Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016

  ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

  Τρία είναι τα βασικά συμπεράσματα από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ,  όπως μου τα κατέγραφαν οι ασχολούμενοι με αυτό και σας τα μεταφέρω:

  Το πρώτο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα αντιμετωπίζει κατάστασης εσωτερικής διάλυσης. Μπορεί να ακούγεται παράδοξο αλλά όπως φάνηκε από την πρώτη μέρα του συνεδρίου η εικόνα που παρουσιάζει είναι αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους του. Ενώ δηλαδή θα περίμενε κανείς ότι μεγαλώνοντας ως κόμμα θα αποκτούσε μεγαλύτερη ζωντάνια και δυναμισμό έχει συμβεί το αντίθετο. Μέσα σε περίπου ένα χρόνο από τη μεγάλη μνημονιακή κωλοτούμπα η φθορά και η κατάρρευση αντανακλάται και στα πρόσωπα των στελεχών του που ασχολούνται μόνο με τη μοιρασιά της εξουσίας, τις καρέκλες, τις δουλειές μικρές και μεγάλες, τους μηχανισμούς και τις ίντριγκες. Όχι ότι αυτά δεν απασχολούσαν πάντοτε τους αριστερούς, αλλά όσο βρίσκονταν στην αντιπολίτευση υπήρχαν και κάποια προσχήματα. Τώρα, αυτό το τριήμερο, φάνηκε πεντακάθαρα ότι η παρακμή έχει μεγαλώσει, το εσωκομματικό στράτευμα έχει χάσει το ηθικό του και ότι η εξουσία είναι η μεγάλη συγκολλητική ουσία. Κανείς δεν πιστεύει στα σοβαρά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει πάλι εκλογές και γι αυτό όλοι κινούνται στη λογική «ο,τι προλάβουμε να φάμε και να πιούμε…»

  Το δεύτερο αφορά τον Τσίπρα προσωπικά. Στο συνέδριο αυτό έριξε τις μάσκες και αποκάλυψε την επιδίωξή του να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ απολύτως αρχηγικό κόμμα. Πέρα από όλα τα άλλα, αυτό φάνηκε με την ακύρωση της απόφασης για τους βουλευτές –να μην ξεπερνούν μαζί με υπουργούς κλπ το 25% της Κεντρικής Επιτροπής- επειδή ήταν αντίθεσή με την εισήγησή του. Σε πρώτη ανάγνωση έκανε …ρουσφέτι στους βουλευτές του για να τους καλοπιάσει. Σε δεύτερη, δείχνει ότι πάει να γίνει νέος Τσαουσέσκου για να παραμείνει πολιτικός αρχηγός, ελέγχοντας το κόμμα, ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ συντριβεί στις εκλογές…

  Το τρίτο αλλά πιο σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι ο Τσίπρας, βλέποντας ότι πηγαίνει ολοταχώς προς τα βράχια, αρχίζει να προετοιμάζει νέο «ηρωικό» κλίμα για εκλογές. Μέχρι πριν από λίγο καιρό, υπολόγιζε ότι θα μπορούσε να πάρει «κάτι» για το θέμα του χρέους μέσα στους επόμενους μήνες και ότι θα μπορούσε να αποφύγει το τέταρτο μνημόνιο. Τώρα γίνεται σαφές πως ούτε το ένα, ούτε το άλλο του βγαίνει. Αν δεν γίνουν οι γερμανικές εκλογές, το φθινόπωρο του 2017, καμιά ουσιαστική κουβέντα για το χρέος δεν πρόκειται να γίνει ενώ η παραμονή του ΔΝΤ, που είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή της χώρας μας στην περίφημη ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, συνεπάγεται οπωσδήποτε νέα μέτρα είτε με την επέκταση του τρίτου μνημονίου είτε με καινούργιο. Γι αυτό και από το βήμα του συνεδρίου ο Τσίπρας άρχισε πάλι τις «αγριάδες» και τους ψευτοπαλικαρισμούς. Βέβαια δεν απευθυνόταν στους έξω. Στόχος του είναι να δημιουργεί σιγά σιγά ένα σκηνικό «σύγκρουσης» ώστε -μαζί με όλα τα εσωτερικά θέματα που έχει κατασκευάσει- να το χρησιμοποιήσει για να έχει να πει κάτι στους δικούς του την ώρα των εκλογών. Έτσι πιστεύει ότι –δημιουργώντας εξωτερικούς και εσωτερικούς «εχθρούς»- θα μπορέσει να κρατήσει σε μια στοιχειώδη συσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ που τώρα διαλύεται.

  Με βάση αυτά τα τρία συμπεράσματα πιστεύω κι εγώ ότι θα έχουμε πολύ σύντομα εξελίξεις…
  Μαυρογιαλούρος
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχολια:

  Item Reviewed: ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Rating: 5 Reviewed By: Press- gr