία, της Κριτικής Επιτροπής και του Κοινού.
Η σκηνοθέτης Ρoκσαρέ Γκαέμ Μαγκαμί (Rokhsareh Ghaem Maghami) σπούδασε σκηνοθεσία και κινούμενα σχέδια στη Σχολή Καλών Τεχνών της Τεχεράνης. Μετά από έρευνα πάνω στο ντοκιμαντέρ και την κινούμενη εικόνα, ολοκλήρωσε το βιβλίο "Ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων: ένας νέος τρόπος για να εκφραστείς". Έχει σκηνοθετήσει 6 ντοκιμαντέρ και έχει αποσπάσει περισσότερα από 20 βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ.
To ντοκιμαντέρ Σονίτα προβάλλεται επίσης στον κινηματογράφο Δαναό (9/10) και στον Βόλο (15/10)στο Δημοτικό Κινηματογράφο Βόλου «Αχίλλειον».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση