GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σε φιλικό κλίμα η συνάντηση του Παυλόπουλου με τον Πρόεδρο του αλβανικού Κοινοβουλίου

«Η ειρηνική, δημιουργική και ειλικρινής συμπόρευση των λαών στηρίζεται πάντοτε στον σεβασμό της Ιστορίας και του Διεθνούς Δικαίου», τόνισ...


«Η ειρηνική, δημιουργική και ειλικρινής συμπόρευση των λαών στηρίζεται πάντοτε στον σεβασμό της Ιστορίας και του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος νωρίτερα, σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα.

«Και εμείς οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι σεβόμαστε την Ιστορία, γιατί την Ιστορία την βλέπουμε όπως πρέπει να γράφεται, όπως μας το δίδαξαν ο Θουκυδίδης και ο Ηρόδοτος. Και δεν το δίδαξαν μόνον σε μας, το δίδαξαν σε ολόκληρο τον κόσμο», επεσήμανε ο Πρόεδρος.

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής ομογένειας στην Αλβανία, αλλά και στην ανάγκη να τελειώσει η εκκρεμότητα των Ελλήνων, άταφων νεκρών, που έπεσαν στην Αλβανία και «πρέπει να βρουν τον τάφο τους, το επιβάλλει η Ιστορία, το επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο, κυρίως όμως το επιβάλλει ο ίδιος ο ανθρωπισμός» σημείωσε.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του αλβανικού Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την βεβαιότητά του, ότι ως εκ του θεσμικού του ρόλου, αλλά και από την πολιτική του ιδιοσυγκρασία -διότι όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος γνωρίζει την πολιτική πορεία του Ιλίρ Μέτα- μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην περαιτέρω ειλικρινή, ειρηνική και δημιουργική συμπόρευση των δυο χωρών και των λαών μας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε, ότι «έχουμε αποδείξει απέναντι στη φίλη και γείτονα Αλβανία, ότι αυτή την συμπόρευση των δυο λαών την εννοούμε, διότι όταν σε μια δύσκολη στιγμή χρειάσθηκε να έρθουν στην Ελλάδα, ως νόμιμοι μετανάστες, οι Αλβανοί φίλοι μας, έζησαν στην Ελλάδα, δημιούργησαν και ακόμη και σήμερα υπάρχει μια σημαντική αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα και θεωρούμε ότι με βάση αυτά, η Ελλάδα εννοεί την συμπόρευση, εννοεί τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθενός που ζει στην άλλη χώρα, όπως και εμείς εννοούμε για την δική μας ομογένεια στην Αλβανία, ότι πρέπει να γίνονται πάντοτε σεβαστά τα δικαιώματα, τα οποία ορίζει το Διεθνές Δίκαιο».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την θερμή υποδοχή, τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Αλβανία και τόνισε ότι είμαστε διατεθειμένοι να οικοδομήσουμε υποδειγματικές σχέσεις με την Ελλάδα.

Έκανε, επίσης, λόγο, για πολυσχιδείς ελληνοαλβανικές σχέσεις και ζήτησε την αρωγή της χώρας μας για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ταυτόχρονα υποστήριξε, ότι σήμερα που πληθαίνουν οι προκλήσεις και για τις δυο χώρες, χρειάζεται από κοινού συνεργασία για την αντιμετώπισή τους.

«Οι σχέσεις μας πρέπει να είναι αδελφικές, όπως είναι σήμερα οι σχέσεις ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αλβανούς, όχι μόνο στην Αλβανία, αλλά και εδώ, στην ίδια την Ελλάδα. Αυτές οι τόσο στενές σχέσεις που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία είκοσι έξι χρόνια, μας υποχρεώνουν να εκλύουμε μόνο θετική ενέργεια. Αλλά και για να προσεγγίσουμε τα προβλήματα που έχουμε κληρονομήσει, με ηρεμία και με τρόπο εποικοδομητικό και σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στάνταρ και αξίες» επισήμανε ο Ιλίρ Μέτα.

Τέλος, ευχαρίστησε θερμά την Ελλάδα για την υποδοχή των Αλβανών μεταναστών και χαιρέτισε το θετικό, ευνοϊκό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, για την περαιτέρω ένταξή τους στη χώρα μας. Μάλιστα, έκανε και ειδική αναφορά στην συνεισφορά της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση